24.2 C
Aigio
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔηλώσεις Εκλογες 2012

Δηλώσεις Εκλογες 2012

Οικολόγοι – Πράσινοι: Οι πολίτες καταδίκασαν τα κόμματα που επέβαλαν το μνημόνιο Η Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους-Πράσινους δήλωσε τα εξής: «Οι πολίτες καταδίκασαν τα κόμματα που επέβαλαν το μνημόνιο και παράλληλα ανέδειξαν επικίνδυνες δυνάμεις που προσβάλλουν την ιστορία του τόπου και τις αρχές μας. Οι κερδισμένοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησαν μπορούν να επιτευχθούν».  Αναφορικά με την παράταξή της είπε ότι θα είναι παρόντες.

 

Ντ. Μπακογιάννη: Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί πολλά ερωτήματα Με γραπτή ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατική Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει ότι το κόμμα της δεν πέτυχε το στόχο του που ήταν η είσοδος στη Βουλή.

«Με θλίψη αν όχι αγανάκτηση οι φιλελεύθερες δυνάμεις βλέπουν ότι αν ήμασταν ένα ενιαίο ισχυρό μέτωπο θα μπαίναμε δυνατά στη Βουλή, ανατρέποντας παραδοσιακές ισορροπίες και αυτό οφείλουμε όλοι στο μέλλον να τα αξιολογήσουμε» τονίζει η κ. Μπακογιάννη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας στο μέλλον με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στο φιλελεύθερο χώρο.

Παράλληλα, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Αναλυτικά η δήλωση της κα. Μπακογιάννη

«Οι εκλογές αυτές έγιναν μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και τυφλής οργής. Οργής για την απόλυτη ανικανότητα των παλαιών κομμάτων να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς την κρίση που τα ίδια δημιούργησαν.

Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό περιβάλλον, που δεν ευνοεί τον υπεύθυνο μεταρρυθμιστικό λόγο, η Δημοκρατική Συμμαχία έδωσε ένα θαρραλέο αγώνα, μακριά από λαϊκισμούς επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο. Τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς επιτείνει τη σύγχυση και δεν δίνει προφανή λύση διακυβέρνησης.

Για να μην μπει η Ελλάδα σε περιπέτειες, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εντός και εκτός Βουλής, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πέτυχε το στόχο της που ήταν η είσοδος του κόμματος στην επόμενη Βουλή. Μια μάχη χάθηκε- όχι ο πόλεμος. Με θλίψη, αν όχι αγανάκτηση, οι φιλελεύθερες-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις βλέπουν ότι, αν ήμασταν ένα ενιαίο, ισχυρό, μέτωπο θα μπαίναμε δυνατοί στη Βουλή, ανατρέποντας τις παραδοσιακές ισορροπίες. Αυτό οφείλουμε όλοι στο μέλλον να το αξιολογήσουμε.

Οι εξελίξεις, άλλωστε, αναμένονται ραγδαίες. Η Δημοκρατική Συμμαχία δημιουργήθηκε για να αποτελεί μια χρήσιμη και λογική φωνή. Και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε».

 

Γ. Καρατζαφέρης: Οι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές «Οι όποιες προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινούνται σε ένα πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου. Με σεβασμό στην ψήφο του λαού ξεκαθαρίζουμε ότι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές και εθνικά φερέγγυες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Λ. Κατσέλη: Ηχηρό ράπισμα στην πολιτική μνημονίου τα αποτελέσματα «Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου και του “ναι σε όλα”, είναι μια κραυγή οργής ενός λαού που έχει υπερβεί τις αντοχές του», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

«Μέσα σε αυτό το κλίμα, αν και το πιο νέο κόμμα από όλα, προτάξαμε μια αξιόπιστη πορεία διεξόδου από την κρίση. Μια υπεύθυνη προοδευτική εναλλακτική σε μια Ευρώπη που αλλάζει», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, η κ. Κατσέλη αναφέρει ότι η Κοινωνική Συμφωνία συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση αγωνιζόμενη για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου.

Σ. Μάνος: Θα βοηθήσουμε να μη διαλυθεί ο τόπος Την ελπίδα να μπορέσουν οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν να κυβερνήσουν τη χώρα που κινδυνεύει εξέφρασε ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.

Τόνισε επίσης ότι η Δράση θα βοηθήσει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, καθώς, όπως είπε, «κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος».

Για «νίκη των δυνάμεων του λαϊκισμού» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος. Η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία είχαν κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Ν. Μιχαλολιάκος: Εκτός αίθουσας όσοι δεν υπάκουσαν στο «εγέρθητι»! «Όλοι… έξω»• εκτός αίθουσας οδηγήθηκαν βιαίως οι έλληνες δημοσιογράφοι που δεν υπάκουσαν στην εντολή «εγέρθητι», κατά την είσοδο του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος!

Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο οποίος υπερθεμάτισε. «Καλά σας λένε» είπε, και με χαρακτηριστικό νεύμα τούς έδειξε την έξοδο από την αίθουσα του ξενοδοχείου.

Οι δηλώσεις έγιναν, τελικά, μόνον στους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι κατόπιν ενημέρωσαν στους έλληνες συναδέλφους τους, που περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο.

Με απειλητικές δηλώσεις όπως «ερχόμαστε» και με τη ρήση του Καίσαρα «veni, vidi, vici» («ήλθα, είδα, νίκησα»), ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής χαιρέτισε την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά πάντων.

Φ. Κουβέλης: Το αποτέλεσμα της κάλπης ανατρέπει το δικομματικό σύστημα Το αποτέλεσμα της κάλπης ανατρέπει το δικομματικό σύστημα και αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την έντονη ανησυχία της παράταξης για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η εντολή του λαού είναι σαφής και δηλώνει ότι απαιτείται προοδευτική εντολή με ανάπτυξη. «Η Δημοκρατική Αριστερά θα τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. δε θα συμβάλλουμε στη συνέχιση των πολιτικών που εξαθλιώνουν το λαό και την κοινωνία, Δε θα δώσουμε αριστερό άλλοθι σε μία τέτοια πολιτική» είπε ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα, είπε ότι θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και ευρωπαϊκός προσανατολισμόςπαγκίστρωση από το μνημόνιο και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε τους πολίτες, λέγοντας ότι «θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους και θα την κάνουμε δύναμη για την Ελλάδα και την κοινωνία».

Αναλυτικά η δήλωση Φώτη Κουβέλη

«Ο ελληνικός λαός μίλησε και καταδίκασε τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Καταδίκασε τις πολιτικές του μνημονίου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτυπώνει τις επιλογές του λαού και ανατρέπει το δικομματικό σύστημα. Αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.

Εκφράζουμε, ταυτόχρονα, την έντονη ανησυχία μας για την παρουσία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στη βουλή.

Η εντολή του λαού είναι σαφής.

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Απαιτείται προοδευτική πολιτική με ανάπτυξη, με κοινωνικές προτεραιότητες, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, δίκαιη κατανομή των βαρών.

Η ΔΗΜΑΡ θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Δεν θα συμβάλλουμε στη συνέχιση των πολιτικών που εξαθλιώνουν το λαό και την κοινωνία, και δεν θα δώσουμε δημοκρατικό, αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια πολιτική.

Θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις :

Απαγκίστρωση από το μνημόνιο και σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Για τη ΔΗΜΑΡ το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα ενθάρρυνση.

Είμαστε μία νέα πολιτική δύναμη. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Με ζωή μικρότερη από δύο χρόνια.

Πετύχαμε δυναμική πολιτική παρουσία.

Οικοδομήσαμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τους ευχαριστούμε.

Την εμπιστοσύνη τους θα την τιμήσουμε και θα την κάνουμε δύναμη για την Ελλάδα και την κοινωνία.»

 

Α. Παπαρήγα: «Όχι» στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ Στην εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει σε μεταβατική φάση και θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ -είτε με οικουμενική είτε με κυβέρνηση εθνικής ενότητας- για να μην δημιουργηθεί πλειοψηφικό κόμμα αλλαγής προέβη η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Παραμένουμε στο «όχι» στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στο πλαίσιο αυτό η γγ. του ΚΚΕ. Χρειάζεται ισχυρό, πλειοψηφικό ρεύμα χειραφετημένο από τις αυταπάτες και τα διλήμματα πρόσθεσε.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει μικρή άνοδο, θα ήθελε μεγαλύτερη, αλλά το κόμμα δεν είχε αυταπάτες ότι τα ποσοστά θα έφθαναν σε ύψη. Χρειάζεται ισχυρό, πλειοψηφικό ρεύμα χειραφετημένο από τις αυταπάτες και τα διλήμματα ανέφερε.

Η Αλέκα Παπαρήγα διέγνωσε θετική τάση στο αποτέλεσμα, αναφέροντας ότι ωριμάζουν ανατροπές «στη λαϊκή συνείδηση».

«Μεγάλη παρακαταθήκη ότι μόνοι μας απέναντι σε φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δώσαμε τη μάχη της προβολής της δικής μας εναλλακτικής λύσης. Το αποτέλεσμα θα προσδώσει νέα δυναμική στους λαϊκούς αγώνες» πρόσθεσε.

 

Αλ. Τσίπρας: Ισχυρό μήνυμα ανατροπής Για ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα έδειξε πως οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με «τα μνημόνια της βαρβαρότητας».

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως η Μέρκελ, οφείλουν να κατανοήσουν ότι η πολιτική λιτότητας έχει υποστεί ήττα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο λαός με την ψήφο του έδωσε εντολή «να ξημερώσει μία καινούρια μέρα στην πατρίδα, χωρίς τα μνημόνια των βάρβαρων μέτρων, αλλά με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στο δύσκολο δρόμο για έξοδο από την κρίση».

Εκτίμησε ότι «τα κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια ερήμην του λαού αποτελούν τη μειοψηφία στο λαό. Όσο κι αν μιλούν για εθνική σωτηρία, ο λαός κατανοεί και απέδειξε στις κάλπες ότι η σωτηρία δεν περνάει από τα μνημόνια».

Παράλληλα, είπε ότι αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί κατορθώσουν να έχουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, θα οφείλεται στον εκλογικό νόμο «που παραβιάζει κατάφορα τη λαϊκή βούληση».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που περνά ο τόπος και της μεγάλης ευθύνης που μας αναθέτει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος» προσθέτοντας ότι «κατανοούμε ότι η μεγάλη μας άνοδος δεν αποτελεί επιβράβευση ενός κόμματος ή ενός προσώπου, αλλά της πρότασής μας για μία κυβέρνηση αριστεράς».

«Μόνη μας δέσμευση είναι να τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «από αύριο κιόλας θα επιδιώξουμε συννενόηση, πρωτίστως με τις δυνάμεις της αριστεράς».

skai.gr

Δείτε Ακόμα...

Most Popular