14.6 C
Aigio
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Κάθε φορά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις εναρμονισμένες πρακτικές των σουπερμάρκετ, οι οποίες εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές των προϊόντων, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης δηλώνουν «αγανακτισμένοι» αλλά «ανήμποροι» να επέμβουν ουσιαστικά. Όμως η στάση αυτή του «Πόντιου Πιλάτου» που επιλέγουν στην πράξη οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αποτελεί επί της ουσίας στήριξη του καρτέλ των σουπερμάρκετ, τα οποία λεηλατούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Ο Έλληνας καταναλωτής είναι εγκλωβισμένος σε µια αγορά στην οποία κάθε άλλο παρά λειτουργεί ο ανταγωνισµός.

Ταυτόχρονα είναι αναγκασµένος να πληρώνει και ακριβότερα σε σχέση µε τους άλλους Ευρωπαίους τα ίδια προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών που πωλούνται στην Ελλάδα. Οι μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές πρακτικές αν και η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το 2008, οδηγούν τις τιμές στα τυποποιημένα και στα νωπά προϊόντα στα ύψη. Ταυτόχρονα οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν αποκλιμάκωση των τιμών.

Τα στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ και ο πληθωρισμός επιβεβαιώνουν σε καθημερινή βάση τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα:

Ετήσιες Μεταβολές (%) Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΑΘΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

           ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

(%)

2012

2011

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

104,65

102,38

 2,2

Αλκοολούχα ποτά και καπνός

126,29

121,46

 4,0

Ένδυση και Υπόδηση

76,48

76,61

              -0,2
Στέγαση

123,12

113,80

 8,2

Διαρκή  Αγαθά – Είδη Νοικοκυριού και υπηρεσίες

96,42

98,79

              -2,4
Υγεία

100,28

101,12

              -0,8
Μεταφορές

126,42

122,23

 3,4

Επικοινωνίες

103,65

104,74

-1,0

Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες

99,91

100,94

-1,0

Εκπαίδευση

101,16

102,19

-1,0

Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια

106,67

104,14

2,4

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

106,88

105,63

1,2

                                                                                                                 Πηγή Ι.Ν.Ε.Μ.Υ

Παρατηρούμε, ότι η αύξηση 2,2% του δείκτη  της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», τον Φεβρουάριο του 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 έγινε  λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μεγάλη αύξηση κατά 8,2%  παρατηρείται στην κατηγορία Στέγαση, λόγω αύξησης των φόρων, των τελών και των χαρατσιών που επιβλήθηκαν την τελευταία χρονιά στα ακίνητα. Κατά 3,4% επίσης είναι αυξημένος ο δείκτης της ομάδας Μεταφορές, λόγω ανατίμησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα (πάλι λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων), τέλη κυκλοφορίας. Γενικότερα στις κατηγορίες που υπάρχουν καύσιμα, λόγω του έμμεσου φόρου που έχει επιβληθεί, έχουμε αυξημένες τιμές.

Αντίθετα με τα καρτέλ των σουπερμάρκετ, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες πλήρους ανταγωνισμού διαφαίνεται  ξεκάθαρα η μείωση των τιμών. Στην κατηγορία Διαρκή  αγαθά – Είδη νοικοκυριού και Υπηρεσίες η μείωση των δεικτών καταναλωτή μέσα σε ένα χρόνο είναι της τάξης του –2,2 %. Στον κλάδο ένδυση- υπόδηση έχουμε επίσης μείωση  του δείκτη κατά -0,2%.

Σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα διεθνών συμφερόντων πολυκαταστήματα, χρησιμοποιούν παράνομες πρακτικές για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα κέρδη τους παρακάμπτοντας με διάφορα τεχνάσματα τους νόμους και στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό.

Εν μέσω οικονομικής ύφεσης φοροεπιδρομών, ανεργίας και «κουρέματος» των εισοδημάτων, η Ελληνική αγορά αφελληνίζεται. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις οδηγούνται στο λουκέτο αφήνοντας χώρο για τις πολυεθνικές. Την στιγμή που οι Ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή τιμή και ποιότητα στους καταναλωτές, οι ενδοομιλικές συναλλαγές που πραγματοποιούν οι μεγάλες αλυσίδες, αποσκοπούν στην χειραγώγηση των τιμών και στην φορολόγηση των κερδών εκτός Ελληνικών συνόρων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν προσδοκώντας ένα πολύ μικρό κέρδος, το οποίο πολλές φορές δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Αντίθετα οι θυγατρικές πολυεθνικές αγοράζουν σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές αγοράς είναι «φουσκωμένες» έτσι ώστε η φορολόγηση των κερδών να γίνεται εκτός ελληνικών συνόρων.

Ο δανεισμός επίσης των θυγατρικών από τις μητρικές εταιρίες με υψηλό κόστος αποτελεί την μόνιμη δικαιολογία για την αύξηση των τιμών. Τέλος οι εταιρίες εμφανίζουν, εικονικά, για πολλά χρόνια ζημίες και προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα τα κέρδη τους να μεταφέρονται σε άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Πώς επομένως να μπορέσει ο Έλληνας επιχειρηματίας να επιβιώσει όταν «σηκώνει» το  βάρος της υπερφορολόγησης και παραβιάζονται συνεχώς οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού ;

 Το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά του στον έλεγχο των πολυεθνικών αλυσίδων για να μειωθούν οι τιμές που επιβάλλονται στους πολίτες από το καρτέλ των σουπερμάρκετ. Επίσης να εφαρμόσει ορθά την νομοθεσία που απαγορεύει την λειτουργία των μονοπωλίων. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα φαίνεται ότι η σχετική νομοθεσία εφαρμόζεται μόνο για τη διάλυση και το ξεπούλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στην περίπτωση των μονοπωλίων υπάρχουν απλά «φιλικές επαφές».

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

 

             Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

      Παγώνης Βασίλειος                                                              Ευαγγελίου Ευάγγελος

 

Δείτε Ακόμα...

Most Popular