29 C
Aigio
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τα εντυπωσιακά ευρήματα που έχει φέρει στο φως η ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Κερύνεια, κοντά στην Μαμουσιά Ελίκης στον Δήμο Αιγιάλειας, παρουσιάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου από την αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ερωφίλη – Ίρις Κόλια, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σύνδεσμος «Αχαιών Ακτή» και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων στην κατάμεστη αίθουσα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Τίτος Χριστοφίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια. Αναφερόμενος στα ευρήματα στην Αρχαία Κερύνεια ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι «αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη ενέχει για εμάς, πέραν όλων των άλλων αυτονόητων, και μια άλλη ιδιαίτερη σημασία πλάι στην καθαρά επιστημονική αρχαιολογική της διάσταση. Τα ευρήματα εξηγούν και αποδεικνύουν, για ακόμα μια φορά, την ιστορική συνέχεια της άνθησης και της εξάπλωσης των Αχαιών στην Κύπρο. Συμπληρώνεται με αυτόν τον τρόπο το ψηφιδωτό της γνώσης μας για την προέλευση της κατεχόμενης σήμερα Αχαϊκής πόλης της Κερύνειας εις γην ενάλιαν Κύπρο και υποστυλώνονται με ακόμα πιο δυνατό τρόπο και αδιαμφισβήτητους ακλόνητους αρμούς οι γέφυρες που συνδέουν την Αχαΐα με την Κύπρο, τους Αχαιούς και τον ακμάζοντα πολιτισμό τους με το νησί μας».

 

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «το μακρινό 1974 η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε και οι κατοπινές έρευνες επιβεβαίωσαν ένα σημαντικό γεγονός. Εντοπίστηκαν και ταυτίστηκαν τα ερείπια της Αρχαίας Κερύνειας που ήταν πόλη της Αιγιάλειας και που βρίσκονταν κοντά στο σημερινό χωριό Μαμουσιά. Αυτή ήταν μια ανακάλυψη που διατηρούσε ακέραιο το αρχαιολογικό και επιστημονικό της ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε μια γενικότερη αίσθηση. Ήταν και εξακολουθεί να είναι μια αίσθηση βαθύτερης συγγένειας και σχέσης ανάμεσα στους Αχαιούς και στους Κύπριους, μια αίσθηση κοινής καταγωγής που πηγαίνει πολύ πίσω μέσα στο χρόνο και που αισθανθήκαμε όλοι την ανάγκη να την επιβεβαιώσουμε με ολοένα και στενότερες σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης».

 

Εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών ο π. Θεοδόσιος μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ.κ. Χρυσοστόμου και εξέφρασε την ευχή «η Ανάσταση να έρθει γρήγορα στην μαρτυρική Κερύνεια και να γιορτάσουμε την ενωμένη, ξανά, Κύπρο μας» ενώ εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων ο Πρόεδρος της Απόστολος Βουλδής αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση της ΕΣΗΕΠΗΝ με την Ένωση Συντακτών Κύπρου και τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τους δημοσιογράφους των δυο περιοχών για την στήριξη κοινωνικών και εκπαιδευτικών δράσεων δια της αμοιβαίας «υιοθεσίας» σχολείων στην Ελίκη Αιγιαλείας και στα Περβόλια Λάρνακας.

 

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Αχαιών Ακτή» Γιώργος Βουρλιόγκας αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από την εισβολή στην Κερύνεια το 1974. «Έζησα πράγματα και είδα εικόνες που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η Δρ. Αρχαιολογίας κ. Ερωφίλη –Ίρις Κόλια, ως υπεύθυνη των ανασκαφών από το 2001 παρουσίασε με την προβολή διαφανειών τη συστηματική έρευνα των τελευταίων χρόνων στην Αρχαία Κερύνεια. Όπως σημείωσε «τα ερείπια της αρχαίας Κερύνειας, πόλης της Αιγιαλείας, σώζονται σε ύψωμα βόρεια του σημερινού χωριού Μαμουσιά, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Κερυνίτη και Βουραϊκού (του αρχαίου Ερασίνου) και στις αρχαίες πόλεις Ελίκη και Βούρα. Η θέση βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μ. πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο με προσανατολισμό προς την ορεινή ενδοχώρα και είναι φυσικά οχυρή, αφού προστατεύεται από απότομους γκρεμούς στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά της. Η ταύτισή της με την Κερύνεια επιβεβαιώθηκε το 1974 με την εύρεση πήλινης κεραμίδας με εγχάρακτο το όνομα ΚΑΡΥΝ[ΑΙΩΝ]».

 

Το 2004 η ανασκαφή της Αρχαίας Κερύνειας κηρύχθηκε συστηματική από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε απόσταση 900 μ. βορειοανατολικά της πόλης, στη θέση Ελληνικό, σώζονται τα κατάλοιπα αρχαίου ιερού, όπου σήμερα είναι κτισμένο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως στο παρελθόν αρχιτεκτονικά μέλη και θραύσματα γλυπτών, ενώ επιφανειακά υπάρχει πληθώρα οστράκων και κεραμίδων. Δυτικά του ναϊδρίου του Προφήτη Ηλία ήταν ορατά τα κατάλοιπα αρχαίου οικοδομήματος σχετικά μικρών διαστάσεων. Η ανασκαφή άρχισε το 2001 και συνεχίζεται ως σήμερα. Έχουν αποκαλυφθεί τα θεμέλια μικρού ναού του 4ου αι. π.Χ. και ενός μεγάλου δωρικού ναού με το βωμό του που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιος Στασής και μεταξύ άλλων παρευρέθησαν οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Μαρία Κυριακοπούλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων Κ. Μπουρδούλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Δούρος, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

 

Δείτε Ακόμα...

Most Popular