30.1 C
Aigio
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ελληνική κυβέρνηση εχθρός ΚΑΙ των μαιών..

Η ελληνική κυβέρνηση εχθρός ΚΑΙ των μαιών..

   Εν αρχή ην η επιτροπή της Βουλής  που  συνεδρίασε μες το καλοκαίρι για το περίφημο-τότε- πολυνομοσχέδιο και  αποφάσισε ότι το επάγγελμα  της μαίας ΔΕΝ είναι ανθυγιεινό. Κι ενώ στην αρχική απόφαση της επιτροπής  οι μαίες ήταν εντός ανθυγιεινών, αποκαθιστώντας την αδικία που ίσχυε για πολλά χρόνια εις βάρος των μαιών του Δημοσίου,  ξαφνικά ο υπουργός κύριος   Κουτρουμάνης  ανακοινώνει στην Ομοσπονδία του ΙΚΑ και τους  υγειονομικούς υπαλλήλους ότι οι μαίες  θα είναι εκτός λίστας, γιατί δεν συγκαταλέγονται στα  βαρέα και ανθυγιεινά ..
Μιλάμε  για  3.500 μαίες  σε όλη την Ελλάδα,  τη στιγμή που οι απαιτήσεις στη χώρα είναι έξι με επτά χιλιάδες  και τις οποίες σε λίγο δεν θα τις έχουμε ούτε αυτές   γιατί φεύγουν  ομαδόν για Αγγλία, Ηνωμένα Εμιράτα, Αυστραλία, Κύπρο  αναζητώντας  καλύτερους όρους δουλειάς .
Δεν υπάρχει νοσηρότητα στο επάγγελμα της μαίας απεφάνθη ο κ Κουτρουμάνης . Πώς προκύπτει αυτό; Έχει γίνει εθνική μελέτη ; Γνωρίζει ο υπουργός τι είναι το burn out, η  επαγγελματική κόπωση στο χώρο εργασίας , το  άγχος, το  στρες;
Προφανώς υπάρχει νοσηρότητα όταν έχεις να κάνεις με  εντατική νεογνών, μαιευτήρια και επείγουσα φροντίδα ,εντατικές μονάδες ενηλίκων κλπ.
Τα μαιευτήρια, όπως  συμβαίνει στο νοσοκομείο του Ρίου, λειτουργούν  ως μονάδες αυξημένης φροντίδας  αντιμετωπίζοντας συχνότατα περιστατικά βαριάς μαιευτικής παθολογίας.
Επίσης οι μαίες εργάζονται σε κυκλικό ωράριο, άρα πληρούν τους όρους  και του αυστριακού μοντέλου και του ιταλικού στα οποία , υποτίθεται, στηρίχτηκε η Επιτροπή για  την κατάρτιση της λίστας.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι μαίες  λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού εργάζονται πολλές ώρες με εντατικό ρυθμό (3-11μ.μ  και 7πμ-3μμ, μέρα-νύχτα) χωρίς άδειες και ρεπό όπως ορίζει ο νόμος. Αν όλα αυτά δε συνιστούν βαρύτητα , τότε τι να πει κανείς ..
Για να μη μιλήσουμε για  κινδύνους όπως AIDS, ηπατίτιδες, λοιμώξεις που αντιμετωπίζουν οι έγκυες,   Η1Ν1, πανδημίες κ.α.
Κι ακόμα, σύμφωνα με το νέο  πλαφόν   του Υπουργείου Εργασίας λόγω Μνημονίου φυσικά  οι μαίες, εργάζονται νύχτες χωρίς να πληρώνονται..
Στις μαίες του Ρίου χρωστούν  αυτή τη στιγμή από εξήντα έως  εκατό ρεπό στην κάθε μια.  Δεδομένου ότι  είναι 23 , δεν ξεκουράζονται ποτέ! Ανάλογη κατάσταση και στον νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα Παράλληλα, τους χρωστάνε άδειες από το  2010 και το 2011 όπως και σε άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας
Φυσικά αυξηθήκαν τα νοσήλια την ώρα που μειώνονται   οι μισθοί…ο  ορισμός του παραλογισμού.. Έτσι όπως πάει θα ζητήσουν  από τις μαίες  να κάνουν υποχρεωτικά φυσιολογικούς τοκετούς για να παραμένουν λιγότερες μέρες οι μητέρες  στα νοσοκομεία !
Από την άλλη  βέβαια , αν  φρόντιζαν να υπάρχουν συνθήκες  που να ευνοούν τον φυσιολογικό τοκετό, εκτός του θα ήταν καλό και  θα είχαμε υγιή πληθυσμό,  στα νοσοκομεία θα υπήρχε μείωση του κόστους νοσηλείας κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο…

Τελικά πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα ,  μαία και γενικά πολίτης αυτής της χώρας σε τέτοιους καιρούς…

Νατάσα Ράγιου

Αν. Γραμματέας Γυναικών Ν.Δ.
π. βουλευτής Αχαΐας

Δείτε Ακόμα...

Most Popular