25.8 C
Aigio
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚατάινεν: Ας μιμηθούμε τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης

Κατάινεν: Ας μιμηθούμε τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης

Την άποψη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μιμηθεί τη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στον τομέα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να μάθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ιδέα της τραπεζικής ένωσης. Θα υπήρχε τραπεζική εποπτεία αλλά επίσης ένα ταμείο διάλυσης [των τραπεζών], που προφέρει τη δύναμη να διαλύουμε τράπεζες ή να διαχωρίζουμε τα κακά τμήματα των τραπεζών από τα καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατάινεν, προσθέτοντας μάλιστα ότι η ανάληψη της ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών τραπεζών από ένα τέτοιο ταμείο θα σήμαινε ότι «τα χρήματα των φορολογούμενων θα σώζονταν».

Συνεχίζοντας, ο φινλανδός ηγέτης εκτίμησε ότι η προτεινόμενη τραπεζική ένωση αποτελεί μία προσέγγιση στην προσπάθεια ενίσχυσης των συστημάτων που υποστηρίζουν το ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μία καλύτερη διαχώριση μεταξύ των κρατών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, πέρα από τη σχεδιαζόμενη θέσπιση μίας κοινής αρχής που θα εποπτεύει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού κλάδου της ενωμένης Ευρώπης, η Φινλανδία πλέον απευθύνει κάλεσμα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου που θ εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις.

Το σύνολο αυτών των μέτρων «θα σήμαινε μία ισχυρή Ευρωπαϊκή αρχή για διασυνοριακή τραπεζική λειτουργία, επίσης κάποιο είδος πανευρωπαϊκού ταμείου διάλυσης σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, και ίσως ένα σύστημα ασφάλειας καταθέσεων» κατέληξε ο φινλανδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν το προηγούμενο θεσπίζοντας τέτοια μέτρα το 2008.

Δείτε Ακόμα...

Most Popular