25.8 C
Aigio
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαταθέτει αγωγή ο Δήμος Πεντέλης κατά της Τουρκίας για τις πυρκαγιές

Καταθέτει αγωγή ο Δήμος Πεντέλης κατά της Τουρκίας για τις πυρκαγιές

Αγωγή αποζημίωσης εναντίον της Τουρκίας θα καταθέσει ο Δήμος Πεντέλης  για την υπόθεση των καταστροφικών πυρκαγιών της  περιόδου  1995- 1997 μετά και τις δηλώσεις  του πρώην πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη στους εμπρησμούς. Ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Καψάλης Στεργίου, επεσήμανε ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε, μετά από έκτακτη σύγκλιση του,  την προσφυγή στα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ φωτογραφίζουν τη φωτιά στην Πεντέλη και άλλων πέντε δήμων που έχασαν πνεύμονες πρασίνου. Περιμέναμε να δούμε την επίσημη αντίδραση της πολιτείας όλες αυτές τις μέρες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει για κάτι τόσο σημαντικό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες και να φτάσουμε μέχρι και το ανώτερο δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε.

Σημείωσε μάλιστα ότι απώτερος σκοπός της όλης προσπάθειας είναι ο Δήμος να διεκδικήσει αποζημιώσεις όχι μόνο για την καταστροφή των περιουσιών των δημοτών του, αλλά και για την καταστροφή της δασικής βλάστησης ώστε να επιτύχει να καλύψει τα κονδύλια για την  δενδροφύτευση των εκτάσεων που αποτεφρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών.

Όπως είπε ο κ. Στεργίου, το προσεχές διάστημα θα υποβληθεί αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και θα περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης αναμένοντας φυσικά να παραστεί κάποιος εκπρόσωπος της Τουρκικής κυβέρνησης.

«Τα διαδικαστικά έξοδα της όλης πρωτοβουλίας είναι αλήθεια πως είναι αρκετά, αν αναλογιστούμε πως με έναν πρόχειρο υπολογισμό το κόστος της καταστροφής, και για το οποίο θα διεκδικήσουμε αποζημίωση, φτάνει περίπου τα 50 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι πιθανότατα να διεκδικήσουμε τα λεφτά που θα δώσουμε για την αγωγή από το ελληνικό κράτος. Επιθυμία μου είναι να γίνει αδελφοποίηση με κάποιον από τους δήμους της Τουρκίας ώστε εθελοντές από την γείτονα χώρα να έρθουν και να αποκαταστήσουν μαζί μας τις ζημιές», είπε.

Δείτε Ακόμα...

Most Popular