24 C
Aigio
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΞεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι...

Ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι αρχηγοί

Το πράσινο φως για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5δισ.ευρώ, άναψαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχηγοί φαίνεται να συμφωνούν κατ’ αρχήν για την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ με αναδρομικό χαρακτήρα, την σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τη μείωση των εφάπαξ, τις περικοπές – κυρίως στο λειτουργικό κομμάτι – σε υγεία και παιδεία, το λουκέτο σε δεκάδες δημόσιους φορείς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αποφυγή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Εκεί που υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στην επιβολή πλαφόν 2.400€ στις συντάξεις, στη μείωση συντάξεων πάνω από 1400€, στην κατάργηση των εναπομείναντων δώρων Πάσχα και επιδόματος αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Αίσθηση πάντως προκαλεί εγκύκλιος του Χρήστου Σταϊκούρα προς τους δημόσιους φορείς που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων φορολογικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ζητά από τους δημόσιους οργανισμούς -στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης των προϋπολογισμών τους έως και το 2016 – «να λάβουν υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των μέτρων που νομοθετήθηκαν σε τρεις δόσεις από το κοινοβούλιο (Ιούνιος 2011, Οκτώβριος 2011 και Φεβρουάριος 2012), καθώς και τις όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις για τα έσοδα γίνουν έως την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών (20 Αυγούστου)».

Την ίδια στιγμή ο ΟΔΔΗΧ αποφάσιζε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τη λήξη του ομολόγου ύψους 3,2δισ.€ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγει στις 20/8 αυξάνοντας τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων στα 6δισ.€ από τα προγραμματισμένα 2,6δις€.

Νέες φωνές για αποχώρηση

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διεξήχθη σε βαρύ κλίμα καθώς οι Γερμανοί συντηρούν την συζήτηση γύρω από το αν πρέπει ή όχι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ. Τη σκυτάλη από τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ έλαβε ο υπουργός Μεταφορών Πέτερ Ραμζάουερ ο οποίος μιλώντας στο τηλεπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να εξωθήσει τη χώρα σε αποχώρηση, παραδεχόμενος πάντως ότι δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξη του επίσης στο ARD, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν υποστήριξε ότι η έξοδος της ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα γίνει μέσα στο 2012.

Για προσωρινή αποχώρηση από το ευρώ έκανε λόγο ο επικεφαλής του IFO Χανς Βέρνερ Ζιν. Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνισμούς, να αποχωρούν προσωρινά από την ευρωζώνη υιοθετώντας ένα εθνικό νόμισμα. Μόλις οι χώρες αυτές, ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν το ευρώ.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
• Ενιαίο μισθολόγιο σε ΔΕΚΟ
• Εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα
• Μείωση εφάπαξ
• Περικοπές σε Παιδεία – Υγεία
• Λουκέτα σε δημόσιους φορείς

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΑΡΧΗΓΩΝ
• Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
• Πλαφόν 2.400ε στις συντάξεις
• Μείωση συντάξεων άνω των 1400€
• Κατάργηση δώρου Πάσχα- επιδόματος αδείας
• Μείωση συντάξεων ΟΓΑ

skai.gr

Δείτε Ακόμα...

Most Popular