Σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ παραμένει -σύμφωνα με πληροφορίες- η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας την υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στην δεύτερη δανειακή σύμβαση και δεν έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από την παρούσα κυβέρνηση.
Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικας θέτουν το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων, λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Εργασίας πάντως επανέλαβε ότι «δεν είναι ώριμος ο χρόνος για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα».
Σήμερα το πρωί η τρόικα θα επισκεφτεί τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ νέα συνάντηση με τους δανειστές μας θα έχει τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών.
Η κυβέρνηση επιταχύνει το δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών, καθώς η τρόικα εμμένει στην απολύσεις στο δημόσιο. Τα οφέλη από τη δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι συγχωνεύσεις οργανισμών συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας αν συζητήθηκε θέμα απολύσεων στο δημόσιο απάντησε: «Δε μιλάμε για απολύσεις, μιλάμε για συγχωνεύσεις».
Λύση πακέτο;
Επανέρχονται τα σενάρια περί λύσης πακέτου για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο, ώστε να περάσει ευκολότερα από τη γερμανική Βουλή. Αυτός είναι ο λόγος -σύμφωνα με το Reuters – για τον οποίο, ενώ η Ισπανία είναι έτοιμη να υποβάλει αίτημα για την παροχή βοήθειας, η Γερμανία προσπαθεί να την πείσει να καθυστερήσει. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι για την Ισπανία και τηνελλάδαπρέπει να ληφθούν αποφάσεις εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διευκρίνισε χθες ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται, αλλά όχι σε πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, οι διαπραγματεύσεις στις παρούσα φάση φαίνεται να έχουν κολλήσει, επειδή οι δανειστές δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. «Κάθε φορά που διαπιστωνόταν ότι οι διαπραγματεύσεις για την συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα παραπαίουν, οι υποψίες έπεφταν στους Έλληνες που εφέροντο ως ένοχοι», παρατηρεί το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters που επικαλείται εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, «τις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνει η διαμάχη μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας.
skai.gr