Μια σημαντική θεατρική παράσταση που φέρει την υπογραφή ενός εκ των πλέον διακεκριμένων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, του Ανδρέα Στάϊκου παρουσιάζεται το βράδυ της Πέμπτης, στις 9, στην Αρχαία Ολυμπία, στο μικρό θέατρο Δρούβα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η παράσταση «Άλκηστις και όνειρα γλυκά» ανεβαίνει με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και μετά την Αρχαία Ολυμπία θα παρουσιαστεί στην Πάτρα, με τρεις ανοικτές για το κοινό παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» (υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ), το Σάββατο 12, την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Μαΐου.
«Η Περιφέρεια ανέθεσε στον Ανδρέα Στάϊκο την συγγραφή ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου το οποίο σε σκηνοθεσία του ίδιου και ηθοποιούς φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών θα ανέβει στην Αρχαία Ολυμπία και στην Πάτρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά που φέρει την σφραγίδα της ανατρεπτικής γλώσσας του Ανδρέα Στάϊκου. Η Περιφέρεια απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους φίλους του θεάτρου να παρακολουθήσουν την παράσταση που ανεβαίνει για μια παράσταση στην Αρχαία Ολυμπία και τρεις παραστάσεις στην Πάτρα, με δωρεάν είσοδο για το κοινό», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος.
«Άλκηστις και όνειρα γλυκά»
Ο Άδμητος λαμβάνει εξ ουρανού ένα μήνυμα, στο οποίο του τίθεται το δίλημμα να θανατωθεί εκείνος ή η γυναίκα του. Ο πανικόβλητος βασιλιάς των Φερών, άγαμος ων, διοργανώνει ακρόαση, κατά την οποία παρελαύνουν αθρόως τα κορίτσια της πόλης, ελπίζοντας να γίνουν βασίλισσες και αγνοώντας ότι η περιπόθητη στέψη τους οδηγεί κατευθείαν στον τάφο. Το τυχερό θύμα είναι η Άλκηστις. Αθώα, ευτυχισμένη και ερωτευμένη, αγνοεί τι την περιμένει, ενώ ο αδίστακτος Άδμητος προετοιμάζει επιδέξια και επιμελέστατα τον θάνατό της. Από ένα απροσδόκητο παιχνίδι της τύχης, η Άλκηστις μαθαίνει την αλήθεια.
Ο έρωτάς της συντρίβεται ακριβώς τη στιγμή που αφυπνίζεται ο έρωτας του Άδμητου, ο οποίος στο μεταξύ έχει κατακτηθεί από τις αρετές και τις χάρες της νεαρής βασίλισσας. Η παρεξήγηση των παρεξηγήσεων. Η εκπλήρωση ενός μεγάλου έρωτα ματαιώνεται. Ματαιώνεται στη ζωή τους και πραγματοποιείται θεατρικά. Ένα οδυνηρό αλλά και κωμικό παιχνίδι του θεάτρου, του οποίου πηγή έμπνευσης ήταν η αινιγματική Άλκηστις του Ευριπίδη.
Σκηνοθεσία: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΪΚΟΣ
Σκηνικά – Κοστούμια: ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Επιμέλεια κίνησης: ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΡΑΜΗ
Φωτισμοί: ΘΩΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ
Μουσική επιμέλεια και εκτέλεση: ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Υπεύθυνη Παραγωγής: ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΡΑΜΗ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΕΥΤΕΡΠΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Παίζουν :
ΓΙΩΤΑ ΜΠΙΜΠΛΗ (Άλκηστις)
ΜΑΡΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (Άδμητος)
ΧΑΡΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ (Σμάρω)
ΗΛΙΑΝΑ ΝΑΝΤΣΙΟΥ (Ιόπη)
Ο Ανδρέας Στάϊκος
Ο Ανδρέας Στάϊκος, ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς, έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα περισσότερα έργα του κατά τη διάρκεια των δοκιμών, όπου οι ήρωες των έργων του λαμβάνουν τα χαρακτηριστικά των ηθοποιών και φωτίζονται από τις προσωπικότητές τους.
Θεατρικά έργα: Δαίδαλος, Κλυταιμνήστρα;, Καρακορούμ, 1843, Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος, Το μήλον της Μήλου, Φτερά Στρουθοκαμήλου, Ακόλαστες εσπερίδες, Καπνοκράτωρ, Ναπολεοντία, Μερόπη.
Πεζά: Αισχροτάτη Εριέττα, Επικίνδυνες μαγειρικές.
Μεταφράσεις από τα γαλλικά: Έργα των Μολιέρου, Ρακίνα, Μαριβώ, Λακλό, ντε Μυσσέ, Λαμπίς, Κλωντέλ.