11.4 C
Aigio
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ...

ΠΟΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΠΑΤΡΑΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.

 

Αυτό ανήγγειλε σήμερα το μεσημέρι, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα – και αργότερα στον Πύργο- ύστερα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα. Στην συνεδρίαση παρέστη, ακόμα, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτές που εκλέγονται στην Δυτική Ελλάδα, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων κ.α.

 

Ο κ. Μανιάτης, μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Καρπέτα, έκανε μια πλήρη επισκόπηση των έως τώρα ενεργειών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπενθύμισε ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων (τα τρία «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν) ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση. Ο Υφυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του όλου σχεδίου και τόνισε ότι «παγκόσμιοι παίκτες» στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική την διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου η οποία θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι στον Πατραϊκό το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.

 

Νωρίτερα, στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα  μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα». Και πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το ύψος της συμμετοχής μας στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Δυτική Ελλάδα αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας ισορροπίες».

 

ο κ. Κατσιφάρας εστίασε, επίσης, σε τρία σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής που απαιτεί ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, δεύτερον στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου (είχε ένα εκατομμύριο επισκέπτες την χρονιά που πέρασε) που δεν πρέπει έπ’ ουδενί να θιγεί και τρίτον στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών οι οποίες αποτελούν μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για την Δυτική Ελλαδα. Και στα τρία ζητήματα υπήρξαν απαντήσεις από τον κ. Μανιάτη σύμφωνα με τις οποίες έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξουν αναταραχές στο περιβάλλον των περιοχών που φαίνεται ότι διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

 

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της Κύπρου για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Όπως είπε η Κύπρος προχωρεί σε παραχώρηση πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σχετικών σεισμικών ερευνών. «Στο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθη», είπε ο κ. Μανιάτης και υπογράμμισε ότι θα ήταν άστοχο και παρακινδυνευμένο να πάμε από την μια άκρη στην άλλη. «Δηλαδή από την πλήρη ανυπαρξία στην βιασύνη που μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει έως τώρα». Μάλιστα, σε απάντηση εκείνων που ζητούν να μπουν αμέσως γεωτρύπανα, προέτρεψε όσους έχουν επαρκέστερα στοιχεία να απευθυνθούν στις μεγάλες εταιρείες και να τις πείσουν για την επιτυχία της επένδυσης.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έθεσε στον κ. Μανιάτη και το ζήτημα της επέκτασης στη Δυτική Ελλάδα του δικτύου φυσικού αερίου. «Το αίτημα έλευσης του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα», είπε ο κ. Κατσιφάρας «παραμένει για εμάς ως έχει και τίθεται ανεξάρτητα από το θέμα των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Προωθούμε τις πολιτικές μας για τον αγωγό φυσικού αερίου και αυτή η πολιτική είναι για το σήμερα, για το τώρα, επειδή η φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη αλλά και για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και δεν μπορούμε να περιμένουμε το μέλλον. Είναι κάτι που το διεκδικούμε τώρα».

 

Ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα συναρτάται με την δημιουργία μιας μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΔΕΗ η οποία θ’ αποτελέσει και το «κλειδί» για την βιωσιμότητα της επένδυσης. Η ΔΕΗ, όπως πρόσθεσε, δεν έχει ακόμα σαφή θέση και για τον λόγο αυτό, εναλλακτικά, το Υπουργείο εξετάζει ήδη την έλευση φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα μέσω ενός αποκεντρωμένου δικτύου διανομής, με μονάδες αποθήκευσης στην περιοχή και με μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρεβυθούσα. Στη συνέχεια το φυσικό αέριο θα διανέμεται για οικιακή και βιομηχανική χρήση, με προτεραιότητα στα αστικά κέντρα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η κατασκευή δέκα μονάδων αποθήκευσης, κάθε μια από τις οποίες θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ.

 

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης έθεσε και ζήτημα ανταποδοτικότητας για τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας που υδρεύουν την Αθήνα. «Στεκόμαστε σκληρά σε κάθε ανταποδοτικό όφελος και υπηρετούμε τα συμφέροντα της περιοχής μας», είπε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι η παρουσία του κ. Μανιάτη και οι ανακοινώσεις που έγιναν φέρνουν ένα βήμα μπροστά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, οι βουλευτές Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Μπεκίρης, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Τσούκαλης, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, Νίκος Καραθανασόπουλος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος), οι Δήμαρχοι Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές, Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και Ηλείας Κώστας Νικολούτσος κ.α.

 

 

 

 

 

Most Popular