23.6 C
Aigio
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτη βουλή το θέμα της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης

Στη βουλή το θέμα της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ Οι τιμές σε αγαθά και κυρίως σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να είναι σκανδαλωδώς υψηλές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα μας συρρικνώνονται διαρκώς και το επίπεδο ζωής υποχωρεί δραματικά»

Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και οικονομικών οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Πάρις Μουτσινάς, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα. Ως κύρια αιτία για την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών έχουν εντοπιστεί ενδοομιλικές συναλλαγές μιας πενηντάδας ξένων και ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην αγορά.

Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιες συγκεκριμένες, αξιολογημένες και ιεραρχημένες ενέργειες θα προβούν ώστε να αντιστοιχηθούν οι τιμές προϊόντων και αγαθών στο εισοδηματικό επίπεδο των Ελλήνων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα μας συρρικνώνονται διαρκώς και το επίπεδο ζωής υποχωρεί δραματικά αποτελεί κοινή πεποίθηση, και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT δεν τη διαψεύδουν, ότι την ίδια ακριβώς περίοδο «παραδόξως» οι τιμές σε αγαθά και κυρίως σε μια σειρά πρώτης ανάγκης συνεχίζουν σκανδαλωδώς να είναι υψηλές.

 

Σύμφωνα με τη EUROSTAT και την ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ στις τιμές σε τρόφιμα, ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε  αυξήσεις (Ιούνιος 2012- Ιούνιος 2011), αυγά 9,95%, ψωμί 1,81%, ελαιόλαδο 1,28%, ζάχαρη 10,6%, καφές 6,15%, ηλεκτρισμός 13,95, πετρέλαιο θέρμανσης 15,6%, φυσικό αέριο 13,7%, τέλη κυκλοφορίας – διόδια 9,7%.

 

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση στη λιανική τιμή του γάλακτος, κάτι που αποτυπώνεται και στον Δείκτη Ισότιμης Αγοραστικής Δύναμης Καταναλωτή (Purchasing Power Parity Index-PPPI), με την Ελλάδα να είναι σήμερα η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη των 27, με αύξηση 3,9% για το μήνα Ιούνιο 2012 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2011, ενώ αθροιστικά τα τελευταία δύο χρόνια ο δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 13,1%.

 

Ως κύρια αιτία για την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών έχουν εντοπιστεί ενδοομιλικές συναλλαγές μιας πενηντάδας ξένων και ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην αγορά.

 

Επειδή ο έλεγχος της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων συνιστά πρωταρχικό όρο για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,

 

 

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 

  • Σε ποιες συγκεκριμένες, αξιολογημένες και ιεραρχημένες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιστοιχηθούν οι τιμές προϊόντων και αγαθών στο εισοδηματικό επίπεδο των Ελλήνων;

 

Δελτίο τύπου 2

Συνάντηση του Νίκου Τσούκαλη με τον Ειδικό Γραμματέα Ιωάννη Διώτη και το διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα.

Λεπτομέρειες

Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 14:27

Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Ιωάννη Διώτη και τον διευθυντή ελέγχων Νίκο Λέκκα του Σώματος Δίωξης Οικονομικής Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), είχε την Τρίτη 31-7-2012 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, περιέγραψε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Σώμα στο έργο του από τη μη ενίσχυσή του με προσωπικό που είναι απαραίτητο για την πραγματοποίησή των ελέγχων.

Ο κ. Ιωάννης Διώτης εξήγησε, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί αρχείο στα Τελωνεία και on- line διασύνδεσή του με το ΣΔΟΕ, για την καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων. Περιέγραψε επίσης την έλλειψη συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη που προκαλούν καθυστερήσεις στο έργο του ΣΔΟΕ ενώ αναφέρθηκε και στην φοροδιαφυγή του πρωτογενούς τομέα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα των εμβασμάτων των φυσικών προσώπων σε τράπεζες του εξωτερικού τα έτη 2009, 2010 και 2011. Όπως εξήγησε στη Βουλή έχουν κατατεθεί στοιχεία μόνο για το έτος 2009, ενώ σε δημοσιεύματα του Τύπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία που αφορούν τη λίστα του 2010. Επίσης απηύθυνε πρόσκληση στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο κ. Νίκος Τσούκαλης δεσμεύτηκε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα υποβάλει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.  Υπό τις σημερινές συνθήκες το έργο του ΣΔΟΕ είναι ιδιαίτερα δύσκολο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Για το λόγο αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά θα υποβάλλει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών που έχουν την ευθύνη για την συγκέντρωση των φόρων και των μηχανισμών ελέγχου.

 

 

Δείτε Ακόμα...

Most Popular