Στη δίνη των κλυδωνισμών που προκάλεσε η καταψήφιση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η πολιτική σκηνή, την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που καθόρισε το Eurogroup προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει το νέο δάνειο. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται εξαιρετικά προβληματισμένος από τα όσα συνέβησαν στη Βουλή και το σημαντικό πλήγμα που επέφεραν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Ενόψει του νέου κύκλου επαφών που αρχίζει από σήμερα στη Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα, ο κ. Παπαδήμος έχει συγκαλέσει για τις 3 το μεσημέρι διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με όσους υπουργούς εμπλέκονται στην ολοκλήρωση του Psi και στα μέτρα που απαιτούνται, ενώ αύριο ή το αργότερο το Σάββατο δεν αποκλείεται να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του προβλήματος, τονίζοντας ότι προέχουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσίασε προχθές η κοινοβουλευτική συνοχή των δύο βασικών κυβερνητικών κομμάτων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη υπεύθυνης στάσης στις δύσκολες ψηφοφορίες που ακολουθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην αντεπίθεση ο Αν. Λοβέρδος
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση και με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η επίμαχη τροπολογία είχε παρουσιαστεί από την περασμένη Πέμπτη και οι βουλευτές «είχαν μέρες μπροστά τους για την μελετήσουν».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, είχε αφήσει μέσω του ΣΚΑΪ αιχμές κατά του κ. Λοβέρδου, λέγοντας ότι οι «διατάξεις που έρχονται στη Βουλή θα πρέπει να είναι καλά επεξεργασμένες».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» την εικόνα της Βουλής, λέγοντας ότι «η τροπολογία για τα φαρμακεία τέθηκε εκτός κάθε διαδικασίας και η καταψήφισή της δεν ήταν προϊόν συντεχνίας αλλά αντίδρασης για τη διαδικασία».
Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» διερωτήθηκε ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όταν έρθει προς ψήφιση η δανειακή σύμβαση, και εάν θα υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ «που θα αυτομαστιγώνεται ή μία ΝΔ που θα λέει ότι δεν ψηφίζει γιατί η κοινωνία είναι θυμωμένη».