27.9 C
Aigio
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΦάπα" στον δικομματισμό-Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την Αχαΐα-Ποιοι εκλέγονται βουλευτές

Φάπα” στον δικομματισμό-Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την Αχαΐα-Ποιοι εκλέγονται βουλευτές

Χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., σε συνδυασμό με το εντυπωσιακά ψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και με την παρουσία συνολικά 7 κομμάτων στη Βουλή, ήταν το δια ταύτα της χτεσινής εκλογικής διαδικασίας, σε μια αναμέτρηση που έκρυβε σοβαρές ανατροπές και άρδην αλλαγή δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Βραχεία κεφαλή για τη Ν.Δ. που με καταμετρημένο το 99,50% των Ε.Τ. πήρε ποσοστό 18,86%, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,77%, το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε στο 13,19%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 10,60%, το ΚΚΕ στο 8,48%, η Χρυσή Αυγή 6,97%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,10%. Οριακά εκτός Βουλής μένουν ΛΑ.Ο.Σ., Οικολόγοι πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία. Η αποχή, εξάλλου, έφτασε στο 34,97% σε πανελλαδικό επίπεδο. Όνειρο με αμφίβολο μέλλον μοιάζει τώρα η αυτοδυναμία, ενώ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα σενάρια για νέα εκλογική διαδικασία μέσα στον Ιούνιο, αν δεν προκύψει μέχρι τις 17 Μαΐου ισχυρή συγκυβέρνηση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων από τις διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στην Αχαΐα τώρα, μεγάλη έκπληξη για την πάντοτε “πράσινη” Αχαΐα, αποτελεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, με δεύτερη τη Ν.Δ. και τρίτο το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ. Από δύο έδρες παίρνουν, όπως φαίνεται, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από μία έδρα παίρνουν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Αριστερά και Χρυσή Αυγή. Η αποχή σε επίπεδο Αχαΐας άγγιξε το 30 %. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένα τα 604 από τα 605 τμήματα, τα ποσοστά των εκλεγμένων κομμάτων στην Αχαΐα έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 21,82 % (2 έδρες), Ν.Δ. 17,55% (2 έδρες), ΠΑΣΟΚ 14,09 % (1 έδρα), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 8,84% (1 έδρα), ΚΚΕ 7,92% (1 έδρα), ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,32% (1 έδρα), ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 5,83% (1 έδρα). Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται εδώ.

ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Τα σοβαρά προβλήματα στην αναμετάδοση των αποτελεσμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δημιούργησαν “κόλλημα” στην ενημέρωση των δημοσιογράφων και κατ’επέκτασιν των πολιτών, αναγκάζοντας τους τεχνικούς της Περιφέρειας να αναζητήσουν άμεσα λύση. Η λύση βέβαια ήρθε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ η τελευταία ενημέρωση για σταυροδοσία έγινε στις 8 το πρωί στη σχετική ιστοσελίδα.

Με καταμετρημένα, λοιπόν, τα 376 από τα 610 Ε.Τ. της Αχαΐας, από τον ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται, εκτός από τον πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα που δεν είναι γνωστό αν θα κρατήσει την έδρα της Αχαΐας, η γνωστή ηθοποιός κα Μαρία Κανελλοπούλου και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου. Από τη Ν.Δ. είναι ξεκάθαρο το προβάδισμα των κ.κ. Νταβλούρου και Νικολόπουλου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ την έδρα καταλαμβάνει άκοπα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ παλεύουν οι κ.κ. Ντάβρης Γεώργιος και Αναγνωστοπούλου Σπυριδούλα, από το ΚΚΕ παίρνει σίγουρα ξανά την έδρα ο βουλευτής κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, από τη Χρυσή Αυγή πρωτεύει ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Αρβανίτης και από τη Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Νίκος Τσούκαλης.

Αναλιτικά, τα αποτελέσματα σταυροδοσίας βρίσκονται εδώ (απαιτείται Excel).

 

filodimos.gr

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δείτε Ακόμα...

Most Popular