Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μολονότι η απλοποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ζητούμενο, αν δεν συνοδευθεί παράλληλα με τη μείωση της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας και ειδικά αυτής που κατέχεται από τους οικονομικά αδύναμους, είναι σίγουρο ότι δεν θα δώσει λύση στα διαπιστωθέντα μέχρι σήμερα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική -τα τελευταία χρόνια- αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα εξαιρείται μόνο η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία που ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο ή σε άνεργο που επιδοτείται για περισσότερους από έξι μήνες και έχει οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ).
Επομένως, η μη πρόβλεψη άλλων απαλλαγών ή τουλάχιστον ενός αφορολόγητου ορίου (π.χ. απαλλαγή της κύριας κατοικίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις όλων των πολιτών ή απαλλαγή για την ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει ορισμένο όριο) φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη της τη σύγχρονη δύσκολη Ελληνική πραγματικότητα.
Επίσης, φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό ατομικό εισόδημα, δεν απαλλάσσονται από το φόρο, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και μεγάλες δυσκολίες για την καταβολή του, λόγω της φημολογούμενης μη πρόβλεψης διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής του σε δόσεις.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ως φορολογική βάση για την επιβολή του φόρου θα αποτελέσει η αντικειμενική και όχι η χαμηλότερη αγοραία αξία των ακινήτων, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παράλληλα, η διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, μέσω της επιβολής του φόρου και σε περίπτωση κατοχής αγροτεμαχίων, μπορεί βεβαίως να οδηγήσει σε βεβαίωση υψηλότερων ποσών φόρων, είναι αμφίβολο όμως εάν θα οδηγήσει τελικά και σε είσπραξη μεγαλύτερων εσόδων, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας μεγάλου μέρους των φορολογούμενων, οι οποίοι μολονότι κατέχουν ακίνητα, δεν έχουν πραγματική φοροδοτική ικανότητα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, μιας ορθολογικής φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες, όπως κυρίως η επίδραση του νέου φόρου στην πολύπαθη αγορά των ακινήτων, η οποία πραγματικά καταρρέει, στην πορεία των δημοσίων εσόδων, καθώς και κυρίως στο εισόδημα των φορολογούμενων…»._