Γεμάτοι με εθνικό παλμό, αγνό πατριωτισμό και οραματισμό για το Γένος, τιμούμε και φέτος το ένδοξο Έπος του ’40. Η Ελλάδα μας, με το περήφανο ΟΧΙ στον Άξονα, σε μία… άλλη διατύπωση της πατροπαράδοτης απάντησης «Μόλων Λαβε», με την ιαχή «ΑΕΡΑ» και με το πνεύμα της θυσίας έδωσε ένα ισχυρό ράπισμα στον φασισμό, και μια ελληνική ανάσα στην Ευρώπη. Ήταν η ώρα του Ελληνισμού να αποδείξει τον πλούτο των αρετών των Ελλήνων.
Το Έπος του ’40, μία ακόμη από τις τόσες μεγαλλειώδεις στιγμές του Ελληνισμού, δεν ήταν κάτι το ξαφνικό και το αναπάντεχο! Ήταν ένα θλιβερό, προγραμματισμένο γεγονός, που ακολούθησε σε μια σειρά άλλων γεγονότων που συνέβησαν από το τέλος -κιόλας- του Α΄ ΠΠ (1918). Είναι ένα μικρό κομμάτι από την Ιστορία του Β΄ ΠΠ, πολύ σημαντικό όμως, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες αλλά για ολόκληρο τον κόσμο!
Δεν προσπαθώ ούτε να υπερ-τονίσω την σημασία του ’40 και του Αγώνα της Ελλάδας, ούτε προσπαθώ να μειώσω την αξία τωνάλλων γεγονότων και των αγώνων άλλων λαών, που συνέβησαν στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν! Απλά μεταφέρω αυτά που οι ίδιοι οι ξένοι έγραψαν και είπαν για τους Έλληνες και τον Αγώνα του 1940, από τις πρώτες κιόλας στιγμές! Γιατί, την ίδια τη στιγμή που η ισχυρή συμμαχία του Άξονα είχε καταλάβει ή προσαρτήσει τις χώρες της Αυστρίας, Πολωνίας, Γαλλίας, Βέλγιο και Ολλανδία, Αβησσυνία και Αλβανία, κλπ, και ενώ η “γηραιά Αλβιώνα” – η Αγγλία – είχε περιοριστεί στα Βρετανικά Νησιά και περίμενε την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο , η “μικρούλα” τότε στα μάτια των ξένων Ελλάδα ΟΧΙ μόνο αντιστάθηκε στην Ιταλική εισβολή, αλλά επέτυχε και τις πρώτες νίκες εναντίον του Άξονα!
Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά σε σημασία και αξία, αν συγκρίνει κανείς τους αριθμούς σε έμψυχο στρατό και άψυχο πολεμικό υλικό μεταξύ του Ελληνικού και του Ιταλικού Στρατού!
Όσο κι αν ξάφνιασε το υπερήφανο “ΟΧΙ” του Ελληνικού λαού, που απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς, Πρωθυπουργόε τότε της Ελλάδας, πιο πολύ τους ξάφνιασε η δύναμη και το πάθος του Ελληνικού Στρατού, που αν και αριθμητικά και ποιοτικά σε πολεμικό υλικό υποδεέστερος, κατανίκησε τον αήττητο ως τότε Ιταλικό στρατό και από την άμυνα πέρασε στην επίθεση και στην προέλαση, βαθειά μέσα στην Β. Ήπειρο!
του: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΥΒΑΣ