Συνέντευξη του παραιτηθέντα προέδρου της ΝΕΡΙΤ στον «Ημερήσιο» Η διπλή παραίτηση για λόγους αρχής Μορώνη και Μακρυδημήτρη από την ηγεσία της ΝΕΡΙΤ κυριαρχεί τις ημέρες αυτές στο πολιτικό σκηνικό. Οι παραιτήσεις έγιναν επειδή υπήρξε παρέμβαση – εντολή Μαξίμου ώστε να μην μεταδοθεί η συνέντευξη Τσίπρα από την ΔΕΘ! Μάλιστα η εντολή εδόθη σε… κατώτερο υπάλληλο της δημόσιας τηλεόρασης ο οποίος ανέλαβε να την υλοποιήσει… παρακάμπτοντας την διοίκηση (η οποία τα έμαθε τελευταία!).
Ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Ημερήσιο» δεν κάνει τον κόπο να μπει στην παραφιλολογία της ιστορίας. Όταν ανέλαβε την προεδρία της ΝΕΡΙΤ τον περ. Μάιο, γνώριζε ότι θα είναι ο πρόεδρος μιας μεταβατικής περιόδου στην οποία όμως μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν πολλά.
Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης μίλησε
στον Αντρέα Χριστόπουλο
_______________________________
– Είναι αλήθεια κ. Μακρυδημήτρη ότι είναι η κυρία Βούλτεψη που ανέλαβε να υλοποιήσει την εντολή Μαξίμου για μη μετάδοση της συνέντευξης Τσίπρα; Και ότι αποτάθηκε σε κομματικά στελέχη που έχουν τοποθετηθεί στη ΝΕΡΙΤ ώστε να το επιτύχει;
«Δεν θα μπω σε ονοματολογία γιατί χάνεται η ουσία της υπόθεσης. Η αλήθεια είναι ότι εντελώς ξαφνικά μάθαμε ότι δεν θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τσίπρα! Τον τελικό λόγο για κάτι τέτοιο όμως τον έχω θεσμικά εγώ, άρα με παρέκαμψαν. Φυσικά θα επέτρεπα την μετάδοση της συνέντευξης».
– Μπορούσατε να ανατρέψετε αυτή την παρασκηνιακή απόφαση κατώτερων στελεχών;
«Ναι μπορούσα. Μπορούσα δηλαδή να θέσω σε αργία τον συγκεκριμένο υπάλληλο, να δώσω εντολή για μετάδοση της συνέντευξης και να είμαι ακόμη στη θέση μου σε σύγκρουση με στελέχη της κυβέρνησης. Αποφάσισα όμως να επιλέξω την παραίτηση δίνοντας ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς την αντιπολίτευση : Πρέπει να συμφωνήσετε για το τι δημόσια τηλεόραση θέλετε. Γιατί και η αξιωματική αντιπολίτευση απαξιώνει τη ΝΕΡΙΤ, μη συμμετέχοντας σε εκπομπές κ.λπ.»
– Τι δημόσια τηλεόραση θέλουμε;
«Την απάντηση την δίνει το άρθρο 15 του Συντάγματος που ζητά μετάδοση ειδήσεων με αντικειμενικότητα, ενημέρωση υπερκομματική και με ποιοτική στάθμη, σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη, προστασία της παιδικής ηλικίας, τηλεόραση όλων των Ελλήνων κ.α. Εδώ βλέπουμε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα διαχρονικά αφού τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται».
– Πώς σας προσέλαβαν είχατε… μέσον;
(Γέλια) «Κανένα: Με πρότειναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Φορτσάκης και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ζούλας. Έχω διαδρομή στον χώρο. Εκτός από τις σπουδές μου ( νομικά, πολιτικές επιστήμες. Διοίκηση), προέρχομαι από οικογένεια που έχει σχέση με τον Τύπο, υπήρξα συνεργάτης εφημερίδων, ήμουν στο ΔΣ του Ραδιοτηλεοπτικού για τρία χρόνια όπου και εκεί παραιτήθηκα…»
– Γιατί;
«Οι συνεχείς παρεμβάσεις τότε του κ. Ρέππα. Περίοδος 1997-2000».
– Είχατε λοιπόν πλήρη άποψη για την δημόσια τηλεόραση και ειδικότερα για την ΕΡΤ.
«Φυσικά. Η ΕΡΤ όπως και η ιδιωτική τηλεόραση κινούνται μεταξύ της Σκύλας που είναι η αγορά και της Χάρυβδης που είναι ο κομματισμός.
Δεν μπορούν έτσι να βρουν τον βηματισμό τους.
Ειδικότερα η ΕΡΤ είχε 6.000 υπαλλήλους και συνεργάτες! Φανταστείτε ότι το 46% των εσόδων της πήγαινε στην μισθοδοσία. όταν στο BBC πάει το 20%.
Παρά το μεγάλο μπάτζετ και το υπεράριθμο προσωπικό, στις θεαματικότητες ήταν ουραγός. Τέλος έμοιαζε με τα ιδιωτικά αντί να έχει δικιά της ταυτότητα».
– Δεν σκεφτήκατε ότι ως πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, αναλαμβάνατε μια επισφαλή θέση, σε μια περίοδο κρίσης και παρακμής;
«Αυτή είναι η πρόκληση. Να μπορέσεις να προσφέρεις και να κάνεις την διαφορά ακριβώς σε μια τέτοια κρίσιμη για τον τόπο περίοδο. Κοιτάξτε στην μεταπολίτευση είχαμε δημοκρατία αλλά υπήρξαν ζητήματα για την ποιότητά της. Σε 7 χρόνια συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εξέγερση του 1821. Τι νοερό απολογισμό θα δώσουμε στους τότε αγωνιστές; Ανησυχώ επ’ αυτού. Τι καταφέραμε δηλαδή μετά από 200 ολόκληρα χρόνια;»
– Τι εννοείται;
« Παρά την κρίση ναι, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά ως Ελλάδα. Έχουμε ιστορικά την μεγαλύτερη έκταση, τον μεγαλύτερο πληθυσμό, την καλύτερη ευημερία, όμως λυγίζουμε από το βάρος της ίδιας της ιστορίας μας. Υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα της δημοκρατίας. Η εθνική πυξίδα τι δείχνει; Θεωρώ ότι ο Βόρειος Πόλος της χώρας μας είναι ο Πολιτισμός της. Είναι ευθύνη των πνευματικών ανθρώπων του τόπου να συμβάλλουν ώστε η αξία του πολιτισμού να γίνει η πυξίδα που θα μας καθοδηγεί».
– Και η ΝΕΡΙΤ;
«Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος για να δουν οι Έλληνες ότι κάτι αλλάζει στην ποιότητα της Δημοκρατίας. Έτσι δεν είναι;»