12 C
Aigio
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΑγωγές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ από τους Μεριδιούχους...

Αγωγές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ από τους Μεριδιούχους της Αχαϊκής

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων Θανάσης Μπέλλας μέσω του «ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ» εφιστά την προσοχή να μην χαθεί το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη δεδομένου ότι στις 18 Μάρτη παρέρχεται η πενταετία από το κλείσιμο της τράπεζας

Αγωγές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταθέτουν οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν… για τα «θαλασσοδάνεια» της Τράπεζας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στον «Ημερήσιο της Αχαϊας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων κ΄.Θανάσης Μπέλλας.
Το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι στις 18 Μαρτίου 2017 συμπληρώνεται πενταετία από την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της Τράπεζας και παραγράφεται το σχετικό δικαίωμα των μεριδιούχων να καταθέσουν αγωγές. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση μεριδιούχων από την Πάτρα, το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, που σπεύδουν να προλάβουν την προθεσμία και να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους. Άλλωστε ο Σύλλογος πραγματοποίησε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες νομικές ενέργειές του που αφορούν την κατάθεση αγωγών κατά της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πλημμελή άσκηση του εποπτικού τους έργου και την πρόκληση μεγάλης οικονομικής ζημίας στους μεριδιούχους από το κλείσιμο της τράπεζας λόγω κακοδιαχείρισης.
Όπως εξηγεί στον «Ημ» ο κ΄. Μπέλλας «οι αγωγές στηρίζονται σε Πόρισμα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ΄.Αθανασίου που από τις αρχές του 2016 απήγγειλε κατηγορίες κατά 62 μελών της Διοίκησης της Αχαϊκής Τράπεζας τα τελευταία δέκα χρόνια (2002-2012) σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και τους υπεύθυνους εγκριτικών κλιμακίων που έδιδαν δάνεια.
Παράλληλα υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη Ελεγκτικού Οίκου του Εξωτερικού, βάσει της οποίας απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες από τον Εισαγγελέα.
Βάσει λοιπόν της Πραγματογνωμοσύνης και του Πορίσματος προκύπτει ότι υπήρχαν άπειρες περιπτώσεις «θαλασσοδανείων» σε μέλη της διοίκησης, εταιριών τους και ομίλων τους, αλλά και σε συγγενικά τους πρόσωπα που έπασχαν σ`ότι αφορά την τήρηση των πιστωτικών κανόνων και δεν έχουν καμιά σχέση με την οικονομική κρίση που ακολούθησε στη χώρα».
Πιο συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, έστειλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων για το αδίκημα της κακουργηματικής από κοινού και κατ’ εξακολούθηση απιστίας.
Στο 240 σελίδων πόρισμα – καταπέλτη του οικονομικού εισαγγελέα αποκαλύπτεται πώς είχε στηθεί το μεγάλο «κόλπο» στην Αχαϊα και πώς έφυγαν τα εκατομμύρια μέσα από δανειοδοτήσεις και διευκολύνσεις ημετέρων, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος φερεγγυότητάς τους και χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις…
*Εφιστώντας την προσοχή σε όλους τους μεριδιούχους προκειμένου να προχωρήσουν σε αγωγές ώστε να μην χάσουν το δικαίωμά τους, ο κ΄.Μπέλλας τονίζει τη σοβαρότητα του θέματος σημειώνοντας ότι η κατασπατάληση των κεφαλαίων φτάνει τα 100 εκατομμύρια και οι μεριδιούχοι που έχουν ήδη χάσει περίπου 50 εκατομμύρια απειλούνται να κληθούν να καλύψουν την ζημία της Αχαϊκής βάσει του καταστατικού και να πληρώσουν δηλαδή ακόμα 50 εκατομμύρια… «Κάτι που αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα σημάνει…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
*Παράλληλα, σ`ότι αφορά το ποινικό μέρος, στη γενική συνέλευση οι μεριδιούχοι υπέγραψαν εξουσιοδοτήσεις παράστασης πολιτικής αγωγής προκειμένου να αποκτήσει ο Σύλλογος πρόσβαση στο πολύτιμο ανακριτικό υλικό της υπόθεσης και να καταθέσουν αίτηση για την επίσπευση της διαδικασίας, η οποία καθυστερεί εδώ και ένα χρόνο στο επίπεδο της κύριας ανάκρισης.

Most Popular