14.1 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΑΕΠΙ: Από το πάρτι εκατομμυρίων στην εντατική

ΑΕΠΙ: Από το πάρτι εκατομμυρίων στην εντατική

Οφειλές περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλει η ΑΕΠΙ στους δημιουργους, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει πριν από 21 χρόνια, δηλδή το 1996, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος,   Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος  Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Σήμερα με την υπ’ αριθμ. 1103/2017 απόφαση, κρίθηκε πως η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%)  και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37, 5 %), είναι καταχρηστική.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση  10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Εισαγωγή
Κρίση στην αγορά, αναστάτωση στον καλλιτεχνικό κόσμο και αποστροφή της κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την ΑΕΠΙ, την ανώνυμη εταιρία που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, καθώς οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν αν έχουν διαπραχθεί τα κακουργηματικά αδικήματα της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ο εξελίξεις είναι ραγδαίες. Μετά τη δημοσίευση του αποκαλυπτικού πορίσματος ελέγχου που διενήργησε εταιρία ορκωτών λογιστών, η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας κατάσχοντας σκληρούς δίσκους, έγγραφα, βιβλία και CD. “Ένα δωμάτιο υλικό” βρίσκεται πλέον στη διάθεση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της ΦΑΕ Αθήνας, όπου διεξάγονται έλεγχοι για τις ημέρες και τα έργα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΠΙ. Υπό το βάρος των ευρημάτων, σύσσωμο το Δ.Σ. θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, ενώ έγινε γνωστό ότι δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες τους. Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ του News247 και της Αντωνίας Ξυνού, έχουν δεσμευτεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους είναι δικαιούχοι, καθώς και το 50% των λογαριασμών της εταιρίας προκειμένου με το υπόλοιπο 50% να μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλονται οφειλές τύπου μισθοδοσίας αλλά και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Η ανησυχία ωστόσο είναι διάχυτη. Όπως προκύπτει από το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών, παρόλο που κατέβαλλε μισθούς έως και 52.000 ευρώ το μήνα σε μέλη του Δ.Σ. και συγγενείς τους, η εταιρία βρίσκεται στην “εντατική” με 19,9 εκατομμύρια ευρώ αρνητικά κεφάλαια και αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς που ξεπερνούν τα 42 εκατομμύρια. Όμως, με 160 εργαζόμενους, 14.500 μέλη και 80.000.000 τίτλους τραγουδιών, η ΑΕΠΙ είναι πολύ μεγάλη για να “πεθάνει”. Όχι μόνο για την πληθώρα δημιουργών που θα χάσουν το μοναδικό τους ενδεχομένως εισόδημα εν μέσω κρίσης αλλά και γιατί, λόγω της μονοπωλιακής της θέσης στην αγορά (διαχειρίζεται τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού ρεπερτορίου), το κενό που θα δημιουργηθεί από τη μη νόμιμη χρήση μουσικής αφορά στον πολιτισμό μας και έχει αντίκτυπο στη κοινωνία μας.
“Ξέρετε, εμείς δουλεύαμε σε δύο ‘εργοστάσια’. Το ένα, που ήταν η δισκογραφία, κάηκε. Τώρα, αν καεί κι αυτό, υπάρχει μια προέκταση πολιτική και πολιτιστική, υπό την έννοια ότι θα πάψουν να υπάρχουν μερικές εκατοντάδες πρόσωπα που γράφουν τραγούδια, εκείνα που κάπου – κάπου μας κάνουν θεραπευτική παρέα”, είπε στο News247 ο καταξιωμένος συνθέτης, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.
Θα πάψουν να υπάρχουν μερικές εκατοντάδες πρόσωπα που γράφουν τραγούδια, εκείνα που κάπου – κάπου μας κάνουν θεραπευτική παρέα.

Πώς όμως εγκατέλειψε η ελληνική Πολιτεία τη διαχείριση ενός κοινωνικού πόρου -όπως είναι τα πνευματικά δικαιώματα- στο έλεος μιας ανώνυμης κερδοσκοπικής εταιρίας που διοικείται εδώ και δεκαετίες, κεκλεισμένων των θυρών, από μια οικογένεια που ενδέχεται σήμερα να βρεθεί κατηγορούμενη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλων κακουργηματικών πράξεων;

Η ελληνική πατέντα
Κατά τον Γιάννη Γλέζο, τραγουδοποιό με δισκογραφικό έργο που πηγαίνει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αυτή είναι μια ελληνική πατέντα, μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. “Στην Ευρώπη όλοι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων είναι μη κερδοσκοπικοί και ελέγχονται από τα μέλη τους, που σημαίνει ότι έχουν Γενική Συνέλευση, Διοικητικό Συμβούλιο και Εποπτικό Συμβούλιο εκλεγμένα από τα μέλη τους. Υπάρχει μόνο μία κερδοσκοπική εταιρία, η οποία όμως και πάλι ελέγχεται από τα μέλη της καθώς αυτό είναι το μόνο εχέγγυο. Αυτό όμως στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ, έγινε ένα υβρίδιο ελληνικό φαινόμενο όπου μια Α.Ε. εισπράττει πνευματικό δικαίωμα, χωρίς να ελέγχεται από τα μέλη της αλλά από τη γενική συνέλευση ποιων, των μετόχων! Αυτοί οι πέντε άνθρωποι, που είναι μια οικογένεια, ελέγχανε τους εαυτούς τους. Οπότε από αυτή την ελληνική πατέντα ξεκίνησε η παθογένεια. Όταν είσαι Α.Ε. οικογενειακή, κερδοσκοπική, ο στόχος σου είναι να πετύχεις το κέρδος. Θα κάνεις τα πάντα με οποιονδήποτε τρόπο σου δίνει ή δεν σου δίνει ο νόμος να εισπράττεις χρήματα και μετά θα δίνεις κατά το δοκούν αυτά που θέλεις στα μέλη σου”.
Πέντε άνθρωποι, που είναι μια οικογένεια, ελέγχανε τους εαυτούς τους
Η ΑΕΠΙ ιδρύθηκε το 1930 από τον παραγωγό μουσικών δίσκων Ζαχαρία Μακρή. Οκτώ μόλις χρόνια μετά πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Ξανθόπουλου, στα οποία παραμένει μέχρι σήμερα. Η εταιρία ενδυναμώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τον νόμο 2121/1993, για τον οποίον πολλοί υπογραμμίζουν ότι έδωσε στους Ξανθόπουλους απεριόριστα περιθώρια δράσης, παραδίδοντας δημιουργούς και χρήστες ως έρμαια μιας οικογένειας. Ο Γιάννης Γλέζος, ο οποίος διατελεί και πρόεδρος της Αυτοδιαχείρισης (ενός δεύτερου οργανισμού πολύ μικρότερου της ΑΕΠΙ που διαχειρίζεται περίπου 200 ρεπερτόρια και ελέγχεται από τα μέλη του), περιγράφει τις εισπρακτικές μεθόδους της ΑΕΠΙ ως εξής:
“Ο νόμος 2121/1993 δίνει στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης δύο δυνατότητες για να εισπράξουν χρήματα από δικαιώματα χρήσης μουσικής, την αστική και την ποινική διεκδίκηση. Εμείς χρησιμοποιούμε την αστική, ενώ η ΑΕΠΙ χρησιμοποιεί κατά κόρον την ποινική. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κάποιος αρνηθεί να υπογράψει μαζί της ετήσια συνδρομή, πηγαίνει στην αστυνομία, του παίρνει την άδεια, τον πηγαίνει αυτόφωτο κ.ο.κ.. Έχει ένα σύστημα εισπρακτόρων σε όλη την Ελλάδα που αμείβονται με ποσοστά, γι’ αυτό πάνε κατ’ ευθείαν σε ποινικές μεθόδους προκειμένου να εισπράξουν άμεσα και να λάβουν τα ποσοστά τους. Ασκούν και μια ‘βία’, εντός εισαγωγικών. Είναι μια συνδιαλλαγή που δεν είναι πάντα καθαρή, διότι ο χρήστης δεν ξέρει πως βγαίνουν οι χρεώσεις με αποτέλεσμα να κακοτροπεί και να έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα”.

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ιδιοκτήτης της ΑΕΠΙ Πέτρος Ξανθόπουλος, το διάστημα από το Γενάρη του 2010 έως τον Σεπτέμβρη του 2015 η εταιρία κατέφυγε σε 48.369 εισαγγελικές απαγορεύσεις, 1406 ανακλήσεις αδειών μουσικής, 3.921 εξώδικες διαμαρτυρίες, 5.365 μηνύσεις, 15 ασφαλιστικά μέτρα και 939 αγωγές. Δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο, πόσα από τα χρήματα που εισπράχθηκαν με τις παραπάνω μεθόδους αποδόθηκαν στους κατόχους των δικαιωμάτων, δηλαδή τους συνθέτες και τους στιχουργούς που είναι εγγεγραμμένα μέλη της.

Όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει το σύστημα, γινόταν αυτομάτως εχθρός της ΑΕΠΙ

Όπως αναφέρει σε αρκετά σημεία το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διενήργησαν έλεγχο για την τετραετία 2011-2014, “το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει τη διαδικασία της διανομής δεν μπορεί να εξάγει ανάλυση – συσχέτιση εισπραχθέντων τιμολογίων και διανεμηθέντων δικαιωμάτων. Επίσης, το πληροφοριακό σύστημα δεν διασφαλίζει την πληρότητα της εισαγόμενης πληροφορίας η οποία χρησιμοποιείται στον υπολογισμό της διανομής”.
“Αυτός ήταν ο μηχανισμός που πληρωνόμασταν”, λέει στο News247 ο πολυγραφότατος τραγουδοποιός Νίκος Ζούδιαρης. “Ένας μηχανισμός που σκόπιμα ενδεχομένως είχε φτιαχτεί έτσι που να μην μπορεί να διασταυρωθεί τι χρήμα έμπαινε ως πνευματικό δικαίωμα και τι διανέμετο”. Σημειώνει μάλιστα πώς όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει αυτό το σύστημα γινόταν αυτομάτως εχθρός της ΑΕΠΙ. “Αυτό μπορεί να σήμαινε ότι στην επόμενη πληρωμή θα έπαιρνε λιγότερα, μέσα από το εν λόγω θολό τοπίο διανομής. Το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν ήταν αρεστός. Όσοι διαμαρτυρηθήκαμε ή ρωτήσαμε κάτι εισπράξαμε δυσφορία από την ΑΕΠΙ, σαν να μπαίναμε στα άδυτα, σαν να εισβάλαμε κάπου που δεν είχαμε δικαίωμα, ενώ είχαμε απόλυτο δικαίωμα από τη σύμβασή μας με την εταιρία”.

Κατά τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, δεν ήταν ο νόμος 2121/1993 που έδωσε υπερεξουσίες στην ΑΕΠΙ αλλά ο τρόπος εφαρμογής του. Ο ίδιος εξηγεί στο NewsS247 πως αποφάσισε να κινήσει για πρώτη φορά διαδικασίες ελέγχου της εταιρίας:
“Στο σύντομο διάστημα που διατέλεσα υπουργός Πολιτισμού, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, πρόλαβα ανάμεσα σε άλλα να κάνω μια σειρά συναντήσεων με φορείς και ενώσεις δικαιούχων δημιουργών, χρήστες και νομικούς. Τα όσα αποκόμισα μου δημιούργησαν την ισχυρή πεποίθηση ότι χρειαζόταν κατ’ ελάχιστον να ερευνηθεί η ποιότητα διαχείρισης που ασκούσε σε έναν κοινωνικό πόρο η διοίκηση της ΑΕΠΙ. Και φυσικά να αποκτήσει κυρωτική αρμοδιότητα το κατά νόμον εποπτικό όργανο της πολιτείας, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Αυτά προβλέπονταν ήδη από το 1993, με τον νόμο 2121, και θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει τα διαρρεύσαντα 22 χρόνια, κατά τη θητεία δέκα και πλέον υπουργών. Οι δύο αυτές ενέργειες ήταν σχετικά ‘απλές’, σε σχέση με άλλα εξίσου σοβαρά θέματα που αντιμετωπίσαμε στο Υπουργείο. Αν είχαν πραγματοποιηθεί τα περασμένα χρόνια, το σκάνδαλο και η απώλεια πόρων θα είχαν αποφευχθεί”.

Αν οι δύο αυτές σχετικά ‘απλές’ ενέργειες είχαν πραγματοποιηθεί τα περασμένα χρόνια, το σκάνδαλο και η απώλεια πόρων θα είχαν αποφευχθεί”

Με την κυρωτική αρμοδιότητα που απέκτησε επί Ξυδάκη, ο ΟΠΙ επέβαλλε πρόστιμο 85.000 στην ΑΕΠΙ, η οποία μέχρι τότε αρνείτο τον έλεγχο. Έτσι οι ορκωτοί λογιστές μπήκαν “στα άδυτα” τον Σεπτέμβριο του 2016 και μπόρεσαν να αποκαλύψουν όσα προαναφέρθηκαν, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δεν προσκόμισε όσα της ζητήθηκαν, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να μην διενεργηθεί σύμφωνα με τα “Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου”, όπως αναφέρεται στο πόρισμα που εκδόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.
Παράλληλα, ξεκίνησε η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία επιταχύνθηκε αφότου το πόρισμα απεστάλη στην Εισαγγελία, με πρωτοβουλία της νέας υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ την 15η Φεβρουαρίου, “ταυτόχρονα με την αποστολή του πορίσματος στον Εισαγγελέα, επισπεύδεται η διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα που βρίσκεται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”. Και είναι αυτό το νομοσχέδιο που αναμένουν σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δώσει λύσεις και να ορίσει την επόμενη μέρα όχι μόνο για την ΑΕΠΙ αλλά για τον χώρο της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων συνολικά.

Ένας νέος νόμος θα φέρει την άνοιξη;
Η ανάγκη για νέα νομοθετική ρύθμιση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων προέκυψε από την υποχρέωση της χώρας μας να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που ορίζει η συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων να γίνεται από οργανισμούς που ελέγχονται από τους δημιουργούς. Οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν πριν από δύο περίπου χρόνια και πέρασαν από τρεις υπουργούς (Ξυδάκης, Μπαλτάς, Κονιόρδου) χωρίς ακόμα να έχει κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου.
Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, από τη θέση του στο Δ.Σ. του συλλόγου συνθετών-στιχουργών “ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ” (εγγεγραμμένα μέλη της ΑΕΠΙ), είδε το περίφημο νομοσχέδιο να πηγαινοέρχεται πολλές φορές. “Υπάρχουν ομάδες που δεν δρουν με γνώμονα το κοινό συμφέρον” λέει o ίδιος στο News247. “Δουλειά του νομοθέτη από την αρχαιότητα είναι να συλλαμβάνει ποιος είναι ο νόμος για το κοινό όφελος, δεν είναι να επιδιώκει την ευαρέσκεια της κάθε ομάδας συμφερόντων. Εγώ το έχω πει σε όλους τους τόνους και στους υπουργούς που συναντήσαμε ότι δεν ήρθαμε να σας πιέσουμε, ήρθαμε για να σας πείσουμε.
Ο ηθοποιός Παναγιώτης Σκουρολιάκος, ως βουλευτής και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έχει εμπλακεί από την πρώτη μέρα στις σχετικές διαδικασίες και διαβουλεύσεις. “Τρομοκρατήθηκα στην αρχή από τις αντικρουόμενες απόψεις, τα αντικρουόμενα συμφέροντα” δήλωσε o κύριος Σκουρολιάκος στο News247. “Όταν υπάρχουν ισχυρές απόψεις με ισχυρά επιχειρήματα δεν είναι εύκολο να καταλήξεις σε μια μέση λύση που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Θα μπορούσαμε να έχουμε ξοδέψει πολύ λιγότερο χρόνο, όμως πραγματικά θέλαμε να εξαντλήσουμε το δημοκρατικό διάλογο. Με καλές προθέσεις, μιλήσαμε με τους πάντες, με ενώσεις στιχουργών, συνθετών και με τη ίδια την ΑΕΠΙ, που ήταν μάλιστα πάρα πολύ αυστηρή μαζί μας. Ήρθαν στη Βουλή και μας κούναγαν το δάχτυλο, τους ακούσαμε όμως και έπεσαν οι τόνοι διότι κατάλαβαν ότι πραγματικά δεν είναι ένα νομοσχέδιο για την ΑΕΠΙ, είναι ένα νομοσχέδιο που τακτοποιεί γενικά τα θέματα πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων”.
ΕΙΚΟΣΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά είκοσι διαφορετικοί οργανισμοί πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για οκτώ Οργανισμούς Συλλογικών Δικαιωμάτων (ΟΣΔ) που εκπροσωπούν τους πνευματικούς δημιουργούς (συνθέτες, στιχουργούς, ηθοποιούς, θεατρικούς συγγραφείς, σκηνογράφους, φωτογράφους κ.α.), δέκα ΟΣΔ που εκπροσωπούν τους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων (μουσικοί, ηθοποιοί, ερμηνευτές κ.α.) και δύο Οργανισμούς Συλλογικής Προστασίας.
“Έχουμε υπερπληθώρα φορέων, ίσως περισσότερους από όσους μπορούμε να καταναλώσουμε. Τους σεβόμαστε όλους εφόσον λειτουργούν δίκαια και με διαφάνεια” επισημαίνει ο κύριος Σκουρολιάκος, υπογραμμίζοντας ότι προβλήματα δεν παρατηρούνται μόνο στην ΕΟΠΙ αλλά και σε άλλους οργανισμούς, όπως η Εταιρεία Προστασίας Συγγραφικού Δικαιώματος (ΣΟΠΕ). “Ως άνθρωπος του θεάτρου εδώ και σαράντα χρόνια μπορώ να πω ότι έχουμε ταλαιπωρηθεί και από τη ΣΟΠΕ. Ζητάς να ανεβάσεις ένα έργο και δεν ξέρεις ποιος έχει τα δικαιώματα, αν το έχει ζητήσει παράλληλα κάποιος άλλος, πόσα έχει ζητήσει ο συγγραφέας. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει διαφάνεια σε όλους αυτούς τους φορείς” τονίζει ο ηθοποιός και βουλευτής, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το νομοσχέδιο συνδέθηκε με την ΑΕΠΙ διότι αποδεικνύεται πλέον ότι πρόκειται για μια “πολύ ισχυρή εταιρία” και “μια αμαρτωλή ιστορία δεκαετιών”. “Τα στοιχεία που έχουμε από το πόρισμα είναι και αποκαλυπτικά και αποκρουστικά. Μιλάμε για έναν χορό εκατομμυρίων”.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποκρουστικά. Μιλάμε για έναν χορό εκατομμυρίων.

Τα αιτήματα των δημιουργών και οι κινήσεις της ΑΕΠΙ
Αν και όλοι αναγνωρίζουν τις παθογένειες του ισχύοντος καθεστώτος, σε ότι αφορά την ΑΕΠΙ, η λύση που θα προκριθεί για την εξυγίανσή της διχάζει τους δημιουργούς-μέλη της. Κανείς δεν θέλει να κλείσει η εταιρία, αφού αυτό θα δημιουργούσε κενό στην αγορά, ανομία και παύση πληρωμών. Άλλωστε, μία άτυπη παύση πληρωμών παρατηρείται ήδη από πλευράς ορισμένων χρηστών με το επιχείρημα “δεν πληρώνω τους απατεώνες” και με αποτέλεσμα τα έσοδα από τις έως τώρα εισπράξεις δικαιωμάτων για το 2017 να εμφανίζονται μειωμένα κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Τα δύο σωματεία καλλιτεχνών – μελών της ΑΕΠΙ, το ΜΕΤΡΟΝ και το ΣΩΜΣΕ, έχουν τοποθετηθεί υπέρ και κατά αντιστοίχως του διορισμού ενός Κρατικού Επιτρόπου που θα αναλάβει την εξυγίανση της εταιρίας. Το ΜΕΤΡΟΝ θέλει να απομακρυνθούν οι μέτοχοι και να περάσει ο έλεγχος αρχικά σε επίτροπο του τραπεζικού δικαίου με έλεγχο από Εποπτικό Συμβούλιο που θα την εξυγιάνει και στην συνέχεια στους δημιουργούς ενώ το ΣΩΜΣΕ προκρίνουν μια λύση συνδιοίκησης με τους μετόχους υπό προϋποθέσεις (νέο Δ.Σ. και Εποπτικό Συμβούλιο εκλεγμένα από τους δημιουργούς).
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια επιστολή υπέρ του κρατικού επιτρόπου η οποία φέρει μέχρι στιγμής περί τις 400 υπογραφές και μια επιστολή κατά του κρατικού επιτρόπου με λιγότερες υπογραφές (γύρω στις 50) όπου εκφράζονται φόβοι για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη συγκέντρωση υπερεξουσιών σε ένα πρόσωπο. “Οι υπερεξουσίες των μετόχων μας έφεραν ως εδώ και δε θα θέλαμε για άλλη μια φορά ερήμην μας ένας επίτροπος διορισμένος από την πολιτική εξουσία να διαχειρίζεται εν λευκώ τα δικαιώματά μας. Πρέπει από την άλλη το υπουργείο και ο ΟΠΙ με την τεχνογνωσία που διαθέτουν θεσμικά να αναζητήσουν αλλά και να επιβάλλουν μια διάφανη και λειτουργική λύση συνδιοίκησης της εταιρείας με την συνεργασία των σωματείων που μας εκπροσωπούν”.
Διάφανη και λειτουργική λύση συνδιοίκησης της εταιρείας με την συνεργασία των σωματείων που μας εκπροσωπούν
Το σωματείο ΜΕΤΡΟΝ ωστόσο, με ανακοίνωσή του έχει ξεκαθαρίσει ότι “η αναγκαία συνθήκη εμπιστοσύνης προς την διοίκηση της ΑΕΠΙ έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία περαιτέρω άμεση επαφή μαζί της. Οι προτάσεις και οι επιστολές της κρίνονται από το σώμα αναξιόπιστες και αφερέγγυες”. Γι αυτό το Δ.Σ. του ΜΕΤΡΟΝ ζητά από την Πολιτεία “να προβεί αμέσως στο διορισμό επιτρόπου εξυγίανσης κατά τα πρότυπα του τραπεζικού δικαίου”.

Η Πολιτεία να προβεί αμέσως στο διορισμό επιτρόπου εξυγίανσης κατά τα πρότυπα του τραπεζικού δικαίου
“Ξέρετε, ως ΜΕΤΡΟΝ πριν απευθυνθούμε στον κύριο Ξυδάκη για να ζητήσουμε έλεγχο της ΑΕΠΙ, απευθυνθήκαμε στην ίδια την ΑΕΠΙ με εσωτερικές διαδικασίες” εξηγεί ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. “Επτά επιστολές στείλαμε, οι οποίες έθεταν ερωτήματα ουσιαστικά, όπως αυτά που βλέπουμε σήμερα στο πόρισμα. Επαρκείς απαντήσεις δεν πήραμε ποτέ, μόνο υπεκφυγές έως και περιφρόνηση. Ακόμα και στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, πριν από μερικές εβδομάδες, δεν έπεισαν κατά την άποψή μου ότι είναι άνθρωποι αξιόπιστοι και φερέγγυοι για να κάτσουμε σε ένα τραπέζι μαζί τους. Άρα η μόνη μας διέξοδος είναι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη” σημειώνει ο δημιουργός, τονίζοντας ότι και η λύση του Κρατικού Επιτρόπου χρειάζεται προσοχή. “Η αλαζονεία των μετόχων μας αναγκάζει να μιλάμε για τραπεζικό επίτροπο. Ο οποίος θέλω να σας τονίσω ότι δεν είναι πανάκεια, ούτε είναι άνευ κίνδυνων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς θα διαλέξει κανείς το πρόσωπο, τι ενέργειες θα κάνει και πώς θα ελέγχεται από ένα εποπτικό συμβούλιο, διότι δεν θέλουμε ακόμα έναν ‘αυτοκράτορα’ βασιλιά ήλιο. Θέλουμε σε πρώτη φάση μια ομάδα ‘επειγόντων περιστατικών’, δηλαδή τραπεζικό επίτροπο, ο οποίος μέσα σε 18 μήνες ελπίζουμε θα επαναφέρει με κάποιον τρόπο την ισορροπία, την εμπιστοσύνη και την ησυχία που είναι αναγκαίες για να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει ξανά”.
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Από πλευράς της η ΑΕΠΙ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι “η εταιρία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, έως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, για την πλήρη κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της” διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω αύξηση “θα ολοκληρωθεί με την εισδοχή στρατηγικού επενδυτή, εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος”.
Λίγες μέρες αργότερα επανήλθε με επιστολή προς τον ΟΠΙ όπου αναφέρει ότι “προχωρά δυναμικά στην επόμενη μέρα της ενισχύοντας με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και γνώσης αλλά και δημιουργούς το Διοικητικό της Συμβούλιο”. Γνωστοποίησε επίσης ότι “το νέο Δ.Σ. θα οριστεί σε Γενική Συνέλευση της εταιρίας που προγραμματίζεται στις 10 Μαρτίου 2017” καθώς και ότι “πρόεδρος του ανανεωμένου ΔΣ θα προταθεί να αναλάβει ο κος Ηλίας Φιλίππου”.
Ωστόσο, ο γνωστός στιχουργός, μιλώντας στο News247 διέψευσε ότι αναλαμβάνει άμεσα οποιονδήποτε τέτοιο ρόλο.”Εγώ υπό αυτές τις διεργασίες δεν μπορώ να αναλάβω, ενώ συνεχίζεται ο βομβαρδισμός φορολογικών ελέγχων. Θα χρειαστώ ένα Δ.Σ. εκλεγμένο και όχι διορισμένο από τα ίδια πρόσωπα που ελέγχονται και κατηγορούνται, δικαίως ή αδίκως. Επιπλέον θα χρειαστώ μια διαβεβαίωση από την υπουργό πολιτισμού ότι θέλει να προχωρήσει η ΑΕΠΙ. Αν δεν θέλει να προχωρήσει η ΑΕΠΙ και θέλει να πάμε σε κρατικό ή τραπεζικό επίτροπό, τότε αυτός ο επίτροπος θα διορίσει νέο Δ.Σ., δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για Δ.Σ. δημιουργών και συνδιοικήση”.

Δεν μπορώ να αναλάβω πρόεδρος του Δ.Σ. υπό αυτές τις διεργασίες.

Ερωτηθείς γιατί είναι αντίθετος με τον διορισμό επιτρόπου ο κύριος Φιλίππου υποστήριξε ότι “ο επίτροπος για να εξυγιάνει την εταιρία θα κοιτάξει να εισπράξει σήμερα τα χρήματα από κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς κλπ και θα καθυστερήσει αυτά που είναι να αποδώσει στους δημιουργούς, προκειμένου να καλύψει τα προβλήματα”. Σημείωσε ότι οδηγούμαστε σε ένα “παντελώς άγνωστο αύριο” και διερωτήθηκε: “Ποιος μου εγγυάται εμένα ότι αύριο το πρωί θα λειτουργήσει κανονικά το οτιδήποτε σε ένα κράτος που δεν ξέρεις κάθε μέρα τι σου ξημερώνει;”
Εξέφρασε λοιπόν την άποψη πως πρέπει να καθαρίσει το τοπίο χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί η εταιρία με την υπάρχουσα μετοχική της σύνθεση. “Δεν μπορεί να κλείσεις έναν οργανισμό επειδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Από την απαγγελία μέχρι την απόδειξη είναι μεγάλος ο δρόμος. Δεν κρίνω αν είναι σωστό ή όχι το κατηγορητήριο, λέω να προχωρήσει η δικαστική και φορολογική έρευνα, αλλά παράλληλα να συνεχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός για να εισπράττονται δικαιώματα. Να αναλάβουν υγιείς άνθρωποι, να συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου, να πάμε σε νέο Δ.Σ., σε νέο πρόεδρο, νέο κατασταστικό και σύστημα διανομής και όλο αυτό να εξυγιανθεί και να περάσει σε μια εύνομη και υγιή λειτουργία”.
“Δηλαδή αντί να εξυγιάνουμε το σύστημα να το περάσουμε στο κράτος να το κάνουμε πιο άρρωστο;”, διερωτήθηκε ο κύριος Φιλίππου.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στον αντίποδα, ο Νίκος Ζούδιαρης, εξηγεί στο News247 γιατί η λύση του κρατικού επιτρόπου εξυγίανσης μοιάζει η καλύτερη για τον ίδιο και εκατοντάδες ακόμα συναδέλφους του που συνυπογράφουν τη σχετική επιστολή. “Ο σκοπός μας είναι η ΑΕΠΙ να μην κλείσει, να συνεχίσει να υπάρχει και να τα βρούμε με όσους εμπλέκονται με τα πνευματικά δικαιώματα. Τη διασφάλιση όμως ότι η ΑΕΠΙ θα συνεχίσει να λειτουργεί και ταυτόχρονα θα ελέγχεται μπορεί να μας την παρέχει ο κρατικός επίτροπος εξυγίανσης. Δεν μπορεί να θέτει την ατζέντα της συζήτησης η ΑΕΠΙ, ότι θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα βάλει 25 εκατομμύρια και θα φτιάξει Δ.Σ. Αυτές είναι κινήσεις επί ματαίω. Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να προτείνει τη σωτηρία του. Δεν μπορεί αυτός που έκανε την παράβαση, για να μην πω το έγκλημα, να προτείνει το μανιφέστο της μη παράβασης” υπογραμμίζει και εκφράζει την άποψη ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι η ΑΕΠΙ δεν θα κλείσει αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί ελεγχόμενη είναι ο κρατικός επίτροπος εξυγίανσης.
Αυτή η κυβέρνηση έβαλε το μαχαίρι στην πληγή. Αν δεν γίνει τώρα η αλλαγή πότε θα γίνει;
“Η κυβέρνηση να βρει το κατάλληλο πρόσωπο και να του δώσει τις αρμοδιότητες που πρέπει για να καθαρίσει την κατάσταση και να περάσει ο οργανισμός από την σουλτανική κατάσταση που είναι σήμερα σε μια ευρωπαϊκή κατάσταση. Είναι ευκαιρία να πάρει ευρωπαϊκή μορφή και συνείδηση η διαχείριση του πνευματικού δικαιώματος στην Ελλάδα. Διότι αφορά στον πολιτισμό, στο DNA αυτής της χώρας. Διότι αφορά το μέλλον. Έχει σημασία οι νέοι καλλιτέχνες σε ποιο καθεστώς θα ζήσουν και θα δημιουργήσουν, σε καιρούς δύσκολους με τρομακτικές παγκόσμιες αλλαγές εν όψει. Αυτή η κυβέρνηση έβαλε το μαχαίρι στην πληγή. Αν δεν γίνει τώρα η αλλαγή πότε θα γίνει; Μια άλλη πολιτεία το 1993 μας παρέδωσε ομήρους σε μια οικογένεια και μια άλλη πολιτεία σήμερα ξεκινά να διορθώνει τη διόρθωση. Θέλουμε να δούμε τη διόρθωση. Τα μάτια μας και τα αυτιά μας είναι στραμμένα προς την πολιτεία, δεν ψάχνουμε άλλους μηχανισμούς, γι’ αυτό είμαστε τόσο κάθετοι απέναντι σε αυτό που ζητάμε. Αναμένουμε το νομοσχέδιο και την αντίδραση της κυβέρνησης σήμερα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν τώρα. Κάθε καθυστέρηση αν δεν έχει σχέση με τις εισαγγελικές διαδικασίες, απλώς μεγαλώνει τη δική μας αγωνία”, πρόσθεσε ο γνωστός τραγουδοποιός.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρολιάκος, μιλώντας στο News247, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση επιτρόπου, προκειμένου να εξυγιάνει την όποια εταιρία “σε περίπτωση προβλήματος” ή “αν δεν είναι δυνατή η εξυγίανση να την οδηγεί σε πτώχευση με έλεγχο και με διαφάνεια”. “Αλλά ας μην στεκόμαστε στα χειρότερα”, προσθέτει ο βουλευτής. “Το πιο σημαντικό είναι όσοι εκπροσωπούνται από έναν οργανισμό να εκλέγουν ένα εποπτικό συμβούλιο το οποίο θα ζητά από την εταιρία λογαριασμό για τα πάντα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο, ένα δημοκρατικό εργαλείο που διασφαλίζει τη διαφάνεια”.
Ερωτηθείς, αν την επόμενη μέρα στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων έχουν θέση τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην αμαρτωλή ιστορία δεκαετιών της ΑΕΠΙ, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, ο κύριος Σουρολιάκος απάντησε: “Την επόμενη μέρα θα εφαρμοστεί ο νόμος. Σεβαστό ό,τι ζητά ο καλλιτεχνικός κόσμος, θα κάνουμε όμως ό,τι επιβάλλει ο νόμος”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που αναμένεται από μέρα σε μέρα στη βουλή θέτει συγκεκριμένους όρους για την τοποθέτηση επιτρόπου, όπως η παύση πληρωμών ή η επαπειλούμενη παύση πληρωμών. Ειδάλλως, αν μόνο με την αοριστία του σοβαρού προβλήματος διορίζει το υπουργείο επίτροπο ο οποίος κάνει ό,τι θέλει, δημιουργείται έδαφος για κρατική παρέμβαση, όπως επισημαίνεται από νομικούς που έχουν γνωμοδοτήσει.
Σεβαστό ό,τι ζητά ο καλλιτεχνικός κόσμος, θα κάνουμε όμως ό,τι επιβάλλει ο νόμος

Από πλευράς του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο News247, εκφράζει την άποψη πως “για να διασφαλιστεί η αδιατάρακτη και νόμιμη λειτουργία, έως ότου διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση, εύλογο θα ήταν η Πολιτεία να προνοήσει νομοθετικά τον διορισμό επιτρόπου. Ο επίτροπος θα φρόντιζε για τη διάσωση και την εξυγίανση της εταιρείας, κατά τα τραπεζικά πρότυπα. Και ταυτόχρονα θα εγγυάτο και προς τους χρήστες και προς τους δικαιούχους δημιουργούς, τη μετάβαση στην ομαλότητα. Ομαλότητα σημαίνει οι χρήστες, μαγαζιά, επιχειρήσεις media, ξενοδοχεία κ.λπ. να χρησιμοποιούν μουσική με νόμιμο τρόπο, δηλαδή καταβάλλοντας το τίμημα στους δημιουργούς. Ουδείς επιθυμεί διαταραχή πληρωμών και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες”.
Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΟΠΙ, ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι πρέπει να ενισχυθεί κατά τον εποπτικό, κυρωτικό και διαμεσολαβητικό του ρόλο, όπως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο που είχε προκύψει από τη διαβούλευση, τον Ιανουάριο 2016.
“Ο ΟΠΙ είναι το μάτι και το χέρι της Πολιτείας πάνω στο σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας, ο φυσικός επόπτης της ΑΕΠΙ και όλων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, όσων λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στο μέλλον. Ο πόρος που διαχειρίζονται αυτοί οι Οργανισμοί δεν είναι τυπικά ιδιωτικός, είναι οιονεί “κοινωνικός”, εισπράττεται υποχρεωτικά από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις (και ορθώς εισπράττεται), για να αποδοθεί στους δικαιούχους. Συνεπώς, η Πολιτεία έχει καθήκον να παρακολουθεί τη χρηστή διαχείριση του πόρου, με διαφάνεια και καθαρούς κανόνες. Μόνο έτσι θα είναι εδραία η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εκείνους που πληρώνουν, που καταβάλλουν τον πόρο (εντέλει οι πολίτες) και σε εκείνους που ωφελούνται από αυτόν, δηλαδή οι δημιουργοί”.

Να μην χάσουμε μια τεράστια ευκαιρία

Τέλος, ο κύριος Ξυδάκης επαναλαμβάνει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην αρμόδια Υπουργό και εκφράζει τη σιγουριά ότι “από εκεί και πέρα ο τελικός νόμος θα λάβει υπόψη του αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες και θα φροντίσει η λύση να είναι η καλύτερη, λειτουργικά και δικαιικά”.
“Αν μετά το πόρισμα των ελεγκτών και την εισαγγελική έρευνα που διερευνά έξι κακουργήματα, ο νόμος δεν εξασφαλίζει την επαναφορά στην ομαλότητα και το πλαίσιο διαφανούς λειτουργίας με όρους αποδεκτούς από τους δημιουργούς και τους χρήστες, τότε θα έχουμε χάσει μια τεράστια ευκαιρία. Δεν θα τη χάσουμε όμως, είμαι βέβαιος” καταλήγει.

news247.gr

Most Popular