Στην 8η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ κατατάσσεται σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που είδε το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η μεταξύ των «28» σε ό,τι αφορά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία και 8η σε ό,τι αφορά τους φόρους στα καύσιμα.
Στην έκθεση, που πρόκειται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες, αναδεικνύεται το εξής παράδοξο: αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28 αντιστοιχούν σε 39,4%, στην ευρωζώνη σε 40,4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 33,7%.
Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό οφείλεται στη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Στέλεχος της Κομισιόν που συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης σημειώνει: «Παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς από ό,τι δείχνουν οι επιμέρους φορολογικοί δείκτες, η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όσον αφορά στην είσπραξη φόρων».
«Πρόκειται για επίδοση αρκετά χαμηλά για ένα παλαιό μέλος της Ένωσης» παρατηρούν ειδικοί στις Βρυξέλλες και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε φοροελάφρυνση θα ήταν σκόπιμο να επικεντρωθεί μόνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Εναλλακτικούς τρόπους ελάφρυνσης υπερχρεωμένων χωρών εξετάζει το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων παροχής δανειακής στήριξης που προβλέπουν την πρότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις διασώσεις κρατών, βρίσκεται την παρούσα περίοδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αφορμή για την εξέταση της νέας αυτής προσέγγισης αποτέλεσε η ελληνική περίπτωση, όπου παρά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας αυτό ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά, διατηρούμενο σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Ειδικότερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε στις 13 Ιουνίου για τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στελεχών του Ταμείου αναφορικά με νέους εναλλακτικούς τρόπους χορήγησης δανειακής στήριξης από τον Οργανισμό προς υπερχρεωμένα κράτη.
Η σχετική έκθεση είχε ανατεθεί σε ειδική ομάδα εργασίας ήδη από τις αρχές του 2013, ωστόσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως καθώς για τη σύνταξη των προτάσεων προηγείται αναλυτικός διάλογος με εκπρόσωπους του ιδιωτικού τομέα και νομικούς επιστήμονες.
Σήμερα το Ταμείο είτε προχωρά απευθείας σε ένα πρόγραμμα διάσωσης μίας χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα δανεισμού από τις αγορές ή δρομολογεί μια εμπροσθοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της.
Πλέον η ειδική ομάδα εργασίας του ΔΝΤ πρότεινε αλλαγή στους κανόνες του Ταμείου, ώστε να προβλέπεται η επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.
Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης (reprofiling) των ομολόγων χωρίς καμία αλλαγή όσον αφορά στο κουπόνι (τοκομερίδιο) ή το κεφάλαιο των τίτλων.
Αν λοιπόν μια χώρα με μεγάλα δημοσιονομικά και πρωτογενή ελλείμματα αδυνατεί να πληρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ομολόγων αυτά θα μπορούν να μετακυλίονται για ένα χρονικό διάστημα (5ετία ή 10ετία), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην εν λόγω χώρα να εξυγιανθεί και να συνεχίσει μετά από μια πενταετία να αποπληρώνει κανονικά το χρέος της , χωρίς κανένας από τους δανειστές της να χάσει σε ονομαστικούς όρους τα χρήματα του.
Αν και σε όρους καθαρής παρούσας αξίας η επιμήκυνση (reprofiling) του χρέους οδηγεί σε απώλειες τους πιστωτές μιας χώρας, ωστόσο αυτές είναι ισχνές σε σχέση με την περίπτωση κουρέματος του χρέους.