Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας αποτελεί πάντα ένα μείζον ζήτημα για τις κατά τόπους κοινωνίες αφού είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο ήρθε «σαρρωτικό» το σχέδιο «Καποδίστριας» που έδωσε τη θέση του στον «Καλλικράτη», έχει δημιουργήσει αρκετά κενά και δυσλειτουργίες. Ωστόσο πλέον υπάρχει συγκεκριμένη διάρθρωση και η όποια αλλαγή τελικά προκύψει όσον αφορά τα διοικητικά όρια και ιδίως τη λειτουργική δομή της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς αφού το όποιο νέο «πείραμα» δεν έχει περιθώρια να αποτύχει…
Οι δηλώσεις από επίσημα χείλη του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για «χωροταξική αποκλιμάκωση» του Καλλικράτη έχουν ήδη ανοίξει την… όρεξη σε κατοίκους και τοπικούς φορείς που εξαρχής αντιδρούσαν στις συνενώσεις των δήμων, είτε σε δυσαρεστημένους κατοίκους (αλλά και… αιρετούς) από την ισχύουσα διοικητική διάρθρωση και τις δομές. Άλλωστε και στην Αχαϊα υπάρχουν αρκετά παραδείγματα δυσαρέσκειας κυρίως από κατοίκους των κατά τόπους περιφερειών που αισθάνονται σε πολλές περιπτώσει «πολίτες β` κατηγορίας» σε σχέση με τις έδρες των δήμων και βλέπουν με πολύ καλό μάτι την δημιουργία πιο «ευέλικτων» δήμων. Μην ξεχνάμε δε και τους δημοτικούς παράγοντες που σαφώς προτιμούν πιο μικρούς δήμους στα όρια της… πολιτικής τους εμβέλειας.
Πέραν όμως της Αχαϊας, σε όλη τη χώρα, από τη Κοζάνη μέχρι τη Λέσβο κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τις δηλώσεις για αλλαγές στα όρια των δήμων, ωστόσο, υπάρχουν και αιρετοί που διακρίνουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων εάν ανοίξει το θέμα της χωροταξίας.
Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία για αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον Καλλικράτη είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Ο Καλλικράτης ξεκίνησε χωρίς την προίκα του και γι’ αυτό είχε προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές. «Αν δεν έχει 4 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» παραδέχτηκε.
Αναφορές στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιαλείας
Ήδη οι συζητήσεις για νέο «Καλλικράτη» ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας με όλες τις πτέρυγες να δηλώνουν πως θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί σοβαρά το ζήτημα ώστε να είναι έτοιμο το Δ.Σ. να καταθέσει προτάσεις όταν απαιτηθεί.