13.6 C
Aigio
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
HomeΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤεχνολογίαΑπίστευτη ανακάλυψη της ΝASA!

Απίστευτη ανακάλυψη της ΝASA!

σεληνη-600x277Οι δίδυμοι δορυφόροι της αποστολής Grail της NASA, μετέφεραν ευρήματα τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός τεράστιου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, θαμμένου κάτω από τον λεγόμενο ωκεανό των καταιγίδων –την μεγαλύτερη θάλασσα της Σελήνης.

Αυτό ανατρέπει την εντύπωση που υπήρχε έως σήμερα, ότι ο ωκεανός δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς και οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι αποτέλεσμα τεκτονικών εργασιών του ίδιου του φεγγαριού.

Ο μυστηριώδης γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη «θάλασσα» της Σελήνης (τον λεγόμενο «Ωκεανό των Καταιγίδων») και ήταν άγνωστος έως τώρα.

Η τεράστια υπόγεια πεδιάδα πλάτους περίπου 2.600 χιλιομέτρων πιστεύεται ότι αποτελεί απομεινάρι παλαιών τεκτονικών τάφρων, που αργότερα γέμισαν με λάβα. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται τέτοιοι τάφροι στο φεγγάρι, ενώ έχουν ήδη βρεθεί στον Άρη και στην Αφροδίτη. Παρόμοια τεκτονική γεωμετρία φαίνεται να υπάρχει στον Εγκέλαδο, το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου.

031014093830_0668
Ο καθηγητής γεωφυσικής Τζέφρι Άντριους Χάνα της Σχολής Μεταλλειολόγων του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσε πως είναι εντυπωσιακό το μέγεθος του υπόγειου σχηματισμού. Είναι ίσο με το 17% της συνολικής επιφάνειας της Σελήνης και για να γίνει περισσότερο κατανοητό ισοδυναμεί με την συνολική έκταση της Β.Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης. «Ποτέ κανείς δεν πίστευε ότι θα έβλεπε ένα τετράγωνο ή ένα παραλληλόγραμμο τόσο μεγάλο σε οποιονδήποτε πλανήτη. Αναρωτιέται επίσης κανείς τι μπορεί να κρύβεται κάτω από τις επιφάνειες όλων των άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος », πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Όσον αφορά τον μηχανισμό που δημιούργησε τον ιδιόμορφο γεωλογικό σχηματισμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υπέδαφος αυτής της περιοχής περιέχει πολλά φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, όπως ουράνιο, θόριο και κάλιο, τα οποία θα θέρμαναν τον φλοιό του φεγγαριού, όταν αυτό βρισκόταν σε νεαρή ηλικία.Όταν αργότερα ο φλοιός ψύχθηκε, θα δημιουργήθηκαν ρωγμές στην επιφάνειά του, ανοίγοντας έτσι βαθιές τάφρους. Στη Γη η ανάλογη γεωλογική διαδικασία συνήθως παράγει εξάγωνα σχήματα.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε δημιουργήθηκε ο εν λόγο σχηματισμός, αλλά υπολογίζουν πως έχει ηλικία γύρω στα 3,5 εκατομμύρια χρόνια.

Most Popular