Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας προέκυψε από τη συνένωση 4 κοινωφελών επιχειρήσεων του Αιγίου, της Ακράτας του Διακοπτού και της Συμπολιτείας. Στο διάστημα 2011 έως σήμερα διοικήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από δύο Διοικητικά Συμβούλια, που οδήγησαν τη ΔΗΚΕΠΑ στην εκπλήρωση στο μέγιστο δυνατό το σκοπού ίδρυσής της.
Στον Κοινωνικό Τομέα :
– Συνεχίστηκε με επιτυχία η διαχείριση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», εξασφαλίζοντας συνεχή παροχή βοήθειας σε άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα έτη 2011- 2012 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 320 άτομα σε Αιγείρα, Αίγιο, Ακράτα, Διακοπτό και Συμπολιτεία ενώ το 2013 εντάχθηκαν 35 ακόμη επωφελούμενοι. Η Υπηρεσία απασχολεί 13 άτομα.
– Διοργανώθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης και εκδηλώσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και υψηλής εκπαιδευτικής αξίας με τις οποίες ενισχύθηκαν οικονομικά κοινωνικοί οργανισμοί και θεσμοί. Μεταξύ των ωφεληθέντων είναι : Ε.Κ.Α.ΜΕ./ Α.μ.Ε.Α. Αιγίου, ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Δήμου Αιγιάλειας.
– Ενέργειες στήριξης – οικονομικής ενίσχυσης αδυνάμων συμπολιτών, ενισχύσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δράσεις ευαισθητοποίησης όπως Σπίτι της Αγάπης (συγκέντρωση τροφίμων-ρουχισμού), Κιβωτός των Παιχνιδιών.
– Περιβαλλοντικές δράσεις όπως καθαρισμός Παραλίας Αλυκής, δενδροφυτεύσεις, δράσεις εξωραϊσμού.
– Σύσταση Εθελοντικής Ομάδας Α’ από συνδημότες κάθε ηλικίας και ειδικότητας με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, που ενισχύουν εκδηλώσεις της ΔΗΚΕΠΑ και του Δήμου Αιγιάλειας, καλλιεργώντας μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης.
Στον Τομέα του Πολιτισμού :
– Θέσαμε σαν προτεραιότητα το σεβασμό στην παράδοση, τη συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αιγιάλειας την αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.
– Ενισχύσαμε και αναβαθμίσαμε σημαντικότατους τοπικούς θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Λαδιού κι Ελιάς, το Καρναβάλι Αιγιάλειας, τα Παπαγιαννοπούλεια.
– Παράλληλα προχωρήσαμε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και καθιερώσαμε πολλούς νέους θεσμούς όπως :
• Το Πάρκο Χριστουγέννων
• Τα Οινοξένεια, μια πολύ σπουδαία διοργάνωση υψηλής ποιότητας και σπουδαίας τουριστικής αξίας, για την ανάδειξη των τοπίων της Αιγιάλειας και την προσέλκυση επισκεπτών.
• Εκδηλώσεις ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας.
• Εκδηλώσεις ανάδειξης της Λίμνης Τσιβλού.
• Φεστιβάλ Συμφωνικής Μουσικής.
• Νεανικό Sound Wave Festival.
• Του Μύθου τα Καμώματα, βραδιές αφήγησης για παιδιά και ενήλικες.
• Βραδιές πολιτισμού στα Σκαλάκια της Φιλοποίμενος.
• Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας.
– Στο διάστημα Νοέμβριος 2011- Μάρτιος 2014 η ΔΗΚΕΠΑ πραγματοποίησε περισσότερες από 300 δράσεις-εκδηλώσεις σε όλη την έκταση της Αιγιάλειας.
– Σε όλο το διάστημα της λειτουργίας της, προχωρήσαμε σε αναρίθμητες δράσεις για τα παιδιά με εικαστικά παιδικά εργαστήρια, προβολές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εκθέσεις, Παιδικό Καρναβάλι, Μαθητικό Φεστιβάλ. Κλπ.
– Συστήσαμε το 2012 τη Δημοτική Παιδική – Νεανική Χορωδία που απαριθμεί σήμερα 60 παιδιά και συμμετέχει δυναμικά σε πολλές εκδηλώσεις του δήμου ενώ πρόσφατα συμμετείχε στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Καρδίτσας.
– Επαναλειτουργήσαμε το Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, όπου εκτός από κινηματογράφος λειτουργεί και σαν χώρος φιλοξενίας ποικίλων εκδηλώσεων πολιτισμού και τέχνης. Παράλληλα αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε την επιχείρηση ενώ σύντομα θα εμπλουτισθεί με ψηφιακή μηχανή κινηματογραφικής προβολής.
Στο Διοικητικό Τομέα :
– Νοικοκυρέψαμε την επιχείρηση περιορίζοντας τα έξοδα λειτουργίας καθώς και τα κόστη των εκδηλώσεων. Προχωρήσαμε στην αποπληρωμή φορολογικών προστίμων ύψους 222.315,08 Ευρώ αποτέλεσμα κακής διαχείρισης προηγουμένων ετών και επιχειρήσεων. Διευθετήσαμε χρέη προς το ΙΚΑ καθώς και σε προμηθευτές των παλαιών Δημοτικών Επιχειρήσεων.
– Διαχειριστήκαμε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο τις κτιριακές δομές της ΔΗΚΕΠΑ δηλ. Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», Συνεδριακός Χώρος «Πολύκεντρο Μυρτιάς», τα εξωραΐσαμε , τα αναβαθμίσαμε και τα εκσυγχρονίσαμε, ενώ πολύ σύντομα θα λειτουργήσει κάτω από την διαχείριση της ΔΗΚΕΠΑ το ανοικτό θέατρο 1200 θέσεων, στο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης».
– Η ΔΗΚΕΠΑ συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ AGROMOTION «Δίκτυο Τοπικών Δράσεων συνεργασίας και ενίσχυσης απασχόλησης στον αγροτουρισμό και διασύνδεση με το προϊόν της περιοχής» εξυπηρετώντας 80 ωφελούμενους καθώς και στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ ΑΚΟΙΣΔΑ με τίτλο «Κοινωφελείς Συνέργειες Επιχειρήσεων».
– Τέλος συστήθηκε και λειτουργεί η ομάδα Τουριστικής Ανάπτυξης που συντονίζει δράσεις τουριστικής προβολής, προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων, δημιουργεί για πρώτη φορά την ενιαία ταυτότητα του Δήμου και συνδέει Τουρισμό, Πολιτισμό και Τοπικά Προϊόντα.