12.3 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΧρηστικάΔημοσιογραφίας το ...ανάγνωσμα

Δημοσιογραφίας το …ανάγνωσμα

press skitsoΤης Αντωνίας Παπαχριστοδουλοπούλου

Να φταίει η οικονομική κρίση που χτύπησε με σφοδρότητα τόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και αυτούς που εργάζονται σε αυτά; Να φταίει το έλλειμμα παιδείας; Ή μήπως να φταίει η φράση που όλοι ξέρουμε καλά: “στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι”; Γενικότητες θα μου πεις…Το αποτέλεσμα πάντως, αν και η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη, είναι φανερό όσο κι αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε. Ο χώρος της ενημέρωσης πάσχει, η δημοσιογραφία στις μέρες μας νοσεί σοβαρά. Τα έντυπα μέσα, αλλά και τα ηλεκτρονικά, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, από όποιο πρίσμα κι αν τα κοιτάξει κανείς…
Ό, τι και αν σήμαιναν παλιότερα οι έννοιες ρεπορτάζ, έρευνα, είδηση, αλλά και η ίδια η σημασία του όρου δημοσιογραφία, σήμερα έχουν μεταλλαχθεί. Όλα πια είναι ανακύκλωση της πληροφορίας που έρχεται έτοιμη σε ένα σταθμό, σε μια εφημερίδα, σε ένα κανάλι, συχνά χωρίς να διασταυρώνεται, χωρίς να ερευνάται η εγκυρότητά της και η αξιοπιστία της πηγής της.
Ο αγώνας δρόμου των εκδοτών, δημοσιογράφων, συντακτών έχει καταντήσει να αφορά την πρωτοδημοσιέυση ενός Δελτίου Τύπου-ελαφρώς αλλαγμένου – για να δικαιολογήσει και ο συντάκτης τον-χαμηλό- μισθό του.
Και η συνέχεια έρχεται με τις αναδημοσιεύσεις και τα γνωστά στο χώρο “c(l)opy paste”. Κι αν ήταν μονάχα αυτό, ίσως να δεχόμασταν την κατάσταση ως μονόδρομο, εφόσον γνωρίζουμε καλά πως η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει σε εκδότες και διευθυντές να έχουν στη διάθεσή τους το προσωπικό που είχαν κάποτε.
Το πράγμα όμως δεν σταματάει εκεί…Ο κιτρινισμός, η προχειρότητα της γραφής, το εύπεπτο θέμα που γίνεται πρωτοσέλιδο, αλλά και η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας του συντακτικού, της γραμματικής, της ορθογραφίας της, χαρακτηρίζουν δυστυχώς τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από οικονομικό. Είναι δεοντολογικό. Αναμενόμενο, εφόσον τα διάφορα ενημερωτικά μέσα έχουν στο “τιμόνι” τους ως εκδότες και διευθυντές ανθρώπους παντελώς άσχετους με τη δημοσιογραφία, που ως μόνο μέλημά τους έχουν την εισροή κέρδους από τη διαφήμιση. Φυσικό επακόλουθο, αφού τη θέση των διορθωτών και επιμελητών των κειμένων-που σήμερα θεωρούνται αχρείαστοι (;) έχουν πάρει οι διαφημιστές, που όσο περισσότεροι τόσα περισσότερα και τα κέρδη της επιχείρησης. Λογικό και επόμενο, εφόσον στα ΜΜΕ δεν εργάζονται πλέον δημοσιογράφοι…Και για να μην ξεχνιόμαστε, η δημοσιογραφία, η αθλητική δημοσιογραφία, η φωτογραφία και άλλα πολλά αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο εκπαίδευσης σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ της χώρας…Αλλά ποιος νοιάζεται για ένα πτυχίο, ή για ένα καταρτισμένο άτομο όταν το επίπεδο των όσων ζητούν οι εργοδότες στον τομέα των ΜΜΕ έχει πέσει τόσο χαμηλά; Και εδώ κάπου ξεκινά ο φαύλος κύκλος και ο νοών νοείτω!

Most Popular