Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) έδωσε την Παρασκευή 27.09.13, στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης των κλιματικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί έως και σήμερα. Υπαίτιος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, αναφέρει η έκθεση, που επισημαίνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν δεν καταβληθούν ειλικρινείς προσπάθειες για τον περιορισμό των επικίνδυνων εκπομπών.
Η επιτροπή ειδικότερα, θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95%, πως η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υποστηρίζει δε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει διάρκεια, εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Στην προηγούμενη αναφορά της το 2007, εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%.
Και όπως πολύ σωστά, δήλωσε, η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. (Climate Action Commissioner: Connie Hedegaard) «εάν ο γιατρός σου έλεγε ότι είσαι κατά 95% σοβαρά άρρωστος, άμεσα θα έπρεπε να κάνεις τα πάντα για να θεραπευτείς!»
Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Και αυτό, γιατί η αλλαγή αυτή απειλεί τους πρωτογενείς πόρους, τη γη και το νερό, με μια μόνο φράση: απειλεί το σπίτι μας.
Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε πρόσφατα στο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν αναμένεται να διαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Επιτροπής. Προβλέπει δε, περισσότερους καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων, αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, επιπρόσθετα, υιοθέτησε έναν «προϋπολογισμό άνθρακα για την ανθρωπότητα», ένα ανώτατο όριο διοξειδίου του άνθρακα, του βασικότερου από τα αέρια που προκαλούν κλιματική αλλαγή, που μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών στον πλανήτη, δεν μπορεί να καούν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο τόνοι άνθρακα. Ωστόσο, το 50% αυτής της ποσότητας έχει ήδη απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και η ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή κατανάλωση λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής δείχνει ότι η καύση αυτής της ποσότητας -και η συνεπακόλουθη εκπομπή των αερίων- θα ολοκληρωθεί περίπου το 2040. Ενώ, περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα παραμείνουν στο έδαφος ως ορυκτά καύσιμα ως, περαιτέρω, διαθέσιμη καύσιμη ύλη..
Περίπου 200 κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν προς επίτευξη μιας συμφωνίας μέσω του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εγκαταλείποντας ποσοστιαία, τη χρήση των ορυκτών καυσίμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην Πελοπόννησο, πρωτοποριακά για τα Ελληνικά δεδομένα, θα μπορούσε να γίνει ένας επιστημονικός υπολογισμός των εκπεμπόμενων ποσοτήτων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε επίπεδο Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για τις επτά (5+2) Πελοποννησιακές Περιφερειακές Ενότητες.
Επιπρόσθετα να σχεδιασθούν καινοτόμες δράσεις, περιορισμού εκπομπών, με απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων, με στόχο αφενός την απασχόληση ικανού αριθμού Ελλήνων επιστημόνων και αφετέρου την δημιουργία νέων (spin off) επιχειρήσεων μέσω διεπιστημονικών clusters.
Η αειφορία της Πελοποννήσου θα αποτελούσε ένα έγκυρο διεθνές μήνυμα καινοτομίας, ευαισθητοποίησης αλλά και βιώσιμης επιχειρηματικότητας με πολλαπλούς αποδέκτες ανά την υφήλιο.
Ο κίνδυνος της Κλιματικής Αλλαγής δημιουργεί εδώ και δεκαετίες νέες προϋποθέσεις για την επιστημονική, επιχειρηματική και πολιτική κοινότητα. Ας κάνουμε τον κίνδυνο αυτό, μία μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας και την Πελοπόννησο μας.
Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου
Εκλεγμένο Μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (www.enpe.gr)
Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά
κιν: 6944764651