Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για το Κλίμα («Climate Task Force»), στις Βρυξέλλες, συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκπροσωπούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ.Νικόλαο Μπαλαμπάνη.
Η προστασία του κλίματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων, ωστόσο επελέγησαν προς συζήτηση, τα στοιχεία που ανησυχούν τους συμμετέχοντες και όπου ο ρόλος των Περιφερειών είναι πιο εμφανής. Ειδικότερα, τα μέλη που συμμετείχαν στη νεοσυσταθείσα Ομάδα Δράσης «Κλίμα» που αντικατέστησε την παλιά ομάδα Εργασίας «Ενέργεια και Κλίμα», στην πρώτη συνάντησή τους, είχαν την ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», τη σύνδεσή της με την συμφωνία του Παρισιού και για το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί μία πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση για το κλίμα, ορίζοντας ταυτόχρονα ένα χρονοδιάγραμμα του έργου.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πρωτοβουλία για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι περιοχές θα έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ενεργειακής μετάβασης στο έδαφός τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, αναμένονται πολλά από τις Περιφέρειες στην εδαφική προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος» σημείωσε ο κ. Μπαλαμπάνης, αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν.
Στο επίκεντρο τέθηκαν επίσης, ζητήματα με τα οποία που θα ασχοληθεί η Ομάδα Δράσης, όπως η πρόσφατη νομοθετική δέσμη μέτρων για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030 (που δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου), η αξιολόγηση της τρέχουσας Στρατηγικής Προσαρμογής της Ε.Ε., το Φθινόπωρο του 2017 και η αναθεώρηση της Στρατηγικής, το 2018 ενδεχομένως (κάθε 5 χρόνια) καθώς και η αναθεώρηση του Πλαισίου Οδηγιών Υδάτων το 2019, το οποίο είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος. Στην αρχική αυτή συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Δανίας, Γαλλίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Σουηδίας. Από πλευράς της Ελλάδας, εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κρήτης από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.