Υποστήριξη από την Κυβέρνηση των ελληνικών εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών πυριτίου και παραγωγής ηλιακών γεννητριών (πάνελ) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πάρκα, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή του προς τους Κωστή Χατζηδάκη (Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), Γιάννη Μανιάτη (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής) και Ασημάκη Παπαγεωργίου (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής), με αφορμή το Νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που προωθεί το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή.
Με την επιστολή του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά εργοστάσια – εκ των οποίων 4 είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Πατρών – εξαιτίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, της συνεχώς μεταβαλλόμενης εθνικής πολιτικής στον τομέα των Φ/Β, αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού από την Ασία.
Ο κ. Κατσιφάρας για το θέμα δήλωσε: «Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα 4 αυτά εργοστάσια έχουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μαραζώσουν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση των εγκεκριμένων Στρατηγικών Επενδύσεων σε Φ/Β. Αυτονόητη βέβαια είναι και η υποστήριξη και των λοιπών αντίστοιχων εργοστασίων που υπάρχουν στην Ελλάδα.»
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για κάθε χώρα αφού αφενός αυξάνουν ασφάλεια του εφοδιασμού της, λόγω της διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού που επιφέρουν, και αφετέρου βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της καθώς δημιουργούνται νέοι βιομηχανικοί κλάδοι, θέσεις απασχόλησης, οικονομική μεγέθυνση και ευκαιρίες εξαγωγών. Παράλληλα, οι ΑΠΕ έχουν και σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς συνεισφέρουν δραστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Εξάλλου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο στόχος για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Σήμερα, στο Νομό Αχαΐας (ΒΙΠΕ Πατρών) λειτουργούν τέσσερες από τις μεγαλύτερες Ελληνικές μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκού (Φ/Β) εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, με πλήρως αυτοματοποιημένες και καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής, προσελκύοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στην περιοχή και προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Δυστυχώς, η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας της αγοράς, και η αλλαγή πολιτικής της χώρας τον προηγούμενο Αύγουστο σε σχέση με την αγορά των Φ/Β, έχουν ανατρέψει πλήρως τους όρους για επενδύσεις σε Φ/Β σταθμούς και έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δυσχερή πραγματικότητα για τα εργοστάσια αυτά.
Η στήριξη εκ μέρους της Κυβερνήσεως των εγκεκριμένων Στρατηγικών Επενδύσεων σε Φ/Β, μπορεί να προσφέρει διέξοδο για την αντιμετώπιση της παραπάνω δραματικής κατάστασης, καθώς η υποστήριξη Στρατηγικών Επενδύσεις που θα χρησιμοποιήσουν Φ/Β εξοπλισμό φτιαγμένο από τα Ελληνικά Εργοστάσια, θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος των Φ/Β πλαισίων της παραγωγής τους στα επόμενα χρόνια, και με αυτό το τρόπο να διατηρήσουν την λειτουργία τους και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία των ίδιων των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Κύριε Υπουργέ,
Στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η Χώρα μας, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας για ανάκαμψη.
Με αφορμή το Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που προωθεί το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή, ζητάμε να υποστηριχθούν και να επιταχυνθούν κατά προτεραιότητα οι εγκεκριμένες Στρατηγικές Επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ και ιδίως των Φ/Β, των οποίων η υλοποίηση καθυστερεί, λόγω των προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καθετοποιημένα Ελληνικά Εργοστάσια παραγωγής Φ/Β εξοπλισμού να επιτύχουν την ισχυροποίηση τους, στην δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο και υπό το καθεστώς σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού (π.χ. Κίνα), και να συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας στην περιοχή.»