Η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου αιγιάλειας, στον οποίο ανήκει διοικητικά τμήμα του Φαραγγιού στον Βουραϊκό, ερωτηθείσα για το δυστύχημα στο «Σιφόνι» με θύμα τον 9χρονο Βασίλη Σανδάλη, παραδέχτηκε πως έχει μεν αρμοδιότητα για την απαραίτητη ασφάλεια στην περιοχή, διευκρινίζει ωστόσο ότι «ποτέ δεν της έχει ζητηθεί κάτι από τον ΟΣΕ – που είναι πλήρως αρμόδιος εκεί – – και δεν το προσέφερε».
Η Βασιλική Ψυχράμη μιλά στο SkaiPatras.gr για επικίνδυνα σημεία, στα οποία υπάρχουν ανάλογες σημάνσεις, όπω; στα Νιάματα , όμως αναρωτιέται: «Πώς να βοηθήσουμε εκεί; Δεν μου έχει αναφερθεί κάτι που να θυμάμαι. Ποτέ δεν μας είπαν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να πάμε να το φτιάξουμε».
Και καταλήγει: «Η ευθύνη είναι εξ ‘ ολοκλήρου του ΟΣΕ. Τόσα χρόνια εκεί περνάει λαός. Δεν μπορεί να λέει σήμερα, μετά από αυτό το τραγικό που συνέβη …τι άλλο να φτιάξουμε, όταν ξέρουν στον ΟΣΕ ότι περνούν ελεύθερα πεζοί, χρόνια τώρα».ΕΛ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΥ: «Το δικό μας Φαράγγι…δεν έχει είσοδο- έξοδο»!
«Άνευ αρμοδιότητας» για την ασφάλεια και αστυνόμευση του περάσματος στο ποτάμι , δηλώνει ότι είναι θεσμικά, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού».
Η συντονίστρια του φορέα Ελένη Κουμούτσιυ, που ρωτήθηκε σχετικά από τον SkaiPatras.gr αποσαφήνισε πως καθήκον τους είναι η βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής και γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα που προκύπτουν.
Όμως, θέτει εμμέσως, μία σοβαρή παράμετρο – για την οποία αρμόδια να ανατρέψει είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος όπως σπεύδει να σημειώσει – κι έχει να κάνει, με το ότι ο Βουραϊκός «δεν έχει είσοδο και έξοδο», οπότε δεν είναι τόσο δύσκολη η πρόσβαση του οποιουδήποτε, ή ομάδων πεζοπόρων.
Τέλος, όπως σημειώνει, «το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη έχει είσοδο- έξοδο και πληρώνει κανείς για να μπει να το διαβεί», θέτοντας τη διαφορετικότητα του καθεστώτος μ’ αυτό μεταξύ Διακοπτού και Καλαβρύτων.