Με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζουν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας περιστατικά που σχετίζονται με την προστασία των ζώων, συμμετέχοντας στη γενικότερη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα βάναυσης συμπεριφοράς, κακοποίησης και θανάτωσης ζώων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 9μηνο του 2016, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν (156) άτομα για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων, κατηγορήθηκαν αλλά (553) και σχηματίστηκαν περισσότερες από (940) δικογραφίες για τα συγκεκριμένα αδικήματα.
Το ίδιο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να διαχειριστούν (1.060) καταγγελίες και επελήφθησαν σε (1.000).
Τα προηγούμενα χρόνια (2014, 2015) οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν τις παρακάτω υποθέσεις:
2014 2015
Καταγγελίες που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες 809 / 1.307
Καταγγελίες που επιλήφθηκαν οι Υπηρεσίες 784/ 1.193
Αριθμός κατηγορηθέντων ατόμων 522/ 658
Αριθμός συλληφθέντων 143/ 219
Αριθμός δικογραφιών 705/ 1.135
Σημειώνεται ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και ιδιαίτερα συγκεκριμένες μορφές βίας, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή ζώων τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, ενώ παράλληλα βεβαιώνονται αυτοτελώς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εγκύκλιων διαταγών, έχουν δοθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς.
Η Ελληνική Αστυνομία ενθαρρύνει και παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνουν τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές.
Ο σεβασμός απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού και είναι σημαντικό η προστασία τους να γίνει συνείδηση όλων μας.
Πίνακας διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012