Την ερχόμενη Κυριακή 5 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος θα τελέσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 17 Αιγιωτών, τους οποίους εκτέλεσαν οι Γερμανοί στις 23 Φεβρουαρίου 1944 ως αντίποινα για τις εκτελέσεις στρατιωτών τους από τους αντάρτες… Μεταξύ αυτών και ο τότε εφημέριος του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου π. Θεόδωρος Παπαγεωργίου (γνωστός ως παπα-Θόδωρος), που, εκτός από ιερέας, ήταν και δάσκαλος στο σχολείου το οποίο στεγαζόταν στην εν λόγω εκκλησία.
Ο παπα-Θόδωρος ήταν από την Κουνινά, το πρώτο τέκνο τού επί 45 χρόνια ιερέα τού Ιερού Ναού στην παλιά Κουνινά, π. Γεωργίου Παπαγεωργίου. Αφού φοίτησε στο γυμνάσιο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, σπούδασε Θεολογία και στη συνέχεια ανέλαβε, σε νεαρή ηλικία, εφημέριος του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου. Είχε τέσσερις αδελφούς και μία αδελφή. Ο δεύτερος, ο Κωνσταντίνος, ήταν καθηγητής (φιλόλογος και ιστορικός), ενώ ο τρίτος, ο Αθανάσιος, ήταν ιατρός. Ο τέταρτος αδελφός, ο Γιάννης (Τζαννής), ήταν φαρμακοποιός. Η αδελφή τους, Φωτεινή, παντρεύτηκε τον Χρήστο Δούσμανη, πατέρα τού Γεωργίου Δούσμανη, ατομικού επιστήμονα και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.
Ο παπα-Θόδωρος συνελήφθη μαζί με 18 συνολικά Αιγιώτες και όλοι οδηγήθηκαν στις φυλακές τής Πάτρας, όπου και εκτελέστηκαν (δύο αφέθηκαν ελεύθεροι) την 23η Φεβρουαρίου. Εκεί ετάφησαν και οι σοροί τους, ενώ σχετική ανακοίνωση είχε γίνει στην ημερήσια εφημερίδα τής Πάτρας «Νεολόγος», στο φύλλο της 24ης του μηνός.
Τα ονόματα των υπόλοιπων παλικαριών που έπεσαν από τις σφαίρες των Γερμανών κατακτητών είναι: Σωτήριος Τριγώνης, Ανδρέας Κούζιν, Αθανάσιος Κρίτσας, Παναγιώτης Κωστόπουλος, Στέφανος Σουφλής, Ηρακλής Δημόπουλος, Ελευθέριος Βλάχος, Αναστάσιος Αργυρόπουλος, Βασίλειος Σταυρόπουλος, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ιωάννης Βαλσαμίδης, Αρίστος Κουρτόπουλος, Βασίλειος Παπαβασιλείου, Αντώνιος Νικολαΐδης, Γεώργιος Γκιώνης (από την Κουλούρα) και Ιωάννης Σταυρόπουλος (από τον Ριζόμυλο).
Φέτος, λοιπόν, συμπληρώνονται 73 χρόνια από την βάρβαρη εκείνη πράξη, γι’ αυτό και ο τοπικός μας Ποιμενάρχης, στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, αποφάσισε να τελέσει το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.