12.3 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις...

Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

unnamed

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να αναδείξουμε τον αποφασιστικό ρόλο που έχουν οι Περιφέρειες για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ειρήνη». Με αυτή τη φράση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Α΄ Αντιπρόεδρος στη Διαπεριφερειακή Ομάδα «Αδριατικής Ιονίου» της Ένωσης Περιφερειών Απόστολος Κατσιφάρας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία βρίσκεται από σήμερα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χωρών της Μεσογείου, εξαιτίας της φιλοξενίας ενός ιδιαιτέρως σημαντικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Συνέλευσης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR).

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ενώ αύριο Παρασκευή (ώρα 8.45 π.μ. στον ίδιο χώρο), η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνουν Διεθνές Σεμινάριο για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα ζούμε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για τον Ευρωπαϊκό Νότο όσο και για ολόκληρη της Μεσόγειο. Από τη μία, οι Περιφέρειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου, μαστίζονται από μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, που οδηγεί και σε πολιτική κρίση και από την άλλη πλευρά, ο Αραβικός κόσμος που βρίσκεται και αυτός σε μια συνεχιζόμενη αναταραχή, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές, έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στις τοπικές κοινωνίες και συνεχίζουν να δημιουργούν, καινούργιες πληγές» υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Η Μεσόγειος είναι μια διεθνής θάλασσα, που ενώνει. Και αυτή η «ενωτική» δύναμη της κοινής μας θάλασσας, πρέπει να αξιοποιηθεί σήμερα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Οι προκαταλήψεις θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια πιο ανοιχτή και δυναμική προσέγγιση. Και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή για την επίτευξη της ειρήνης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της σταθερότητας, της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας των λαών».

Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Βρισκόμαστε μπροστά στη τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2014. Εμείς τονίζουμε τη σημασία συμμετοχής των μακρο-περιφερειακών στρατηγικών στον νέο κανονισμό περί κοινών διατάξεων και την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία και θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνεργασία με στόχο την επέκταση της μακροπεριφερειακής διάστασης σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CRPM, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτά και πολλά άλλα στρατηγικά ζητήματα».

Να σημειωθεί πως κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Γιώργου Αγγελόπουλου, αλλά και της Περιφέρειας της Κρήτης, εκτάκτως συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και αποφασίστηκε να εκφραστεί στη Διακήρυξη της Πάτρας η ανησυχία των Μεσογειακών Περιφερειών από την απειλή που ενέχει η καταστροφή των όπλων της Συρίας σε επιλεγμένο σημείο στα Διεθνή Ύδατα, μεταξύ Μάλτας, Λιβύης και Ελλάδας, σχεδόν 220 χλμ. από τις ακτές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την ληφθείσα απόφαση τη στιγμή που η Ε.Ε. προωθεί την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Καλούμε τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου να αρνηθούν κάθε παρόμοια ενέργεια με συντεταγμένο τρόπο στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια φόρα, ώστε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος εξουδετέρωσης και διάθεσης με ασφάλεια των χημικών όπλων της Συρίας» όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος καλώντας όλους να αναλογιστούν πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Μεσόγειος, από κοιτίδα του Πολιτισμού δε θα μετατραπεί σε λεκάνη απόθεσης χημικών και μολυσματικών αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα των μεταναστευτικών ροών στη λεκάνη της Μεσογείου υπό το πρίσμα της αναταραχής που επικρατεί στα αραβικά κράτη, η ενέργεια και η ενεργειακή αποδοτικότητα στο πλαίσιο των εξορύξεων που προγραμματίζονται στα μεσογειακά κράτη, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Jean-Claude Gayssot, αντιπεριφερειάρχης Languedoc-Roussillon (Γαλλία), Franz Lamplmair, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (DG Mare), Γιώργος Αλεξάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Guillaume Huet, προιστάμενος Υπηρεσίας Εδαφικής Συνεργασίας – Διεύθυνση Διεθνών και Μεσογειακών Υποθέσεων Περιφέρειας Paca (Γαλλία), Γιώργος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας – Αντιπροεδρία Διαμεσογειακής Επιτροπής, Davide Strangis, Εκτελεστικός Γραμματέας Διαμεσογειακής Επιτροπής, Francesc de Paula Gambus I Millet, Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων (Ισπανία), Nuria Bedos Bayo, βοηθός Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων (Ισπανία), Anton Refalo, Υπουργός του Gozo (Μάλτα), Daniela Sabino, Γραφείο Προσωρινής Γραμματείας (Μάλτα), Catherine Petiau – Kerzerho, Συνεργάτης CPMR.

 

*Αναλυτική πρόγραμμα για το αυριανό σεμινάριο αλλά και link για την ζωντανή μετάδοση του αυριανού Σεμιναρίου, μπορείτε να βρείτε μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η μετάδοση θα ξεκινήσει από τις 9 το πρωί. Συντονιστείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.pde.gov.gr/Patras2014CPMR/

 

Most Popular