Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα που απλά εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα ραδιενεργά υλικά, αμίαντο, νικέλιο και χρώμιο.
Δείτε αναλυτικά πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα ακόμα και αν δεν καπνίζετε:
Ραδόνιο (αέριο)
Η έκθεση στο αέριο ραδόνιο θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές. Το ραδόνιο εμφανίζεται φυσικά σε ένα υπαίθριο περιβάλλον. Εντούτοις τα αυξημένα επίπεδα του αερίου μπορεί να είναι επιβλαβή. Συγκεκριμένα, όσοι ζουν ή εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ραδονίου έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στον πνεύμονα.
Καρκίνος του πνεύμονα και παθητικό κάπνισμα
Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου από άλλους που καπνίζουν κοντά σας. Μπορεί να έχει εξίσου αρνητικές επιπτώσεις για τους μη καπνιστές. Όσοι ζουν με βαριά καπνιστές μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο. Κάτι το οποίο επιδεινώνεται στην Ελλάδα, όπου σχεδόν κανείς δεν σέβεται το νόμο περί καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και καταστήματα, αδιαφορώντας προκλητικά για το δικαίωμα των μη καπνιστών στην υγεία…
[the_ad id=”46274″]
Επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας
Μερικοί χώροι εργασίας είναι πιθανό να αυξήσουν την πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν το άτομο εκτίθεται σε συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες. Μία από αυτές είναι ο αμίαντος. Άλλα καρκινογόνα υλικά που μπορεί να βρεθούν σε έναν χώρο εργασίας περιλαμβάνουν:
- Αρσενικό
- Πυρίτιο
- Αέρια από την εξάτμιση κινητήρων ντίζελ
- Φυτοφάρμακα
- Σκόνη
- Αναθυμιάσεις
Καρκίνος του πνεύμονα και ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να συμβάλει στον καρκίνο του πνεύμονα. Άλλωστε η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσημα αναγνωριστεί ως καρκινογόνος παράγοντας για καρκίνο του πνεύμονα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος σε περιοχές που έχουν υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων (ΡΜ2.5 και πάνω), τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τους αεραγωγούς του οργανισμού.
Καρκίνος του πνεύμονα και γενετική προδιάθεση
Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν επίσης συνδεθεί με την παθογένεια του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτός μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς ή να γίνεις επίκτητος κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, μια μετάλλαξη στο γονίδιο EGFR ή KRAS συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, τόσο για καπνιστές, όσο και για μη καπνιστές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει αυτή την μετάλλαξη θα εκδηλώσει απαραίτητα και καρκίνο στον πνεύμονα. Έχει ωστόσο ελαφρά αυξημένες πιθανότητες αν του συμβεί κάτι τέτοιο.
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή
Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η κακή διατροφή μπορεί άμεσα ή έμμεσα να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές, εντούτοις μια σωστή, θρεπτική διατροφή έχει συνδεθεί με μια προστατευτική επίδραση απέναντι στον καρκίνο. Για το λόγο αυτό, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνιστάται για την μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.
[the_ad id=”46371″]
Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο των πνευμόνων ως αιτιολογικός παράγοντας. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Μερικές μελέτες δείχνουν έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε όσα άτομα ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
- Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), του ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (AIDS HIV) και τα χλαμύδια.
- Πνευμονοπάθειες: Ένα ιστορικό από άλλες ασθένειες που επηρεάζουν τον πνεύμονα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η φυματίωση, το άσθμα, το εμφύσημα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
- Ακτινοβολία: Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.
Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να επηρεάσει τόσο τους καπνιστές, όσο και τους μη καπνιστές και ίσως εμπλέκονται στην παθογένεια του καρκίνου του πνεύμονα.
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”46715″]