H ζάχαρη και όχι το αλάτι ενοχοποιείται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες ανατρέποντας την επικρατέστερη μέχρι τώρα θεωρία σύμφωνα με την οποία, είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας που προκαλεί υπέρταση. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπερκατανάλωση αλατιού ευθύνεται για τρία εκατομμύρια θανάτους,ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κάνσας και της Νέας Υόρκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα της ζάχαρης υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι, αυτή κι όχι το αλάτι πυροδοτεί την υπέρταση όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Daily Mail”, για τους Αμερικανούς ερευνητές, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενεργοποιούν μία περιοχή-κλειδί του εγκεφάλου που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, οι οποίοι με την σειρά τους οδηγούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες επικαλούνται εκτός από τα δικά τους ευρήματα και πρόσφατη γαλλική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 8.670 Γάλλοι άνω των 18 ετών, η οποία δεν «βρήκε» σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και της υψηλής πίεσης. Για τους επιστήμονες, το νάτριο είναι το συστατικό του αλατιού που θεωρείται ένοχο για την υπέρταση.
«Καλύτερη διατροφική συμβουλή υγείας για την αποφυγή της υπέρτασης είναι -όπως εμείς νομίζουμε- ο μεγάλος περιορισμός της ζάχαρης και η συνετή χρήση αλατιού», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τζέιμς Ντινικολαντίνιο, στην επιθεώρηση “American Journal of Cardiology”, όπου και δημοσιεύεται η μελέτη. Την ίδια ώρα, ακούγονται “φωνές” που υποστηρίζουν ότι δεν αρκούν μία ή δύο έρευνες για να ανατρέψουν τα πορίσματα παλαιότερων μελετών. Ο καθηγητής Γκράχαμ ΜακΚρέγκορ, ειδικός σε καρδιαγγειακά νοσήματα στο Πανεπιστήμιο “Queen Mary” επισημαίνει στην βρετανική εφημερίδα “Daily Mail” ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης προτού βγάλουν συμπεράσματα για την σχέση της ζάχαρης και της υπέρτασης.