Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η φιλοξενία της κινητής έκθεσης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», σημειώνοντας αξιόλογη επισκεψιμότητα από τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της στο Πολιτιστικό Κέντρο (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας. Υπολογίζεται πως πάνω από 6.500 άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως μαθητές από σχολεία έξι συνολικά νομών (Αχαΐας, Αργολίδας, Κορινθίας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας), επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου και θαύμασαν τα δεκάδες αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων της έκθεσης, που ξεκινούν από την περίοδο του 2.000 π.Χ. και φτάνουν μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, παρουσιάζοντας το αρχαιοελληνικό τεχνολογικό θαύμα. Το οπτικοακουστικό υλικό που συνόδευσε την έκθεση και η ξενάγηση από ειδικευμένους ξεναγούς, βοήθησαν τους επισκέπτες κάθε ηλικίας να κατανοήσουν τη λειτουργία των εφευρέσεων και τη χρηστικότητά τους.
Στο περιθώριο της έκθεσης, ο εμπνευστής της μηχανολόγος-μηχανικός και εκπαιδευτικός κ. Κώστας Κοτσανάς, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τη Σελιάνα Αιγιαλείας, πραγματοποίησε δύο πολύ επιτυχημένες διαλέξεις: α) Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου με θέμα «Άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας», που αφορούσε σε εξαιρετικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις όπως ο κινηματογράφος του Ήρωνος, το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος, η καταθλιπτική αντλία του Κτησιβίου, την ιστορία και την χρηστικότητά τους και β) την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου με θέμα: «Τα Μουσικά Όργανα των αρχαίων Ελλήνων», μια μουσική διαδρομή στην αρχαιότητα που ξεκίνησε από τη λύρα του Ερμή και την κιθάρα του Απόλλωνα, για να φτάσει ως τον ελικώνα του Πτολεμαίου και την ύδραυλη του Κτησιβίου.
Η έκθεση, εκτός από εκπαιδευτικό, είχε και κοινωφελή χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα από το εισιτήριο που κόστιζε μόλις 1 ευρώ θα διατεθούν υπέρ του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΚΑΜΕ) Αιγίου. Και βεβαίως καθοριστική ήταν η συμβολή της εταιρείας “Coca-Cola Τρία Έψιλον” και του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ, που στήριξε για μια φορά ακόμη τις πρωτοβουλίες κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΗΚΕΠΑ.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας κα Βασιλική Ψυχράμη δήλωσε: “Είμαστε πραγματικά πολύ ικανοποιημένοι από τη μεγάλη απήχηση που είχε αυτή η έκθεση σε άτομα όλων των ηλικιών. Ακούσαμε πολύ κολακευτικά σχόλια από τον κόσμο, πως όσα έμαθαν για την τεχνολογία της Αρχαίας Ελλάδας μέσω της έκθεσης αυτής ήταν ό,τι ωραιότερο έχουν δει τα τελευταία χρόνια και αυτό πραγματικά μάς συγκινεί. Παράλληλα, αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα έμαθαν, κυρίως από δημοσιεύματα MME πανελλαδικής εμβέλειας, για την έκθεση αυτή του κ. Κοτσανά και έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να τη φιλοξενήσουν, κάτι που αποδεικνύει την έξωθεν καλή μαρτυρία για την πρωτοβουλία μας αυτή. Εμείς ως Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, συνεχίζουμε τις δράσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας, παράγοντας παράλληλα κοινωνικό έργο υπέρ των συμπολιτών μας”.
Το πρώτο παζλ της αρχαιότητας, δώρο για τους μαθητές δύο σχολείων
Την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαρτίου θα παραδοθούν στους μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και του Δημοτικού Σχολείου Τεμένης, αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά εργαστήρια «Μαθαίνω και παίζω ένα αρχαιοελληνικό παιχνίδι» που πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Κοτσανά στα πλαίσια της έκθεσης και των διαλέξεων που δόθηκαν μέσα στο Φεβρουάριο.
Τα δώρα των παιδιών θα είναι από ένα «οστομάχιον» (=η μάχη των οστών), που ουσιαστικά είναι το πρώτο παζλ της αρχαιότητας, βασισμένο σε μαθηματικό πρόβλημα του Αρχιμήδη, το οποίο αποτελείται από 14 γεωμετρικά κομμάτια και συμπληρώνεται με περισσότερους από 200 διαφορετικούς τρόπους!