14.7 C
Aigio
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
HomeΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤεχνολογίαΜόλις τρεις εκθέτες εκπροσωπούν την Ελλάδα στη CeBIT

Μόλις τρεις εκθέτες εκπροσωπούν την Ελλάδα στη CeBIT

2DEDB964E099775CF7B16682F0989F91 3.300 εκθέτες από 70 χώρες παρουσιάζουν από την αρχή της εβδομάδας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη φετινή CeBIT στο Ανόβερο, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Παρά την ισχνή φετινή της εκπροσώπηση, η Ελλάδα ήταν παρούσα με τρεις εκθέτες. (εταιρείες Software Competitiveness International Ltd. και Metis. S.A. και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά).

Το ισχυρό ρεύμα προς έναν ψηφιοποιημένο κόσμο επηρεάζει με ολοένα πιο σαφή τρόπο την κοινωνία αλλά και την οικονομία. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο φετινό κεντρικό θέμα της CeBIT, που δεν είναι άλλο από την digital economy (ψηφιακή οικονομία). Οι επιχειρήσεις καλούνται να καλλιεργήσουν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής οικονομίας, που με έμφαση στη δικτύωση και στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας γίνεται μοχλός ανάπτυξης.

Τις αυξημένες απαιτήσεις σε ένα τεχνολογικό περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει υπογράμμισαν και οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, το οποίο έδωσε το «παρών» στην CeBIT 2015 με σαφή στόχο τη διεύρυνση του δικτύου συνεργασιών που διαθέτει στο εξωτερικό. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στην DW o ερευνητής του ΕΚ Αθηνά, Γεώργιος Βαρδαξόγλου, «είναι σχεδόν μονόδρομος για μας η εξωστρέφεια. Έχουμε πολύ καλές συνεργασίες και στην Ελλάδα -πάντα μία συνεργασία έχει κάτι να σου δώσει- αλλά αυτό που έχει να μας δώσει ακόμη περισσότερα και στο οποίο μπορούμε κι εμείς να δώσουμε πολύ περισσότερα είναι οι συνεργασίες μας με οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού».

Σύνδεση έρευνας και αγοράς

Ο έλληνας επιστήμονας επισήμανε ότι το ΕΚ Αθηνά επιχειρεί μεταξύ άλλων να συνδέσει τα ερευνητικά αποτελέσματα με την αγορά επιδιώκοντας την εμπορική τους αξιοποίηση. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin-off) όπως η innoetics, που παρουσίασε στους επισκέπτες της CeBIT ένα λογισμικό σύνθεσης φωνής από κείμενο, το οποίο έχει λάβει μάλιστα σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. «Παρέχουμε προϊόντα και λύσεις που ενσωματώνουν αυτήν την τεχνολογία. Από ειδικά βοηθήματα για άτομα με προβλήματα όρασης μέχρι υπηρεσίες για εκδοτικούς οίκους, για online portals ειδήσεων, όπως είναι για παράδειγμα το in.gr, και για μεγάλους φορείς τηλεπικοινωνιών», είπε στο μικρόφωνο της DW o Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας innoetics.

Παρά τις όποιες ελληνικές διακρίσεις, οι επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της ψηφιακής ανάπτυξης τη φέρνουν μόλις στην 26η θέση στην ΕΕ των «28», σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, ένα νέο εργαλείο αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολλές εταιρείες παραμέλησαν την εξωστρέφεια

Η έλλειψη χρηματοδότησης και ο περιορισμός των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Αυτό επισήμανε και ο Κώστας Καραμάνης, σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας του δικτύου Πράξη. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «όλο αυτό το οικοσύστημα που ήταν βασισμένο στην κρατική χρηματοδότηση έχει πρόβλημα. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες πιάστηκαν λίγο στον ύπνο, δηλαδή δεν είχαν ασχοληθεί σοβαρά με την εξωστρέφειά τους». Το δίκτυο Πράξη, που υπάγεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, βρέθηκε στο Ανόβερο ως συνδιοργανωτής της δράσης Future Match, που εξελίσσεται παράλληλα με την CeBIT υπό την αιγίδα του Enterprise Europe Network και έχει στόχο τη δικτύωση και συνεργασία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Μία από τις εννέα ελληνικές επιχειρήσεις που δίνουν το «παρών» στην εκδήλωση Future Match είναι η Telesto. Η εταιρεία δραστηριοποιείται «στο χώρο της καινοτομίας και του ίντερντετ των πραγμάτων, αναπτύσσοντας λύσεις που ‘πατάνε’ στη σύνδεση των αισθητήρων και των πραγμάτων με τους ανθρώπους-χρήστες. Στη βάση αυτής της διάδρασης εξάγουμε συμπεράσματα», εξήγησε στην DW ο Δημήτρης Δρακούλης, διευθυντής της Telesto.

Όπως σημείωσε, η παρουσία της εταιρείας του στο Ανόβερο αποτελεί ευκαιρία παρουσίασης μιας δραστηριότητας της Telesto που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Evacuate. «Είναι η χρήση μιας πολύ καινούργιας τεχνολογίας που λέγεται Βeacons, Bluetooth Low Energy, για να βρίσκουμε τη θέση ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και να τους βοηθάμε να εκκενώσουν αυτούς τους χώρους», σημείωσε ο Δημήτρης Δρακούλης.

Μεγάλο πλήγμα η μετανάστευση ικανού δυναμικού

Το αβέβαιο περιβάλλον της ελληνικής αγοράς συνιστά κοινό παρονομαστή για όλες τις εταιρείες της χώρας. Ως εκ τούτου, οι διεθνείς συνεργασίες και ο προσανατολισμός στο εξωτερικό αποτελούν στρατηγική επιλογή για την Software Competitiveness International, που παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού σε επιχειρήσεις προηγμένων τεχνολογικά χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές, όπως τονίζει η Τζοάννα Αικατερινίδη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας με έδρα τη Σητεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ελληνίδα επιχειρηματία, ένα ισχυρό πλήγμα για τον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα είναι η μαζική έξοδος εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό. Όπως υπογραμμίζει, «πιστεύω ακράδαντα ότι οι έλληνες μηχανικοί λογισμικού είναι πάρα πολύ ικανοί και δεν χρειάζεται σώνει και καλά να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά. Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε αυτό το πράγμα από την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέσω ίντερνετ εκμηδενίζονται οι αποστάσεις και έχοντας μια σωστή οργάνωση και βασισμένοι σε διαδικασίες και σε ποιότητα δεν διαφέρουμε καθόλου από μία άλλη εταιρεία που είναι στην Κεντρική Ευρώπη».

Πηγή: skai.gr

Most Popular