Με την ανακοίνωση σπουδαίας για την περιοχή αρχαιολογικής αξίας, έληξαν οι εργασίες του διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου «ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» που διεξήχθη το διήμερο 12-13 Δεκεμβρίου στο Αίγιο με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων.
Συγκεκριμένα με τη λήξη του συνεδρίου έγινε και η ανακοίνωση από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας κα Χριστίνα Κατσαρού για την σπουδαία ανακάλυψη Χάλκινου νομίσματος της Αρχαίας Ελίκης, που δίδει ένα ισχυρότατο τεκμήριο για την ύπαρξη της Αρχαίας Ελίκης στην ευρύτερη πεδιάδα όπου έχουν υπάρξει ανασκαφές από την Εφορεία αλλά και οι έρευνες από την ΕΦΑΕΛ.
Αν υπήρχε μία τρανταχτή απόδειξη πέρα από τις αναφορές στα κείμενα των περιηγητών για την Αρχαία Ελίκη, αυτή ήταν τα τρία νομίσματα που βρίσκονται σε περίοπτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμφίβολα η ανακάλυψη νέου νομίσματος αυτή τη φορά στην περιοχή, από το ανασκαφικό έργο της Εφορείας, αποτελεί μια σπουδαία νέα πραγματικότητα.
Όπως εξήγησε η κα Κατσαρού: «Κατά τη διενέργεια της ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας στο πλαίσιο του έργου του Νέου Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα –Κόρινθος –Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα» υπό την εποπτεία της ομιλούσας στο Δ.Δ. Ελίκης του δήμου Αιγιαλείας στη θέση «Δεξαμενή», θέση που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τους πρόποδες δυτικά του υψώματος «Μπρούμα» ή Άγιος Γεώργιος που θεωρείται ότι βρισκόταν η Ακρόπολη της Ελίκης, βρέθηκε για πρώτη φορά από την Εφορεία μας και παρουσιάζεται εδώ, ένα από τα αξιολογότερα και σπάνια ευρήματα».
ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ
Όπως εξήγησε η κα Κατσαρού, το νόμισμα της Αρχαίας Ελίκης είναι δίχαλκο που ανάγεται στο 1ο τέταρτο του ου 4ου αιώνα π.Χ, πριν από το 372/373 π.Χ., έτος κατά το οποίο συντελέσθη η καταστροφή της πόλης της Ελίκης (Των κλασικών χρόνων) από ισχυρό σεισμό τον χειμώνα του 373 π.Χ. κατά τον οποίο καταστράφηκε και η γειτονική αρχαία Βούρα. Το μέγεθος του σεισμού αυτού ήταν τόσο μεγάλο που κατέστρεψε και το ναό του Απόλλων στους Δελφούς.
Στον εμπροσθότυπο του νομίσματος απεικονίζεται μέσα σε κύκλο κυμάτων, κεφαλή του Ελικώνιου Ποσειδώνα δεξιά, με διάδημα στο κεφάλι και δεξιά επί του πεδίου υπάρχουν ίχνη γραμμάτων: και συγκεκριμένα η κάθετη κεραία του Ε και η κάτω αριστερά κεραία του Λ, από τα γράμματα της επιγραφής ΕΛΙΚ.
Στον οπισθότυπο που παρουσιάζει μεγαλύτερη φθορά σε σχέση με τον εμπροσθότυπο μέσα σε στεφάνι δάφνης, τρίαινα και δύο δελφίνια που κολυμπούν προς τα άνω. Ο κόμπος δένει κάτω.
Στην εικόνα η νομισματική έκδοση είναι όμοια με το δίχαλκο που αναφέρεται στη Συλλογή BCD Collection το οποίο σύμφωνα με τον έγκριτο νoμισματολόγο A.Walker του BCD Peloponnesos, πρόκειται για ένα νόμισμα πολύ εντυπωσιακό του οποίου η κεφαλή του Ποσειδώνα αντιγράφει άγαλμα αρχαϊκών χρόνων και τονίζει ότι για το συγκεκριμένο νόμισμα της Συλλογής, δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του παρά μόνον ότι αποκτήθηκε το 1985 από έναν παλαιό συλλέκτη.
Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι υπάρχουν άλλα δύο νομίσματα της αρχαίας Ελίκης, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Βερολίνο και για τα οποία δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους και αποκτήθηκαν από τους αρχαιολόγους Alexander Conze και Adolf Michaelis το 1861, που τα είχαν βρει στα ερείπια της αρχαίας Βούρας, η οποία και αυτή καταστράφηκε από το σεισμό που έλαβε χώρα το 373 π.Χ. όπως αναφέραμε παραπάνω.
Για το νόμισμα που ήρθε στο φως στην περιοχή μας, η ταύτιση έγινε από την κ΄.Γεωργία Αλεξοπούλου, Τμηματάρχη της Υπηρεσίας που έχει και την ιδιότητα της Νομισματολόγου και η οποία έχει ταυτίσει και καταγράψει χιλιάδες νομίσματα.
Στη θέση αυτή που βρέθηκε το νόμισμα ανασκάπτεται τμήμα πρωτοελλαδικού οικισμού που αποτελεί συνέχεια του εκτεταμένου οικισμού που ήλθε στο φως και ερευνήθηκε ανασκαφικά τα τελευταία έτη –του οποίου τα αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα εκτίνονται στην κλιτύ του λόφου σε επάλληλα άνδηρα με το ψηλότερο σε ύψος 75μ. περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας στην πλαγιά του οποίου μέσα σε φερτές επιχώσεις –μαζί όμως με διάφορα τμήματα αγγείων της ίδιας χρονολογικής περιόδου- των κλασσικών δηλαδή χρόνων, βρέθηκε το χάλκινο νόμισμα της Ελίκης.
Η θέση αυτή όπου είναι σε εξέλιξη η ανασκαφική έρευνα, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εκτός της ζώνης κατάληψης του νέου οδικού άξονα αλλά μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε από μέλη του ΚΑΣ αποφασίστηκε ομόφωνα με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης η επέκταση –συνέχιση της έρευνας στο εν λόγω αγροτεμάχιο με την πρόβλεψη μάλιστα ότι οι αρχαιότητες που θα έρθουν στο φως, θα διατηρηθούν και θα προστατευτούν από στέγαστρο, γεγονός που θα καθιστά τον χώρο επισκέψιμο και ορατό από τους διερχόμενους του νέου οδικού άξονα και όχι μόνον…
Καταλήγοντας η αρχαιολόγος της ΕΦΑ ανέφερε: «Όσον αφορά στο μέγα ερώτημα: Πώς δηλαδή βρέθηκε νόμισμα της Ελίκης των κλασικών χρόνων σε επίχωση οικισμού των προϊστορικών χρόνων, μπορούν να δοθούν διάφορες ερμηνείες.
Ίσως υπήρχαν εδώ κατάλοιπα κάποιας εγκατάστασης των κλασικών χρόνων άγνωστα μέχρι σήμερα;
Μόνον η έρευνα με την πάροδο του χρόνου θα μας δώσει απαντήσεις ή ίσως όχι για το θέμα που ανέκυψε…»