16.3 C
Aigio
Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΝόμος του Κράτους το καλοκαίρι ο νέος «Καλλικράτης»

Νόμος του Κράτους το καλοκαίρι ο νέος «Καλλικράτης»

Η πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαγγέλθηκε από πέρυσι. Μάλιστα, ήρθε ως συνέχεια της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Οι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα στις πρώτες διαρροές στοιχείων και πολλοί απέδωσαν τις προθέσεις στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 δεν είχε καταφέρει λίγους μήνες νωρίτερα να εκλέξει δημάρχους με τη δική του «σημαία» (μόνον 8 στους 325), είναι βέβαιο όμως ότι θέλει να σπάσει την διαπλοκή στην δημιουργία των δημοτικών παρατάξεων. Κι αν οι συζητήσεις με τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών ατόνησαν ο Π.Σκουρλέτης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ημερήσιου» το καλοκαίρι θα αποτελεί νόμο του Κράτους!
Στο πλαίσιο αυτό και με την διαδικασία να προχωρά πλέον, ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του προγράμματος «Καλλικράτης», καθώς την Παρασκευή συνεδρίασε για τελευταία φορά με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και των αυτοδιοικητικών φορέων, εκτός της ΚΕΔΕ η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τη διαδικασία.
Από τα οκτώ σημαντικότερα σημεία –τομές στον νέο νόμο ξεχωρίζει η πρόταση για επανασχεδιασμό των θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης που στην ουσία «φωτογραφίζει» την αποσύνδεση των Τοπικών Συμβουλίων από το Κεντρικό Ψηφοδέλτιο ενώ η αποσύνδεση από την ημερομηνία των ευρωεκλογών είναι σαφές ότι οδηγεί σε μείωση θητείας και επαναφορά στην τετραετή θητεία των δημάρχων, κάτι που εάν ισχύσει όπως όλα δείχνουν από τις επόμενες εκλογές, αυτές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2018.
Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης της Επιτροπής παρουσίασε ο πρόεδρός της, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και είναι τα εξής:
-Πρώτον, προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.
-Δεύτερον, εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.
-Τρίτον, επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες – σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής – αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης.
-Τέταρτον, αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.
-Πέμπτον, προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.
-Έκτον, ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.
-Έβδομον, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α., βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός Ο.Τ.Α. και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α.
-Όγδοον, επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Most Popular