Στη διασφάλιση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης αποβλέπει η κυβέρνηση που δρομολογεί ήδη τις σχετικές διαδικασίες με στόχο να βρει εκ των ενόντων τα έξι εκατομμύρια ευρώ ώστε να πληρώσει τη δόση και να σταθεί στο… ύψος της έναντι των εταίρων για τη διαπραγμάτευση.Η αρχή έγινε ήδη με διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου. Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος. Πρόκειται για την πρώτη πράξη αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου.
Η απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, ανάγκης χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δύο εργάσιμων ημερών και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
Η σχετική νομοθεσία
Σημειώνεται πως ο α.ν. 1611/1950 είχε αναθέσει στην τότε Νομισματική Επιτροπή την αρμοδιότητα, η οποία στη συνέχεια με τον ν. 1266/1982 περιήλθε στην Τράπεζα της Ελλάδος, να ελέγχει την τήρηση των υποχρεώσεων που επιβάλλουν οι διατάξεις του στους Δημόσιους Οργανισμούς (Ασφαλιστικοί Φορείς κ.α.). Οι υποχρεώσεις αυτές συνίσταντο αποκλειστικά στο άνοιγμα λογαριασμών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και μεταφορά στους λογαριασμούς αυτούς των πλεονασμάτων της ταμιακής διαχείρισης, καθώς και των διαθεσίμων που δεν επενδύονται σε όσες επενδύσεις είναι επιτρεπτές. Οι ανωτέρω έλεγχοι διεξάγονταν πάντοτε κανονικά.
Παράλληλα, ο ν. 2216/1994 προβλέπει πως τα διαθέσιμα, πλην της ταμιακής διαχείρισης, κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, τα μη επενδυόμενα κατά τις διατάξεις των άρθρων 13 του ν. 1902/1990 (ΦΕΚ 138 Α ) και 14 του ν. 2042/1992 (ΦΕΚ 75 Α ) ως και των κοινών αποφάσεων των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκδίδονται βάσει της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 2 παρ. 1 του ν.δ.3856/1958, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 1266/1982 (ΦΕΚ 81 Α ) μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ακόμη, ο ν. 2469/1997 που προβλέπει πως τα διαθέσιμα κεφάλαια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου, το οποίο κατά τον νόμο αποτελεί ομάδα περιουσίας, ανήκει εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες στο Κοινό Κεφάλαιο φορείς ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους (άρθρο 15, παρ. 11, υποπαρ. β’, ν. 2469/1997).
Ο ν. 2469/1997 τροποποιήθηκε με τον ν.4281/2014 που στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ αντικαταστάθηκε ως εξής: «τις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις αγοράς/πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης με σύμφωνο επαναπώλησης /επαναγοράς (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy back)».
Πακέτο μέτρων θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Δραγασάκη
Στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στους ομολόγους του της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά το πέρας διευρυμένης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το πώς μπορούν να συνδυαστούν οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της συμφωνίας με το Eurogroup.
Όπως έγινε γνωστό, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα παρουσιαστεί συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, τα οποία άλλα θα είναι ποσοτικοποιημένα και άλλα όχι.
Στη συνάντηση μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Προηγήθηκε στις 2 σύσκεψη του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μάρδα, την σύμβουλό του υπουργού Έλενα Παναρίτη και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο με θέμα τα ταμειακά διαθέσιμα.
Στη Βουλή οδεύει η συμφωνία, αλλά όχι για ψήφιση
Για συζήτηση, αλλά όχι για ψήφιση θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την συμφωνία με τους εταίρους για την τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα, «για να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις». «Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Προσθέτουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ως προς την κύρωση, αναφέρουν πως η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη και τονίζουν ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή, καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Υπογραμμίζουν ακόμη πως το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι κεντρικός στόχος και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε, σημειώνουν.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) «πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση».
Κομισιόν: Κόβει τη συζήτηση στην κόντρα Ισπανίας – Πορτογαλίας με την Ελλάδα
«Δεν είναι ο ρόλος μας να σχολιάζουμε δηλώσεις, αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφερόμενη στη διαμαρτυρία, στην οποία προχώρησαν Ισπανία και Πορτογαλία σχετικά με τοποθετήσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση αν πρέπει να συνεχίσουμε το Μνημόνιο
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του Μνημονίου αναφέρθηκε χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times πως πρέπει η Ελλάδα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις για να πάρει μέρος της δόση τον Μάρτιο αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ώστε να λάβει τη δόση που αντιστοιχεί στην τελευταία αξιολόγηση.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έως τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά.
Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να εξειδικεύσει τις προτάσεις της
Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να εξειδικεύσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους εταίρους της ότι θα προχωρήσει, σε αντάλλαγμα για την τετράμηνη παράταση, δήλωσε χθες Δευτέρα ο γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Τώρα χρειάζεται η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων» είπε στη διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο προσθέτοντας ότι η παράταση μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Βρυξέλλες: Η Ευρωζώνη δεν συζητά τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζητούν για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λούις Ντε Γκίντος.
Ο Ντε Γκίντος είπε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ συζητούν για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 30 – 50 δισ. ευρώ.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι το νέο σχέδιο διάσωσης θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην Ελλάδα, η οποία δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.