25η Μαρτίου 2013. Είναι όμορφο να φεύγεις από ένα πολιτιστικό χώρο γεμάτος. Γεμάτος συναισθήματα, σκέψεις. Να φεύγεις πλήρης. Να έχει κατορθώσει η εκδήλωση να καταλαγιάσει μέσα σου για λίγο την οργή της εποχής, τον εθνικό θυμό που έχει γιγαντωθεί λόγω της ημέρας. Να φεύγεις πλούσιος από θεατρικές εικόνες και μελοποιημένους στίχους σε μουσική Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι. Και με τους στίχους του Ανδρέα Κάλβου, του Διονύσιου Σολωμού, του Ρήγα Φεραίου αγκαλιά να κοιτάζεις με ελπίδα το μέλλον, παρά τα βουρκωμένα μάτια, να παίρνεις δύναμη για να ανταπεξέλθεις το ασφυκτικό παρόν ψάχνοντας μέσα σου τη «χαμένη» αφύπνιση της δικής σου εθνικής συνείδησης, αντλώντας, τέλος, δύναμη από το ιστορικό τοπικό και εθνικό παρελθόν που ξετυλίχθηκε υπέροχα μπροστά σου.
Είναι όμορφο να συμπράττουν οι δυο ιστορικοί Σύλλογοι της πόλης, η Αναγέννηση και η Φιλαρμονική Ακράτας με τη χορωδία της και να παρουσιάζουν στο σανίδι μέσα από ένα μπουκέτο παιδικών φωνών και νέων ανθρώπων στιγμές από την επανάσταση των Ελλήνων χωρίς φανφάρες για τον ηρωισμό και το θαύμα του 21 παρά με στοχασμό, διεισδυτική και κριτική ματιά. «Θα ήθελα να μην είχα ένδοξους προγόνους» σιγομουρμούριζε μια φωνή μέσα μου ενώ το χέρι του Κολοκοτρώνη επί σκηνής μας υπενθύμιζε στοχεύοντας κατευθείαν στην καρδιά κάθε ακροατή ότι πρέπει επιτέλους να βρούμε το δικό μας δρόμο.
Οι διοργανωτές διάλεξαν σατιρικά και δραματικά επεισόδια- αποσπάσματα κυρίως από το θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ένα έργο που φωτίζει τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας. Η επιλογή των τραγουδιών που ακούστηκαν από την παιδική χορωδία υπό την καθοδήγηση της πολυτάλαντης καθηγήτριας μουσικής Μαρίας Γερολύμου ήταν εξαιρετική, όπως εξαιρετική και συγκινητική ήταν η απόδοσή τους από τα παιδιά της Φιλαρμονικής. Κι όταν ακούς στίχους σαν αυτούς «Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή» πώς να μην φεύγεις γεμάτος περισυλλογή και συγκίνηση από την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησις Ακράτας;
Στην εκδήλωση αφιέρωμα στο 21 συμμετείχαν παιδιά που λειτούργησαν ως επαγγελματίες. Η εκδήλωση δεν έφερε τα χαρακτηριστικά μιας σχολικής γιορτής. Και το σπουδαιότερο, δεν δόθηκε έμφαση στον πατριωτισμό των Ελλήνων με μεγαλόσχημα και εύηχα λόγια που τονώνουν τέτοια ημέρα τον πατριωτισμό μας και φουσκώνουν, όπως οι περισσότεροι θέλουμε, το εθνικό μας αίσθημα. Η σκηνοθετική ματιά του Κώστα Κλάγκου κατόρθωσε να χαρίσει στο κοινό της Ακράτας μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση, όπου συνεργάστηκαν άψογα οι συντελεστές τόσο στην αφήγηση, όσο και στη μουσική, το τραγούδι και τη θεατρική απόδοση αποσπασμάτων σχετικών με την ημέρα.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν. Μας συγκίνησαν και μας προβλημάτισαν βαθιά, σε μια εποχή που έχουμε τόσο ανάγκη να βρούμε τα δικά μας μονοπάτια στην ιστορία όχι τόσο σαν άτομα αλλά σαν έθνος.
Αναστασία Ευσταθίου
Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας