14 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟδυνηρή παραδοχή Τσίπρα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν ξανά τα Βαλκάνια»

Οδυνηρή παραδοχή Τσίπρα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν ξανά τα Βαλκάνια»

tsiprasΤην ζοφερή πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται στην Ειδομένη και γενικότερα τη χώρα μας, εξαιτίας της απόφασης των χωρών του Βίζενγκραντ να κλείσουν τον βαλκανικό διάδρομο στους πρόσφυγες, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός, στις κοινές του δηλώσεις με τον αρμένιο πρωθυπουργό.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επιμονή τους να παραμείνουν στην περιοχή, καθώς οι μονομερείς ενέργειες των βαλκανικών χωρών δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμησή μας είναι ότι αυτοί που έκλεισαν το δρόμο δεν υπάρχει περίπτωση να τον ξανανοίξουν» ήταν η δραματική παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

«Το πρόβλημα συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στη συνοριακή μεθόριο είναι πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αρμένιο πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους ίσως και από ομάδες που έοχυν τίτλο εθελοντών, τόσο να παραμείνουν στη μεθόριο όσο και να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες να περάσουν τη μεθόριο» είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εγκληματική συμπεριφορά, απέναντι σε ανθρώπους είναι απροστάτευτοι.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυρες στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής «και από εκεί και πέρα θα δουλεψουμε όλοι μαζι για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μεταβασης τους στην Ευρώπη, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης». «Δεν μπορούμε να παίζουμε με κατατρεγμένους ανθρώπους», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας:

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση και ο λαός έδωσε από το υστέρημα τους προκειμένου να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς που ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ελλάδα ανέλαβε να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της. Μέχρι την προηγούμενη Σύνοδο, η Ελλάδα δούλευε πάνω σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, με σκοπό να φτάσει στο 100% την ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά και να υλοποιήσει την υποχρέωση για δημιουργία 30.000 θέσεων σε κέντρα υποδοχής στα νησιά και σε κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα. 

«Όλα τα παραπάνω με δεδομένο ότι ο βαλκανικός δρόμος θα μείνει ανοιχτός», συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

Με μονομερείς, απαράδεκτες αποφάσεις κάποιων κρατών, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε και η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει ένα ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα. Επιτελούμε αυτό το καθήκον, με το σύνολο του κρατικού μηχανισμού να εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει και νέες θέσεις για τη φιλοξενία πρόσφυγων και μεταναστών σε ανθρώπινες συνθήκες.

Εντούτοις το πρόβλημα της συσσώρευσης στα κλειστα βόρεια σύνορά μας δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Εμείς αποφασίσαμε να μη δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής στη συνοριακή μεθόριο γνωρίζοντας ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Δεν θέλαμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό με τα Σκόπια. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή απευθύναμε έκκληση στις ΜΚΟ προκειμένου οι πρόσφυγες να εγκαταλειψουν τις σκήνές στη μεθόριο, να φύγουν δηλαδή από τις συνθήκες ανθρπωιστικής κρίσης στη λασπη και το κρύο και να έρθουν στα άλλα κέντρα φιλοξενίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές επιτυγχάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη στον οικονομικό τομέα και την κινητικότητα των πολιτών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δρόμους ουσιαστικούς, σύσφυγξης και συνεργασίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία και τόνισε:

Η αδελφοσύνη και η φιλία των λαών υπάρχει εδώ και αιώνες, σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε. Θα αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις βάσει των κοινών μας αρχών και αξιών.

Από την πλευρά του, ο αρμένιος πρόεδρος δήλωσε ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό εξέτασαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και ανέφερε ότι υπεγράφησαν συμφωνίες για την υγεία, την ιατρική, την παιδεία, τον πολιτισμό και την έρευνα, «που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ μας».

Όπως είπε ο κ. Σαρκισιάν προς το παρόν ο αδύναμος κρίκος στις σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας είναι οι εμπορικοοικονομικές σχέσεις, οι οποίες εξαρτώνται και από αντικειμενικές συνθήκες.

usay.gr

Most Popular