15.7 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟικολογικές οργανώσεις «κρούουν» των κώδωνα του κινδύνου για τον Πατραϊκό

Οικολογικές οργανώσεις «κρούουν» των κώδωνα του κινδύνου για τον Πατραϊκό

petreleoΗ οικολογική καταστροφή του πατραϊκού αλλά και του ιονίου πηγαίνει χέρι – χέρι με την εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στις δύο αυτές περιοχές.Αυτό το μήνυμα στέλνουν πλέον ολοένα και περισσότερες οικολογικές οργανώσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλο τον κόσμο επισημαίνοντας πως τα οφέλη από την άντληση των δυο αυτών κοιτασμάτων θα είναι μικρότερα από τα κέρδη που φέρνει η αλιεία αλλά και ο Τουρισμός στο ιόνιο που επίσης απειλείται.
Την ίδια ώρα τα μέλη της «Green Peace» κρούουν τον… κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως τα έσοδα από την πιθανή εξόρυξη των πετρελαίων είναι τα ίδια με αυτά που σε ετήσια βάση αποφέρει η αλιεία η οποία θα αφανιστεί
Τα δύο θαλάσσια κοιτάσματα σε Πατραϊκό και Κατάκολο – εφόσον αποδειχτούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα – θα αποφέρουν εκτιμώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως όσα έσοδα ήδη αποφέρει η αλιεία στο Ιόνιο.
Αντίθετα, ένα πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1.000.000 κτιρίων θα ενισχύσει με δισεκατομμύρια ευρώ την εθνική οικονομία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Για μία χούφτα δολάρια η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τον πραγματικό εθνικό πλούτο της χώρας. Δηλαδή το φυσικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται ο ελληνικός τουρισμός, η αλιεία και τελικά η ίδια η εθνική μας οικονομία.
Παράλληλα όπως αναφέρουν μέλη των οικολόγων πράσινων η εξόρυξη πετρελαίου σε πατραϊκό και κατάκολο όπως και σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη καθώς ο περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι τεράστιος – όχι μόνο λόγω υψηλής πιθανότητας ατυχήματος – αλλά και από τη ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών, που μετά τη χρήση τους μπορεί να περιέχουν ποσότητες πετρελαίου, τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα καθώς και ραδιενεργά στοιχεία στις εκπομπές αέριων ρύπων και επιδράσεις στο τοπίο.
Δεν αποκλείεται επίσης η χρησιμοποίηση της υδραυλικής ρωγμάτωσης – εκμετάλλευση σχιστόλιθου με εφιαλτικές και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το υπέδαφος, τα νερά και αυξημένες πιθανότητες σεισμών στην περιοχή.

Most Popular