Ήταν άνοιξη του 2013 όταν ο «Ημερήσιος» με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έφερνε στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο (που τελικά «στρογγυλοποιήθηκε» με κάποιες αλλαγές και προχώρησε) για τις αμμοληψίες και τους «δανειοθαλάμους» που απαιτούντο να πραγματοποιηθούν για τις ανάγκες κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα ποτάμια της περιοχής.
Το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από φορείς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, υπήρξαν συνεδριάσεις θυελλώδεις στα δημοτικά συμβούλια τόσο της Αιγιάλειας όσο και στης Πάτρας και της γειτονικής Κορινθίας και βέβαια ενεργό ρόλο ανέλαβε ο Σύνδεσμος Προστασίας του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ Αρίων), ενώ την ίδια ώρα το επιχείρημα που προέβαλλαν η εταιρία και το υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν πως εάν δεν γίνουν αμμοληψίες δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής του έργου, θέτοντας έτσι το μεγάλο δίλημμα για όποιον τολμούσε να αντιδράσει πως είναι «εχθρός» του μεγάλου έργου και ίσως «υπεύθυνος» για τις εκατοντάδες ζωές που χάνονται… στο οικτρό οδικό δίκτυο.
Τι έκανε… η Αιγιάλεια…
Σήμερα, με την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής ο δήμος, ενάμιση χρόνο μετά, προχωρά εσπευσμένα στην υλοποίηση της αρχικής απόφασης εκείνης της θυελλώδους συνεδρίασης όπου ο τότε δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος είχε έρθει σε σύγκρουση με την πλειοψηφία των συμβούλων που σήμερα αποτελούν τη δημοτική αρχή.
Ο Θεοδωρακόπουλος με παρρησία είχε υποστηρίξει την άποψή του πως εάν το Δ.Σ. πει «όχι» στις αμμοληψίες στην ουσία βάζει «ταφόπλακα» στο έργο και ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη, αρνούμενος στην ουσία να εφαρμόσει την απόφαση του ΔΣ που αποφάσισε την προσφυγή με ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων που αφορούσαν τις αμμοληψίες από τα ποτάμια της Αιγιάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα της «Ολύμπιας Οδού» αφορούσε στην λήψη 300 χιλιάδων κυβικών αμμοχάλικου από τον ποταμό Μεγανίτη και 190 χιλιάδες κυβικά από τον Σελινούντα.
Στην ίδια γραμμή «πλεύσης» ωστόσο βρίσκονταν και οι γειτονικοί δήμοι που αντιδρούσαν στην ανεξέλεγκτη αμμοληψία. Η σημερινή δημοτική αρχή μάλιστα υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι περιοχές της Κορινθίας που αντέδρασαν έντονα κατάφεραν να «γλιτώσουν» σε μεγάλο βαθμό την αμμοληψία που θα προκαλούσε κινδύνους, αντιθέτως η Αιγιάλεια είναι αυτή που σηκώνει πλέον όλο το βάρος των αμμοληψιών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους οικισμούς και τις παραλίες της… «Το καλοκαίρι μαζί με τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο συμμετείχαμε σε ημερίδα στην Κόρινθο και διαπιστώσαμε ότι τελικά μόνον η Αιγιάλεια έχει τόσο τεράστιο πρόβλημα…» σχολίασε ερωτηθείσα από τον «Ημ» η Μαρία Τσουκαλά (που ως πρόεδρος του Δ.Σ. είχε εξουσιοδοτηθεί να προωθήσει την απόφαση που ελήφθη σε δεύτερη συνεδρίαση κι αφού ο Θεοδωρακόπουλος δεν έδειχνε «ζεστός» να εφαρμόσει τις αποφάσεις).
Τώρα (!) προχωρά η προσφυγή
Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχιση του έργου και το κατά πόσον η κατασκευάστρια εταιρία είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω… σήμερα ο δήμος Αιγιαλείας προχωρά σε ένδικα μέσα κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν τις αμμοληψίες ζητώντας στην ουσία να σταματήσουν έστω και τώρα… οι αμμοληψίες.
Στο πλαίσιο αυτό χθες εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας η ψήφιση πίστωσης για την ανάθεση σε εξειδικευμένο σε περιβαλλοντικά θέματα δικηγορικό γραφείο για την άσκηση σύνταξης έκθεσης (εκδίκασης) αιτήσεως ακυρώσεως του της απόφασης έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και όλων των σχετικών εκδοθεισών αποφάσεων ή τεχνικών μελετών που αφορούν σε λατομεία –δανειοθαλάμους κλπ. αμμοληψίες για το έργο του Οδικού Άξονα Κόρινθος –Πάτρα.
*Σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο δικηγορικό γραφείο έχει απευθυνθεί και ο ΣΠΟΑΚ σ`αυτή τη κατεύθυνση.
«Σε μια περιοχή που μελέτες του ΕΜΠ δείχνουν ότι θα επηρεαστεί πιο πολύ από τις άλλες από την κλιματική αλλαγή με οπισθοχώρηση της ακτογραμμής από 250 έως 1300m μέχρι το τέλος του αιώνα, οι αμμοχαλικοληψίες από τα ποτάμια της Αιγιάλειας που εκβάλλουν στις ακτές της Β. Πελοποννήσου θα στερήσουν για δεκαετίες πολύτιμα φερτά υλικά απαραίτητα για την συγκρότηση της ακτογραμμής. Η ίδια η ΜΠΕ της εταιρείας προβλέπει αναπλήρωση μετά από 20 χρόνια των λάκκων που θα ανοίξουν στις περιοχές εξόρυξης της κοίτης των 3 ποταμών, ενώ οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα χρόνια για να φτάσουν τα υλικά στην ακτή και να τη διαμορφώσουν» αναφέρεται σε γνωμάτευση του Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΛΕΘΕ)
Της Δέσποινας Τριανταφυλλοπούλου (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)