Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες σχετικά με την προστασία των πολιτών και των υπαλλήλων και κυρίως την πρώτη αντιμετώπιση κρούσματος του ιού Έμπολα και τον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται, θα ζητήσει με παρέμβασή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της 7ης Συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας και στην οποία συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, αλλά και οι θεματικοί.
Για το μείζον ζήτημα του ιού Έμπολα υπήρξε ενημέρωση τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο, όσο και από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Σοφία Συμεωνίδου και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Θεόδωρο Λάμπο.
«Η Πάτρα είναι πύλη εισόδου- εξόδου προς την Ευρώπη, ενώ και το Κατάκολο αποτελεί σημείο εισόδου, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας των κρουαζιεροπλοίων. Αυτόματα βρισκόμαστε όλοι υπ’ ατμόν, καθώς θα πρέπει να τεθούν αυστηρότεροι και περισσότεροι όροι και μέτρα πρόληψης σχετικά με τον ιό», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, και συνέχισε: «Το ζήτημα είναι να είμαστε εμείς έτοιμοι, όταν φθάσει στη χώρα μας ο ιός Έμπολα. Να μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα και φυσικά να μην υπάρξει εξάπλωσή του, και κυρίως να μην κινδυνεύσει κανένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους με το περιστατικό που μπορεί να εμφανιστεί. Δεν χρειάζεται πανικός. Και εδώ είναι που θέλω τη συνεργασία όλων».
Κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπήρξε ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Χαροκόπο, για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας Ebola και αποφασίστηκε, και αυτό ουσιαστικά αναμένουν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και στη Δυτική Ελλάδα, να εκδοθούν σχετικές εγκύκλιοι προς ενημέρωση και εφαρμογή.
Επιπλέον, άρχισαν να πραγματοποιούνται ενημερωτικές συναντήσεις με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (με ΟΛΠΑ, Λιμεναρχείο Πατρών κ.λπ.) στην Αχαΐα, και κάτι αντίστοιχο αποφασίστηκε να γίνει τόσο στην Ηλεία για το λιμάνι Κατακόλου, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ άμεσα και αφού δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες από το Υπουργείο, θα υπάρξει και ενημέρωση προς τους πολίτες.
Όπως ενημέρωσε η κυρία Συμεωνίδου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναμένοντας το πλήρες σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, βασίζεται αυτή τη στιγμή στο επιχειρησιακό σχέδιο που είχε εκπονηθεί και εφαρμοστεί για την πανδημία της γρίπης, πριν από κάποια χρόνια, ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμη.
Παράλληλα, όπως τονίστηκε, κρίνεται πλέον ως επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί και να συγκληθεί ένα Περιφερειακό Συμβούλιο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το οποίο θα συνεδριάζει όταν κρίνεται αναγκαίο για έκτακτες τέτοιες περιπτώσεις. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τους αρμοδίους του Υπουργείου, το οποίο μέχρι στιγμής και παρά τις παρεμβάσεις, δεν έχει εισακουσθεί.
Ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός για το 2015
Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, με μια γραμμή εσόδων που μπορεί να εισπραχθεί προς όφελος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έξοδα σαφώς πιο λίγα από τις προηγούμενες χρονιές, χάρη στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, πρόκειται να παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέχρι και τα τέλη του Νοεμβρίου.
Χθες στη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής, καταρτίστηκε και εγκρίθηκε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο συνοψίζει τους πίνακες στοχοθεσίας και αποτυπώνει σε συνοπτική μορφή τα στοιχεία του ετήσιου προϋπολογισμού, με παράλληλη επικαιροποίηση του καταρτισθέντος Προϋπολογισμού έτους 2015 της Π.Δ.Ε.
Παράλληλα, με απόφαση εντάχθηκε και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του ΝΠΔΔ «Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών-Η Ελπίδα» στο ΟΠΔ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαραλαμπος Αριστειδόπουλος, τα έσοδα και οι δαπάνες είναι ισοσκελισμένες στα 136 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντικό σημείο αναφοράς, όπως παρουσιάζεται από τα στοιχεία, είναι πως θα υπάρχει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2012, στους επενδυτικούς πόρους που θα καταφθάσουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Να σημειωθεί πως το σχέδιο του Προϋπολογισμού αναμένεται να επικαιροποιηθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, πριν την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
«Οι περικοπές σε πόρους είναι μεγάλες, όμως προσπαθούμε μέσα από αιματηρές οικονομίες να μην υπάρχει έλλειμμα και να αντεπεξέλθουμε, αν και με δυσκολία, στις βασικές λειτουργικές ανάγκες μας. Παρ’ όλη την οικονομική κρίση, εμείς τα καταφέρνουμε και το σημαντικότερο είναι πως εκτελούμε έργα εκατομμυρίων ευρώ, που θα συντελέσουν την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας», κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.