Κάθε χρόνο η εποχική γρίπη εμφανίζεται με αυξητικές τάσεις τον μήνα Ιανουάριο , κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο και βρίσκεται σε αποδρομή περί τα μέσα Μαΐου. Όσο χρονικό διάστημα η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση, συχνά αποδιοργανώνει την επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ευρύτερου πληθυσμού.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας ενημερώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας, πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται καθ’ υπόδειξη ιατρού και εφόσον το άτομο, παιδί ή ενήλικας, ανήκει σε κάποια από τις κάτωθι ομάδες υψηλού κινδύνου:
Άτομο ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά ή ενήλικες που πάσχουν από: Άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια, Καρδιακή νόσο, Ανοσοκαταστολή, Σακχαρώδη Διαβήτη, Μεταμόσχευση οργάνων, χρόνια νεφροπάθεια, Δρεπανοκυτταρική νόσο, Νευρομυϊκά νοσήματα
Έγκυες γυναίκες και λεχωίδες.
Θηλάζουσες.
Παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
Άτομα που φροντίζουν παιδιά < 6 μηνών ή άτομα με υποκείμενο νόσημα. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως εστίες σπουδαστών, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων, προσωπικό και σπουδαστές ειδικών σχολείων κ.α. Ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μονάδων υγείας. Γενικές οδηγίες χορήγησης εμβολίου Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα από την ηλικία > 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν.
Πρόσβαση στην συνταγογράφηση έχουν όλοι όσοι έχουν ΑΜΚΑ (ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κάτοχοι βιβλιαρίων ανασφαλίστων, καθώς και όσοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα).
Οδηγίες για την προσωπική υγιεινή και τον περιορισμό της μετάδοσης
Δεν ξεχνάμε να:
Τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής
Σκέπασε το στόμα σου και τη μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, πέταξε το στη συνέχεια στο καλάθι και πλύνε τα χέρια σου.
Αν δεν έχεις χαρτομάντηλο μην χρησιμοποιείς την παλάμη σου, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα. Αν δεν το καταφέρεις, να πλύνεις τα χέρια σου.
Πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι το λιγότερο για 15’’ – 20’’ ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα (Hibitane, Sterillium, Chiro Des, Microbeend) ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη. Τρίψε τα χέρια σου έως ότου στεγνώσουν. Μην ξεπλένεις με νερό στη συνέχεια.
Πλένε τα χέρια σου συχνά όταν ο ίδιος ή κάποιος με τον οποίο είσαι σε επαφή, είναι άρρωστος.
Πλύνε τα χέρια σου πριν πιάσεις σκεύη φαγητού.
Όταν είσαι εκτός σπιτιού σε περίοδο σοβαρών επιδημιών, έχε μαζί σου αντισηπτικά μαντηλάκια.
Όταν τα χέρια σου δεν έχουν πλυθεί μην τα βάζεις στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
Να έχεις καλή φυσική κατάσταση με ελαφρό φαγητό (φρούτα, σαλάτες), άσκηση και επαρκή ύπνο.
Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους
Αερίζουμε τακτικά την οικία μας, χώρους εργασίας, σχολικές αίθουσες κ.α.
Παραμένουμε κατ’ οίκον και κλινήρεις, όταν νοσούμε.
Διδάσκουμε στα παιδιά μας τους παραπάνω τρόπους υγιεινής και προστασίας, για να τους εφαρμόζει στο σχολείο και οπουδήποτε εκτός σπιτιού.
ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ.
ΤΗΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ.
ΜΕΡΙΜΝΩ ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ.