Η Κύπρος μπήκε σε τροχιά καταστροφής με πρόσχημα την σωτηρία της. Στην Ιταλία, την τρίτη βιομηχανική δύναμη της Ευρωζώνης, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 11%, οι κάλπες έβγαλαν ένα καθαρό αποτέλεσμα εναντίον της σκληρής λιτότητας, αλλά και του Ευρώ. Στην Πατρίδα μας, η μια λάθος εκτίμηση, σχετικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική διαδέχεται την άλλη. Στις 3-1-2013 πληροφορηθήκαμε για «ένα εκπληκτικό λάθος του ΔΝΤ για την Ελλάδα» (Ουάσινγκτον Πόστ) σχετικά με την εκτίμηση της προκληθείσης ύφεσης. Ύφεση η οποία έχει προκαλέσει ανεργία κοντά στο 30%, κατάρρευση του Συστήματος Υγείας, αυτοκτονίες, μείωση γεννήσεων… Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής εξαθλίωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Η ακραία λιτότητα είναι σαφές ότι δεν έχει τέλος και μας οδηγεί στο χάος.
Είναι όμως πράγματι μονόδρομος αυτή η συνταγή;
Στην Ιαπωνία με έλλειμμα 220% του ΑΕΠ εγκρίθηκε πρόγραμμα 116 δις $ για την ανάπτυξη, ενώ η χώρα αντεπεξήλθε με επιτυχία στο κόστος από το τσουνάμι (περίπου 350 δις $). Οι Ισλανδοί ξεπέρασαν την κρίση σε μόλις 2,5 χρόνια και εμφανίζουν 2,5% αύξηση του ΑΕΠ το 2012 και 7% ανεργία. Ο λόγος είναι απλός. Οι χώρες αυτές έχουν τον έλεγχο του νομίσματός τους, οι Κεντρικές τους τράπεζες είναι κρατικές, άρα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν την πλέον ενδεδειγμένη δημοσιονομική πολιτική.
Στην Ελλάδα σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα, διαπλεκόμενο με την άρχουσα οικονομική τάξη και υπακούοντας στα κελεύσματα των ξένων «προστατών» και «φίλων», είναι δέσμιο του Ευρώ. Τα ΜΜΕ στηρίζονται στις τράπεζες που οφείλουν την ύπαρξή τους στα Μνημόνια, άρα δαιμονοποιούν, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, κάθε αντίθετη στο Ευρώ άποψη.
Είμαστε η μόνη Χώρα, στην οποία δεν υπάρχει ένας επίσημος και ουσιαστικός διάλογος για το Εθνικό μας νόμισμα, παρότι πλήττεται βαρύτερα από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η πορεία αυτή προς το Εθνικό νόμισμα, αν είναι σωστά προετοιμασμένη, δεν θα είναι περισσότερο επώδυνη από την τρέχουσα κατάσταση για τους Έλληνες. Εγγυάται όμως την Εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και την διατήρηση της φυσιογνωμίας της Πατρίδος μας. Εγγυάται την Ελληνική κυριότητα του εθνικού μας πλούτου, ο οποίος θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας για την νέα γενιά, που τώρα ξενιτεύεται ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο. Τα ίδια ισχύουν και για την Κύπρο.
Οι Ιταλοί έδειξαν τον δρόμο, αμφισβητώντας το πολιτικό σύστημα και τα παραδοσιακά κλισέ περί Δεξιάς και Αριστεράς, παρά τις ύβρεις του κατεστημένου. Ας προβληματιστούμε και ας αποφασίσουμε.
Άλλωστε, «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία».
Ο πρόεδρος της Πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Μιχαήλ Ε. Ηλιάδης