Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου, 20 Μαΐου 2017, στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό κέντρο Αιγίου, ο εορτασμός των «153 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την ελεύθερη Ελλάδα». Το Συνεδριακό κέντρο πλημμύρισε από κόσμο που ανταποκρίθηκαν αυθόρμητα στο κάλεσμα του Συλλόγου μας και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απόλαυσαν κυριολεκτικά το επετειακό-εορταστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που οργάνωσε, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Σύλλογος Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων σε συνεργασία με την Ιόνιο Βιβλιοθήκη Αιγίου. Την Ιστορική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της εποχής παρουσίασαν με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο οι Εθελοντές της Ιονίου Βιβλιοθήκης κες Τώνια Κωστοπούλου και Γωγώ Παπαφράγκου, ενώ οι απαγγελίες κειμένων απέδωσαν με συγκινητικό τρόπο οι κοι Γεράσιμος (Μάκης) Ανδρικόπουλος και Αλέξης Φιλιππόπουλος.
Η εξαίρετη εμφάνιση της Πολυφωνικής Χορωδίας Αιγιαλείας η οποία απέδωσε με μοναδικό τρόπο έξι Ωδές από το έργο “Ύμνος εις την Ελευθερία” του Εθνικού Ποιητή Διονύσιου Σολωμού, σε μελοποίηση του Νικόλαου Μάντζαρου και προηχογραφημένη ενορχήστρωση του Λουκά Αδαμόπουλου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αλίκης Ζαφείρη, προκάλεσε τη βαθιά συγκίνηση και το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού, πολλοί εκ των οποίων δεν δίστασαν να σηκωθούν από τις θέσεις τους και σε στάση προσοχής άκουσαν, σχεδόν με δάκρυα στα μάτια, την Α΄ Ωδή κοινώς γνωστή σε όλους μας ως ο “Εθνικός μας Ύμνος”. Αναφορά στον Ύμνο πραγματοποίησε η κα Μαίρη Σταυράκη ενώ το ιστορικό των επιμέρους Ωδών παρουσίασαν η κα Αγγελική Καβαλλιεράτου-Ευαγγελίου και ο κ. Μιχάλης Καρβέλας.
Στη συνέχεια η ατμόσφαιρα της αίθουσας γέμισε με χρώματα, φρεσκάδα και “φιόρα του Λεβάντε” και ένας αέρας Ιονίου-πελαγίσιος ξεχύθηκε στη σκηνή του συνεδριακού κέντρου όταν τρεις χορευτικοί σύλλογοι του Αιγίου (Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας), με παραδοσιακές Επτανησιακές στολές παρουσίασαν διάφορους χορούς της Επτανήσου.
Ήταν μια, κοινώς ομολογούμενη, πολύ ζεστή και όμορφη εκδήλωση και επειδή η ιστορία κάνει κύκλους, επαναλαμβάνεται, στέλνει μηνύματα στις επόμενες γενιές και διδάσκει, θα επαναλάβουμε και θα αφιερώσουμε σε όλους τους Έλληνες, που ζουν εντός των “τειχών” αλλά και στα πέρατα του κόσμου, δύο στροφές γνωστών ποιημάτων που απαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της αναφοράς στο ιστορικό της Ένωσης. Αποτελούν διαχρονικό μήνυμα των Επτανήσων αγωνιστών, στο δρόμο προς την Ελευθερία:
“Θάρθη, θάρθη ναι, μια μέρα,
που θα ξεσχισθούν συνθήκαι.
Κι όποιος σε άλυσες εμβήκε,
πάλι ελεύθερος θα βγη”
(“Ύμνος Ριζοσπαστών”)
“Για να γυρίσει ο ήλιος (της δικαιοσύνης,)
θέλει δουλειά πολλή.
Θέλει νεκροί χιλιάδες
να `ναι στους τροχούς.
Θέλει κι οι ζωντανοί
να δίνουν το αίμα τους”
(“Άξιον Εστί”)
Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων ευχαριστεί, κ. Φώτη Μάντικα ήχος-Φως, το κατάστημα Hondos Center Αιγίου, το Πρακτορείο ΕΛΤΑ Courier Αιγίου, το αρτοποιείο Μπομποτσάρης, το βιβλιοπωλείο «Το Στέκι του Βιβλίου», το κατάστημα FANTASY Γυναικεία Ενδύματα.
Ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης: την κα Δανάη Μεσσάρη για την παρουσίαση του προγράμματος, τον κ. Νίκο Ταξιαρχόπουλο και την κα Νάνση Πόντου για την επιμέλεια της σκηνής, τους κους, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, Νίκο Τρακαδά και την κα Βίκυ Καρβέλα για την φιλοξενία των Χορευτών, τις κες Μαίρη Ορφανίδου, Τούλα Κόκκινου και Ελένη Βαγγελάτου για την υποδοχή του κοινού, τις κες Γωγώ Παπαφράγκου και Μαίρη Σταυράκη για την επιμέλεια των κειμένων, την κα Νόνη Λάφη για την προβολή των ψηφιακών διαφανειών, τους κους Διονύση Ψύχα και Παπαδημητράτο Γεράσιμο για την παραγωγή του έντυπου υλικού.
Επίσης, ευχαριστεί το Λιμεναρχείο Αιγίου που άνοιξε τις πόρτες του λιμανιού, προκειμένου να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα όλος αυτός ο κόσμος, που τίμησε με την παρουσία του την Ιστορική αυτή Επέτειο.
Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στα μέλη των Δ.Σ. και τους δασκάλους των τριών Χορευτικών Συλλόγων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση αυτή, τους μουσικούς κ. Γιάννη Οικονόμου (βιολί), κ. Θέμη Παρασκευά (μαντολίνο), κ. Σπύρο Μπούζο (μαντολίνο, κιθάρα) και την κα Αναστασία Πετροπούλου (τραγούδι) και φυσικά όλους τους συμπολίτες μας που αγκάλιασαν και τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή ημέρα.
Τέλος, την επετειακή εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας, ο Δήμαρχος της πόλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ, Προϊστάμενοι Υπηρεσιών και Πρόεδροι φορέων και Συλλόγων.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι από την πλευρά του Συλλόγου πιστεύουμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσουμε όλους αυτούς που “εσήκωσαν” και “έσυραν” την Ελευθερία έξω από τις “σπηλιές” και την εγκατέστησαν στη χώρα των Ελλήνων, πληρώνοντας βέβαια βαρύ τίμημα, όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής, αναφερόμενος στην Ελευθερία, “και εις τα ρούχα σου έσταζε αίμα ΠΛΗΘΟΣ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ”. Αντίστοιχα ευελπιστούμε όπως και ο Δήμος μας φανεί αντάξιος των περιστάσεων και αγκαλιάσει την επέτειο αυτή και θέσει τη διοργάνωσή της, την επόμενη φορά τουλάχιστον, υπό την Αιγίδα του, αναγνωρίζοντας αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει η Ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, δηλαδή μία σημαντική Ιστορική στιγμή, καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη και πνευματική-κοινωνική αναγέννηση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, μια καθ’όλα Εθνική Επέτειο. Δεν τιμά κανέναν λοιπόν η καταβολή “χαρατσιού” για την ενοικίαση της αίθουσας του «Πολύκεντρου» συνεδριακού κέντρου ώστε να ακουστεί, μια τέτοια ημέρα, στην πόλη του Αιγίου ο Εθνικός μας Ύμνος…. .