12 C
Aigio
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΚοινωνίαΠροβλήματα και λύσεις 9 χρόνια μετά την πυρκαγιά στην ορεινή Αιγιάλεια

Προβλήματα και λύσεις 9 χρόνια μετά την πυρκαγιά στην ορεινή Αιγιάλεια

imerida_fteri1Μία εποικοδομητική ημερίδα έλαβε χώρα την Κυριακή στην Φτέρη για τα 9 χρόνια από την καταστροφή της ορεινής Αιγιάλειας από την πυρκαγιά του 2007, που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία ο Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης 1904, η Περιβαλλοντολογική δράση για την Αιγιάλεια «ΙΡΙΔΑ» και η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ».
Στην ημερίδα, που παρακολούθησε αρκετός κόσμος, την πρώτη εισήγηση έκανε ο Συντονιστής τοπικών δράσεων – WWF Ελλάς Ηλίας Τζηρίτης, ο οποίος μίλησε για την μεταπυρική αποκατάσταση στην Αιγιάλεια, κάνοντας μία συνολική αξιολόγηση, καθώς και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο κ. Τζηρίτης αφού παρουσίασε μερικά γενικά στοιχεία για τις πυρκαγιές στην Αχαΐα τονίζοντας ότι βάσει στατιστικών οι περισσότερες εξ αυτών οφείλονται σε αμέλεια. Ακόμα, ανέλυσε την πυρκαγιά του 2007 και στη συνέχεια πως μπορεί να υπάρχει αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση. Ο κ. Τζηρίτης ανέφερε πως τα προβλήματα που δυσκολεύουν την αποκατάσταση του δάσους είναι η έντονη βόσκηση σε συγκεκριμένες περιοχής (π.χ. Ιερά Μονή Πεπελενίτσης, Άνω Μαζαράκι, όρος Μπάρμπας), η μεγάλη πίεση στα θαμνολίβαδα με αρκεύθους, η ήπια βόσκηση προς Πυργάκι, η αργή και επίπονη αποκατάσταση δάσους Ελάτης, η ελλιπής αστυνόμευση ελέω ελλείψεων των αρμόδιων αρχών και η έλλειψη συνολικής διαχείρισης της περιοχής Natura. Αντιθέτως, αυτά που προτείνονται να γίνουν για να βοηθήσουν στην επόμενη μέρα είναι η προσεκτική άρση αναδασωτέων όπου είναι αναγκαίο και κριτήριο για την πλήρη αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για το καθεστώς που διέπει αναδασωτέες εκτάσεις, των κυρώσεων από την άσκηση παράνομής δραστηριότητας αλλά και των αρνητικών επιδράσεων της εντατικής βοσκής και στην δική τους δραστηριότητα, η ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων του Δασαρχείου Αιγίου, η άμεση κατάρτιση από τον Δήμο Αιγίου του μητρώου κτηνοτρόφων και εφαρμογή σχετικών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι ιδιοκτησίες εκμεταλλεύσεις και να ταυτοποιηθούν τα ζώα με βάση τον κάτοχό τους) και η χαρτογράφηση και σήμανση δημόσιων – κοινοτικών εκτάσεων προς κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Και τέλος, ο Συντονιστής τοπικών δράσεων – WWF Ελλάς επέστησε την προσοχή πως αν δεν γίνουν κάποια πράγματα, η περιοχή κινδυνεύει ακόμα και ερημοποίηση.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δασάρχης Αιγίου Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος μίλησε για την διάκριση δασικών οικολογικών ενοτήτων του όρους Κλωκός και την αποκατάσταση της βλάστησης σήμερα, παρουσιάζοντας και σχετικές εικόνες συγκρίνοντας το πριν και το μετά. Συμπερασματικά ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε ότι τα πυκνά δάση ελάτης του Ανατολικού Κλωκού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χωρίς καθόλου αναγέννηση και με μικρή ανάπτυξη, τα πυκνά δάση χαλεπίου πεύκης που εκτείνονται στους βόρειους και δυτικούς πρόποδες του Κλωκού όρους έχουν σημαντικά αναγεννηθεί και τα νεαρά φυτάρια κυμαίνονται σε αύξηση από 30 εκατοστά έως 2,5 μέτρα. Επίσης παρατηρήθηκαν και πολύ νεαρότερα φυτά που σημαίνει ότι ακόμη η διαδικασία φυσικής αναγέννησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπρόσθετα, δυσμενείς σε συνθήκες είναι οι βιότοποι της ελάτης στην Φτέρη και στο Πυργάκι διότι είναι ξηρότερο το μέρος. Τα δάση δρυός εκτείνονται από την περιοχή Κολοκοτρώνης μέχρι και την περιοχή Τσιφόροϊδα στους πρόποδες του Κλωκού, παρόλο που κάηκαν σε μεγάλο βαθμό κι αυτό ισχύει τόσο για τα ώριμα δέντρα, όσο και για νεαρότερα. Μάλιστα, η ευνοημένη ανάπτυξη μετά την φωτιά του δάσους δρυός στην περιοχή κάτω του Πυργακίου δηλώνει οικολογική και αισθητική αναβάθμιση. Οσο αναφορά τις δασικές εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση από πουρνάρι έχουν αποκατασταθεί φυσικά, ενώ οι χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά και παρά την σποραδική καύση που υπέστησαν, σήμερα διατηρούν την ίδια μορφή που είχαν και παλιότερα.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε μίνι διάλογος όπου απαντήθηκαν οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αιγιάλειας Κώστας Παπακωνσταντίνου και Θανάσης Μεντζελόπουλος, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Φτέρης Σπύρος Ζούδιος, Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, Μελισσίων Γιάννης Καρανικόλας, Κορφών Γιάννης Τζουράς καθώς και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών μονάδων. imerida_fteri4

Most Popular