Σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια ως κοινωνικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.
Παράλληλα για την ενεργοποίηση των πολιτών θα ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών, ενώ προς τους Δήμους της περιφέρειας ήδη απέστειλε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έγγραφο-πρόταση, με παραλήπτη τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου για άμεση συνεδρίαση , ώστε να συζητηθεί το πλαίσιο που ενέκρινε πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο.
[the_ad id=”46371″]
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας έχει προσδιορίσει συνεδρίαση για την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθούν -προς έγκριση- οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας , μετά και την γνωστοποίηση της έκδοσης εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εκτέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και από τους Δήμους.
Σημειώνεται πως οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα σταλούν και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Στην εισήγηση-πρόταση ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας μεταξύ άλλων αναφέρει:
Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ν.π.δ.δ, πιστωτικά ιδρύματα, κλπ. βλέπουν ορατό τον κίνδυνο ρευστοποίησης της περιουσίας τους προς ικανοποίηση των πιστωτών τους, μέσω της επιβολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της διενέργειας ηλεκτρονικών πλέον πλειστηριασμών κρίνεται αναγκαία, κυρίως για λόγους κοινωνικής συνοχής αλλά και κοινωνικής πρόνοιας, η προστασία της κυρίας κατοικίας οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα και έλλειψη εναλλακτικών στεγαστικών δυνατοτήτων.
[the_ad id=”46274″]
Από νομοτεχνικής απόψεως η παροχή εννόμου προστασίας της κυρίας κατοικίας κρίνεται σε κάθε περίπτωση επιβεβλημένη από την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου (αρθ.25 Σ), μια αρχή που θεωρείται εξάλλου οργανωτική βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ως κοινωνικό το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας προκειμένου να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και ως κράτος δικαίου να μην παραβιάζει μέσω αυτών των παρεμβάσεων τα γενικά πλαίσια της κρατικής δραστηριότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.
[the_ad id=”46371″]
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α) Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
Απαραίτητη κρίνεται ειδικά ενόψει της αναθεωρητικής απόπειρας που έχει ήδη ξεκινήσει, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης με διατήρηση της κατοικίας επιφανείας ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού.
Β) Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας
Απαραίτητη προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:
Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.
Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται:
i) Σαφής προσδιορισμός του ακινήτου που θα προστατευθεί ως κυρία κατοικία, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών και ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν τις στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη βάσει :
Του αριθμού των προστατευόμενων μελών της οικογένειας που θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι εξ’ αφορμής της αίτησης προστασίας.
ii) Σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (ανήλικα παιδιά, ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους).
iii) Επαρκής απόδειξη της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να αποφύγει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος του. του στην παρούσα κατάσταση.
Με βάση τα παραπάνω εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (αριθμ. 128/17-07-2017) απόφαση:
Η πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.
Η ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης
α] Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
β] Την δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.
Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν με:
α] Παράσταση και ενημέρωση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας), σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο των Περιφερειών της χώρας και κάθε Δήμο της Περιφέρειάς μας
β] Ενημέρωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για το θέμα ώστε να ληφθεί θέση από τα εν λόγω όργανα
γ] Δράσεις Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΠΔΕ για την ενυπόγραφη έγκριση του αιτήματος.
Τα παραπάνω θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 4μήνου από τη λήψη της απόφασης ώστε να επιδιωχθεί η θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου έγκαιρα και πριν την ολοκλήρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τη διενέργεια πλειστηριασμού με χρήση ηλεκτρονικών μέσων είναι ζήτημα χρόνου η εμφάνιση περιστατικών αποβολών οφειλετών τις κατοικίες τους.
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”46715″]