Χιλιάδες λουκέτα στη βιοτεχνία το α’ εξάμηνο του `14 ενώ προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη θεωρεί η αγορά τη μείωση της φορολογίας
Αγωνία για το μέλλον της μεταποίησης στην Ελλάδα εκφράζουν οι διοικήσεις των βιοτεχνικών επιμελητηρίων της χώρας, με ψήφισμα που συνυπέγραψαν έπειτα από κοινή σύσκεψη στον Βόλο, το οποίο εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ενδεικτικό της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει ο βιοτεχνικός κόσμος, είναι το γεγονός ότι το α’ εξάμηνο του 2014 μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη ρολά κατέβασαν 2.777 επιχειρήσεις, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες βρίσκονται σε διαρκή «κατάσταση πολιορκίας» από οφειλές και χρέη κάθε μορφής (προς ιδιωτικό και δημόσιο τομέα).
«Την ίδια ώρα η συσσώρευση πολλών και συχνά αντιφατικών, φορολογικών νόμων, υπουργικών αποφάσεων, υπηρεσιακών εγκυκλίων έχει καταστήσει ομιχλώδες το φορολογικό τοπίο, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το ακριβές νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεων κάθε επιχειρηματικού φορέα, αλλά να εξαρτάται από την οποιαδήποτε ερμηνεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας» υπογραμμίζεται.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι αυτό που ζητούν τα επιμελητήρια είναι «νέο απλό, λειτουργικό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δεν θα εστιάζει σε εισπρακτικές ρυθμίσεις, που στηρίζονται σε άδικες κρίσεις».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην επικείμενη κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια, από το 2015, «μιας ρύθμισης», που όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «όχι μόνο στερείται επαρκούς αιτιολόγησης, αλλά και σχεδιασμού για το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Τα επιμελητήρια, που με τόση ευκολία στοχοποιήθηκαν προσφέρουν υπηρεσίες πολλαπλάσιας αξίας από τις συνδρομές που καταβάλλουν τα μέλη τους».
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, που ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν ότι «εφόσον η Πολιτεία επιδείξει ειλικρινή διάθεση να στοχεύσει προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, τα Επιμελητήρια είναι πρόθυμα να συνδράμουν με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο».
Αναγκαιότητα για μείωση φορολογίας
Την ίδια ώρα βελτίωση κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 17/06/2014 έως 02/07/2014 σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος έναντι του προηγούμενου τριμήνου στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφεται στασιμότητα.
Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε μικρή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 237 μονάδες έναντι 234 το προηγούμενο τρίμηνο. Μικρή διαφοροποίηση καταγράφεται στις βιομηχανίες και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες ο δείκτης αυξήθηκε περισσότερο έναντι των υπολοίπων.
Το 61% των Διευθυνόντων Συμβούλων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, ποσοστό που είναι ελαφρώς μικρότερο έναντι του προηγούμενου τριμήνου (65%).
Ο δείκτης σημείωσε μικρή κάμψη στις 225 μονάδες έναντι 229 του προηγούμενου τριμήνου. Περισσότερο αισιόδοξοι έναντι των λοιπών μεγεθών εμφανίζονται οι επικεφαλής των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (69%) και λιγότερο αισιόδοξοι εκείνοι των βιομηχανιών (55%).
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους επικεφαλής επιχειρήσεων από τις ΕΑΣΕ και ICAP τους ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την επίδραση της πολιτικής κατάστασης μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, στην πορεία των μεταρρυθμίσεων-προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Σε ποσοστό 74% συμφωνούν απολύτως ότι η μείωση της φορολογίας είναι βασικό προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το 25% συμφωνούν κατά ένα μέρος. Αντίθετα το μερίδιο των Διευθυνόντων Συμβούλων που διαφωνούν είναι πάρα πολύ μικρό και διαμορφώνεται σε μόλις 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 87% των Διευθυνόντων Συμβούλων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εκφράζουν την απόλυτη συμφωνία τους στην μείωση της φορολογίας ως προαπαιτούμενο οικονομικής ανάπτυξης, ποσοστό πολύ υψηλότερο έναντι των λοιπών μεγεθών.