10.7 C
Aigio
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣυμφωνία υπέγραψαν Τσίπρας-Γκουρία για συνεργασία στις μεταρρυθμίσεις

Συμφωνία υπέγραψαν Τσίπρας-Γκουρία για συνεργασία στις μεταρρυθμίσεις

tsipras1Συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επικεφαλής του Οργανισμού Α.Γκουρία στη συνάντησή τους στο Παρίσι. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προκειμένου, όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, «να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εξηγούν οι ίδιοι, βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την απόδοσή τους.

Τσίπρας: Αυτοί είναι οι άμεσοι στόχοι των μεταρρυθμίσεων

«Οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ όπου δεν δίστασε να μιλήσει πλέον ανοικτά για αναδιάρθρωση του χρέους, μια εξέλιξη που μακροπρόθεσμα θα έφερνε ανακούφιση στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε συγκεκριμένα ότι «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να προωθηθούν:

-Μηχανισμοί για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.

-Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών

-Προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους «πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον». «Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει την ατζέντα σε ορισμένους τομείς, όπως: Πράσινη Ανάπτυξη, κοινωνική οικονομία, νέα δικτυακά συστήματα, επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters).

Για όλα αυτά «επιθυμούμε μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων» δήλωσε.

 

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι suigeneris αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας» και ότι «πρέπει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε την Ευρώπη στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά».

«Η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν οι Έλληνες να μην ψήφισαν ποτέ ή σαν η ψήφος τους να μην έχει σημασία, στην πραγματικότητα καθιστούν την Ευρώπη άνευ σημασίας στα μάτια των πολιτών της».

varoufakisΒαρουφάκης: Θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας

Για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές της υποχρεώσεις την άνοιξη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών της Ελλάδας είναι πιο επιβαρημένο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

«Όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Παρόλα αυτά (…) είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι μια μειωμένη ρευστότητα δεν θα μπορέσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία την οποία εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να θέσουμε σε εφαρμογή» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Σε αυτή τη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης υιοθέτησε επίσης έναν πιο ήπιο τόνο σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που ζητεί η Ελλάδα.

Most Popular