12.3 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΧΟΛΙΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΒΥΘΟΥ: ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΒΥΘΟΥ: ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ

PA250069 (1024 x 768)Σχολικός λαχανόκηπος λειτουργεί από το φθινόπωρο στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου. Ο λαχανόκηπος ξεκίνησε με πρωτοβουλία των μαθητών της Στ’ Τάξης και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλες τις τάξεις. Χρησιμοποιήθηκε τμήμα του προαύλιου χώρου όπου προηγουμένως υπήρχε χλοοτάπητας. Έχουν φυτευτεί 18 είδη λαχανικών και ήδη έχει υπάρξει παραγωγή σε πολλά από αυτά.Τα είδη του κήπου είναι: δύο είδη Λάχανου, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, δύο είδη Μαρουλιού, Πατάτες, Κρεμμύδια, Σκόρδα, Αρακάς, Κουκιά, Ρεβίθια, Καρώτα Σέλινο, Μαϊντανός, Άνηθος, Κόλιανδρος, ενώ το τελευταίο είδος που φυτεύτηκε ήταν μια παραδοσιακή ποικιλία Καλαμποκιού. Η καλλιέργεια είναι εντελώς βιολογική, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Παράλληλα, τα φυτικά υπολείμματα συγκεντρώνονται για παραγωγή κομπόστ. Κάθε τάξη έχει υποβάλει πρόγραμμα (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Αγωγής Καταναλωτή – Υγείας) στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αβύθου Γιάννης Παπαδόπουλος και ο δάσκαλος της Στ’ τάξης που ξεκίνησε τις δράσεις Κώστας Παπακωνσταντίνου σημειώνουν γι αυτή την προσπάθεια: «Κεντρικός στόχος μας ήταν η εξοικείωση των παιδιών με την παραγωγή τροφίμων. Σε αυτή τη φάση, αποφύγαμε περίπλοκες οδηγίες, τεχνικές συμβουλές και απαιτητικές εγκαταστάσεις όπως τεχνητό πότισμα. Αφήσαμε να παιδιά να σκάψουν τη γη, να φέρουν για να φυτέψουμε ότι είχαν και να λειτουργήσουν όπως νομίζουν. Φυσικά, εμείς παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε με ‘διορθωτικές κινήσεις’, όμως, πάνω από όλα, προέχει να νιώσουν παιδιά αυτοπεποίθηση και να μη διστάζουν να παίρνουν πρωτοβουλίες για να παράγουν τρόφιμα. Πρέπει να δουν τον κήπο σαν κάτι προσιτό και καθημερινό. Γι’ αυτό και τα αφήνουμε να περιφέρονται ανάμεσα στα φυτά (οι ζημιές είναι ελάχιστες) και να ‘τσιμπολογούν’ ότι παράγεται. Έτσι., τα παιδιά έχουν ήδη καταναλώσει επί τόπου πολλά μαρούλια, κουνουπίδια, όλα τα καρώτα και το μεγαλύτερο μέρος του αρακά. Το ίδιο, μάλλον, θα κάνουν και με τα ρεβίθια. Δεν πειράζει».

Ο κήπος έχει σχεδιαστεί ώστε να ολοκληρωθούν η σοδειά με το πέρας της σχολικής χρονιάς. Από τη νέα χρονιά, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την αρχή και πιο οργανωμένα.

Ο Διευθυντής του σχολείου καταλήγει: «η επιτυχία των μαθητών με το λαχανόκηπο δίνει ένα απλό μήνυμα προς όλους: αν υπάρχει γη, νερό και διαθέσιμα χέρια, η παραγωγή τροφής είναι εξασφαλισμένη».

Most Popular